Sabiedrības līdzdalība

PAZIŅOJUMS:
VRAA informē, ka saistībā ar uzturēšanas darbiem 19. aprīlī no plkst. 23.00 līdz 20. aprīļa plkst. 12.00 ir iespējami traucējumi juridisko personu pilnvarošanas risinājumā.
Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumos Nr. 796 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos"
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Saskaņā ar noteikumu Nr. 796 8. punktu Daugavpils novada dome, Valmieras novada pašvaldība un Ludzas novada pašvaldība līdz šī gada 1. jūlijam institūtā iesniedza priekšlikumus par iekšējos ūdeņos noteikto zvejas limitu maiņu. Institūts tos izvērtēja un 13.08.2021. iesniedza ZM pamatojumu (Nr. 30-1/607-e, pieejams ZM). Tāpat institūts izvērtēja arī Ventspils novada pašvaldības un Ādažu novada domes priekšlikumus par  iekšējos ūdeņos noteikto zvejas limitu maiņu un 07.09.2021. iesniedza ZM pamatojumu (Nr. 1-6/589-e, pieejams ZM).
Mērķa apraksts
Institūts atbalstīja Valmieras novada pašvaldības, Ventspils novada pašvaldības un Ādažu novada domes priekšlikumus, bet noraidīja Daugavpils novada domes un Ludzas novada pašvaldības priekšlikumus.
 
Institūta atbalstītie Valmieras novada pašvaldības, Ventspils novada pašvaldības un Ādažu novada domes priekšlikumi par zvejas limitu maiņu ir iekļauti sagatavotajā Ministru kabineta noteikumu projektā “Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumos Nr.796 “Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos”” (turpmāk – noteikumu projekts).

Valmieras novada pašvaldības priekšlikumi (pēc institūta iniciatīvas veiktas nelielas korekcijas attiecībā sākotnējo priekšlikumu par samazināmo  nozvejas apjoma limitu rūpnieciskajā zvejā zandartiem) paredz  samazināt zivju tīklu limitu Burtnieku ezerā no 2500 m līdz 1000 m, kā arī samazināt nozvejas apjoma limitu rūpnieciskajā zvejā līdakām no 12 tonnām uz 4 tonnām un zandartiem no 26 tonnām uz 10 tonnām, nemainot kopējo nozvejas apjomu (49 tonnas), tā veicinot  makšķerēšanas tūrisma attīstību.

Ventspils novada pašvaldības priekšlikumi paredz samazināt zivju tīklu limitu Usmas ezerā  no 8000 m līdz 7000 m, lai tiktu samazināta ietekme uz zivju krājumiem un vidi, nodrošinot ilgtspējīgu zivju resursu izmantošanu un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, kā arī svītrot  zušķērāja limitu Engures upē, jo  pēdējos gados ir samazinājies zušu nozvejas apjoms, nav ielaisti zušu mazuļi, kā arī pastāv īpašuma problēmas ar zušķērāja izmantošanu un institūts savā 2020. gada pētījumā ir rekomendējis zušu nozveju Engures upē samazināt divas reizes. Ventspils novada pašvaldība ir informējusi ZM, ka 2021.gadā kopā ir iedalīti 6800 m zivju tīkli Usmas ezerā no kopējā 8000 m tīklu limita. Savukārt zušķērāju Engures upē neviens neizmanto. Ventspils novada pašvaldība arī uzsver, ka, samazinot attiecīgo zvejas limitu Usmas ezerā, netiks ietekmēti esošie zvejnieki, kas šo limitu iepriekš ir saņēmuši, jo  zivju tīklu limits Usmas ezerā 2022.gadā būs pietiekams, bet, atbalstot priekšlikumu atteikties no zušķērāja Engures upē, tiks veicināta zušu krājumu stāvokļa ilgtspēja.

Ādažu novada domes priekšlikums paredz nēģu zvejai Ādažos izmantot nēģu taci ar diviem murdiem, bet institūts kā papildus nosacījumu rekomendē šiem zvejas rīkiem noteikt gada nozvejas limitu  160 kg apmērā, jo papildu zvejas rīkos nozvejoto nēģu daudzums nedrīkst pārsniegt divus procentus no esošā limita ietvaros nozvejotā nēģu daudzuma.  Nēģu tača limitu ar diviem murdiem Gaujā – pirms valsts autoceļa A1 Gaujas tilta – Ādažu novada teritorijā paredz piešķirt uz trīs gadiem – līdz 31.12.2024.
Politikas jomas
Zivsaimniecības politika
Teritorija
Burtnieku ezers, Usmas ezers, Engures upe, Gaujas lejtece
Norises laiks
27.10.2021. - 10.11.2021.
Informācija
Autors: Jānis Ābele, tālr. 67027823, e-pasts: janis.abele@zm.gov.lv
Fiziskās personas
Juridiskās personas
  • Komerczvejnieki, kas zvejo Burtnieku ezerā un Usmas ezerā
Skaidrojums un ietekme
Noteikumu projektā paredzēts, ka par 60 % tiek samazināts pašreizējais pieejamais zvejas tīklu limits Burtnieku ezerā un par 66,7% tiek samazināts līdaku, bet par 61,5% zandartu nozvejas limits rūpnieciskajā zvejā Burtnieku ezerā. Savukārt par 12,5 % tiek samazināts pašreizējais pieejamais zvejas tīklu limits Usmas ezerā.
Sagatavoja
Jānis Ābele (ZM)
Atbildīgā persona
Normunds Riekstiņš (ZM)
Izsludināšanas datums
27.10.2021. 16:02

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts