Anotācija (ex-ante)

23-TA-267: Likumprojekts (Jauns)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Tiesību akta projekta "Ceļu nodevu likums" sākotnējās ietekmes (ex-ante) novērtējuma ziņojums (anotācija)
1. Tiesību akta projekta izstrādes nepieciešamība

1.1. Pamatojums

Izstrādes pamatojums
ES dokuments
Apraksts
Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2022. gada 24. februāra direktīvu (ES) 2022/362, ar ko groza Direktīvas 1999/62/EK, 1999/37/EK un (ES) 2019/520 attiecībā uz dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem (turpmāk – Direktīva 2022/362) tiek izstrādāts jauns Ceļu nodevu likums (turpmāk - Likumprojekts) attiecībā uz ceļu nodevām, kas noteiktas transportlīdzekļiem. Likumprojekts ievieš jaunas definīcijas, piemēram, ceļu infrastruktūras nodeva - nodeva, kas jāmaksā par transportlīdzekli atkarībā no attāluma, kuru tas nobraucis, izmantojot attiecīgo ceļu infrastruktūru, un no transportlīdzekļa tipa; tās nomaksāšana piešķir tiesības ar minēto transportlīdzekli izmantot ceļu infrastruktūru. Savukārt autoceļu lietošanas nodevu maksā par laiku, kurā paredzēts izmantot šā likuma 1. pielikumā minētos autoceļu posmus saskaņā ar šā likuma 2.pielikumā noteiktajām likmēm (kā ir noteikts arī pašlaik spēkā esošajā Autoceļu lietošanas nodevas likumā) . Autoceļu lietošanas nodevas mērķis ir transporta radītā piesārņojuma samazināšanas un videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanas veicināšana.

Likumprojekts paredz, ka ceļu infrastruktūras nodeva tiks ieviesta no 2030.gada 1.janvāra, vienlaikus pārtraucot piemērot Eiropas transporta pamattīklā autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām. Ja par attiecīgo transportlīdzekli attiecīgajā ceļa posmā būs maksājama ceļu infrastruktūras nodeva, tad autoceļu lietošanas nodeva vairs netiks piemērota (arī par transportlīdzekļiem kuru pilna masa mazāka vai vienāda ar 3,5 tonnām).
Ceļu infrastruktūras nodevas mērķis ir sabiedrības motivēšana veikt mazākus attālumus ar vairāk piesārņojošām automašīnām.
Papildus jau esošajiem atbrīvojumiem no autoceļu lietošanas nodevas tiks atbrīvoti visi bezemisiju kravas transportlīdzekļi neatkarīgi no masas.

Papildus minētajam Likumprojekts regulē arī pašvaldības ceļu nodevu, kas plānotaa kā valsts nodeva, tikai tās iekasēs pašvaldības. Pašvaldību ceļu nodevas mērķis ir videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanas veicināšana, transportlīdzekļu radītā piesārņojuma samazināšana (tostarp gaisa kvalitātes uzlabošana), satiksmes sastrēgumu mazināšana.

1.2. Mērķis

Mērķa apraksts
Likumprojekta mērķis ir izveidot autopārvadājumu iekšējo tirgu ar vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem, nostiprināt principu “lietotājs maksā” un “piesārņotājs maksā” piemērošanu, nodrošināt autoceļu infrastruktūras finansējumu, novērst sastrēgumus un gaisa piesārņojuma, kā arī trokšņa negatīvo ietekmi uz vidi un veselību, sekmēt transporta nozares dekarbonizāciju, palīdzot īstenot Parīzes nolīgumu par klimata pārmaiņām un ES plānus samazināt CO2 emisijas.
Spēkā stāšanās termiņš
Vispārējā kārtība

1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi

Pašreizējā situācija
Likumprojekts, pamatojoties uz Direktīvā 2022/362 noteikto, nosaka definīcijas un nosacījumus autoceļu lietošanas nodevas un infrastruktūras nodevas piemērošanai. 
Problēmas un risinājumi
Problēmas apraksts
1. Latvijā šobrīd ir spēkā Autoceļu lietošanas nodevas likums, kas nosaka autoceļu lietošanas nodevas par laiku jeb vinjetes piemērošanu kravas transportlīdzekļiem ar pilnu masu lielāku par 3 tonnām un kravas transportlīdzekļu sastāviem ar pilnu masu lielāku par 3,5 tonnām. Direktīva 2022/362 paredz, ka no 2030. gada 25. marta Eiropas transporta pamattīklā autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām, nepiemēro.
Risinājuma apraksts
Ar Likumprojektu no 2030.gada 1.janvāra plānots ieviest ceļu infrastruktūras nodevu par distanci, nodrošinot principa “lietotājs maksā” un “piesārņotājs maksā” piemērošanu, kā arī uz Eiropas transporta pamattīklā esošajiem autoceļu posmiem vairs netiks piemērota autoceļu lietošanas nodeva par laiku (vinjete).
Problēmas apraksts
2. Šobrīd ar autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) ir aplikti visi kravas transportlīdzekļi, kuru pilna masa ir lielāka par 3 tonnām neatkarīgi no motora tipa (izņemot Autoceļu lietošanas nodevas likumā noteiktos izņēmumus).
Risinājuma apraksts
Ar Likumprojektu plānots atbrīvot no autoceļu lietošanas nodevas par laiku (vinjetes) visus bezemisiju kravas transportlīdzekļus neatkarīgi no masas, veicinot videi draudzīgu (ar pēc iespējas zemāku transportlīdzekļa motora emisiju līmeni) transportlīdzekļu izmantošanu.
Problēmas apraksts
3. Latvijā nav ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva, tādēļ nav iespējams pienācīgi motivēt sabiedrību veikt mazākus attālumus ar vairāk piesārņojošām automašīnām.
Risinājuma apraksts
Ar Likumprojektu ieviesta jauna definīcija – ceļu infrastruktūras nodeva ir nodeva, kas jāmaksā par transportlīdzekli atkarībā no attāluma, kuru tas nobraucis, izmantojot attiecīgo ceļu infrastruktūru, un no transportlīdzekļa tipa; tās nomaksāšana piešķir tiesības ar minēto transportlīdzekli izmantot ceļu infrastruktūru Tostarp, ieviešot privātās un publiskās partnerības finansētus autoceļu projektus, pamatojoties uz Likumprojektu, valsts varēs noteikt un piemērot ceļu infrastruktūras nodevu par noteikta jaunuzbūvēta ceļa posma izmantošanu, kā arī vairāk koncentrēties uz principa "Piesārņotājs maksā" piemērošanu.
Problēmas apraksts
4. Likuma “Par autoceļiem” 6.panta pirmā daļa noteic, ka valsts autoceļi un pašvaldību autoceļi un ielas lietojamas bez maksas, ja likumā nav noteikts citādi. Savukārt likuma “Par nodokļiem un nodevām” 12.panta pirmās daļas 6.punkts noteic, ka vietējās pašvaldības domei ir tiesības Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās.
Risinājuma apraksts
Ņemot vērā Likumprojekta mērķi par videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanas veicināšanu, atbilstošs normatīvais akts šādas nodevas paredzēšanai ir šis Likumprojekts. Līdz ar to tas paredz pienākumu pašvaldībai noteikt nodevu par pašvaldības ceļu lietošanu ar M, N un O kategorijas transportlīdzekļiem, ja pašvaldības teritorijā gaisa piesārņojuma līmenis pārsniedz gaisa kvalitātes normatīvus un galvenais pārsnieguma iemesls ir saistīts ar gaisa piesārņojuma no transportlīdzekļiem, kas brauc pa ceļiem, kā arī diennakts stundas, piemēram satiksmes sastrēgumu laikā, kurās tiek lietoti pašvaldības ceļi.
Problēmas apraksts
5. Ņemot vērā to, ka arvien vairāk pieaug pārkāpumu skaits, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, ir problēma, ka transportlīdzekļa īpašnieks var tikt sodīts par autoceļu lietošanas nodevas nesamaksāšanu par vairākas reizes dienā, jo praksē tas netiek atzīts par ilgstošu pārkāpumu.

1.tabula. Autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumi
Pārkāpumu fiksēšanas gads Fiksēto pārkāpumu skaits gadā Pieņemto lēmumu par administratīvā soda piemērošanu kopsumma EUR
2021 401 200 500
2022 476 238 000
2023 8 254 4 127 000
Risinājuma apraksts
Autoceļu lietošanas nodevas likums jau pašlaik paredz sodu par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem, kas tiek paredzēts arī Likumprojektā. Vienlaikus, ņemot vērā pieaugošo tehnisko līdzekļu skaitu uz autoceļiem, ar kuriem iespējams noteikt autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumu, neapturot transportlīdzekli, ir divkārt samazināts sods par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem. Tāds pats soda apmērs ir paredzēts arī par ceļu infrastruktūras nodevas maksāšanas noteikumu neievērošanu, ņemot vērā, ka no 2030.gada ceļu infrastruktūras nodeva aizstās autoceļu lietošanas nodevu. Vienlaikus likumprojekts paredz, ka maksājot sodu, maksājama arī ceļu nodeva (ja tā nav samaksāta pirms soda piemērošanas), par ko persona tiks informēta, saņemot paziņojumu par sodu, kā arī papildus paziņojumā tiks iekļauta informācija par nepieciešamību samaksāt izdevumus par paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu. 
Personai, kura izvairās no autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas samaksas, kas konstatēta pārkāpuma gadījumā, kā arī no naudas soda izpildes par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas noteikumu neievērošanu un ceļu infrastruktūras nodevas maksāšanas noteikumu neievērošanu, liegts izsniegt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, veikt personas īpašumā (valdījumā, turējumā) esoša transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati un reģistrācijas darbības transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvajā sistēmā, izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu un transportlīdzekļa reģistrācijas pārtraukšanu uz laiku, nododot numura zīmes.
Šādi ierobežojumi pastāv jau šobrīd uz personām, kas izvairās naudas soda izpildes par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas noteikumu neievērošanu, saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 14.2 pantu. Ņemot vērā, ka autoceļu lietošanas nodevu līdz 2030.gadam aizstās ceļu infrastruktūras nodeva, kā arī AAL 25.pantu, kas paredz, ka administratīvā soda piemērošana neatbrīvo sodīto personu no tā pienākuma izpildīšanas, par kura nepildīšanu piemērots administratīvais sods, attiecīgi ierobežojumi attiecināmi arī par izvairīšanos no autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas samaksas, kas konstatēta pārkāpuma gadījumā, kā arī no naudas soda izpildes par ceļu infrastruktūras nodevas maksāšanas noteikumu neievērošanu. Šāds regulējums ir visefektīvākais līdzeklis, ka persona, kura vēlas piedalīties ceļu satiksmē, samaksās sodu un nesamaksāto nodevu.

Sods par iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā bez caurlaides desmit naudas soda vienību apmērā ir noteikts Jūrmalas domes 2023.gada 29.jūnija saistošo noteikumu Nr. 13 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” 50. punktā. Likumprojekts paredz par pašvaldības ceļa posma lietošanu, ja pašvaldības ceļu nodeva nav samaksāta, piemērot naudas sodu transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam no piecām līdz piecpadsmit naudas soda vienībām, lai, izvērtējot apstākļus, sodu varētu piemērot individualizēti.

Vērtējot, vai piemērot administratīvo atbildību par ceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem, tika izvērtēti šādi apstākļi:
1) administratīvā akta (procesa) prioritātes princips – ceļu nodevas maksāšanas pārkāpumu nav iespējams novērst ar administratīvā akta izdošanu vai citiem līdzekļiem, visefektīvākais instruments ir administratīvais sods. Izvairīšanās no ceļu nodevu samaksas rada bīstamību sabiedrībai - ja netiek pilnā apmērā nomaksātas minētās nodevas, pasliktinās valsts autoceļu stāvoklis un tādējādi pasliktinās arī, piemēram, satiksmes drošība.
2) sabiedriskās kārtības mērķa sasniegšanas efektivitāte – ar administratīvo sodu ir iespējams panākt, ka ceļu nodevu samaksa tiek veikta regulārāk, ņemot vērā pieaugošo tehnisko līdzekļu skaitu uz autoceļiem, ar kuriem iespējams noteikt autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumu, neapturot transportlīdzekli, līdz ar to arvien grūtāk ir izvairīties nosoda par ceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem;
3) problēmsituācijas attiecināmība uz publiski tiesiskajām attiecībām – situācija nav attiecināma uz civiltiesiskām attiecībām, tā attiecas uz valstij un pašvaldībām piederošu ceļu lietošanu;
4) problēmsituācijas bīstamība un kaitīgums – Ieņēmumi no autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas tiks izlietoti ceļu infrastruktūras uzlabošanai, līdz ar to, ja netiek pilnā apmērā nomaksātas minētās nodevas, pasliktinās valsts autoceļu stāvoklis un tādējādi pasliktinās arī, piemēram, satiksmes drošība. Savukārt pašvaldības ceļu nodevas ieņēmumus paredzēts izmantot transporta radītā piesārņojuma samazināšanai, līdz ar to tās neiekasēšana pilnā apmērā samazina pašvaldības resursus transporta radītā piesārņojuma samazināšanai, tādējādi negatīvi ietekmējot cilvēku veselību. Ņemot vērā iepriekš minēto, konstatējams, ka ceļu nodevu neiekasēšanai pilnā apmērā ir kaitīga ietekme uz sabiedrības drošību un veselību;
5) aizliegums paredzēt administratīvo atbildību par administratīvā akta labprātīgu neizpildīšanu – Likumprojekta regulējums nav saistīts ar administratīvo aktu izpildi;
6) problēmsituācijas aktualitāte – 1. tabulā redzama Valsts policijas statistika, kas arvien vairāk pieaug, līdz ar to secināms, ka autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumi ir ļoti izplatīti.

Administratīvās atbildības likuma (turpmāk – AAL) 19. nodaļa “Administratīvā pārkāpuma procesa īpatnības atsevišķās lietu kategorijās” paredz īpašu regulējumu gadījumos, ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Visos šādos gadījumos paredzēts piemērot AAL 161. pantā noteikto vispārīgo regulējumu par administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu bez tās personas klātbūtnes, kuru sauc pie atbildības, kā arī par personai piemērojamo attiecīgajam pārkāpumam noteikto minimālo naudas sodu.

Vienlaikus AAL 19. panta pirmā daļa paredz, ka sodu par administratīvo pārkāpumu piemēro ietvaros, ko nosaka likums vai pašvaldību saistošie noteikumi, kuros paredzēta atbildība par izdarīto pārkāpumu. Tādējādi ceļu nodevu samaksas administratīvo pārkāpumu gadījumos, kas tiks konstatēti ar tehniskajiem līdzekļiem, AAL 162. un 163. pantā noteiktais regulējums daļā par transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja, valdītāja) aizstāšanu ar transportlīdzekļa vadītāju, norādot viņu kā vainīgo personu, netiks piemērots, jo ceļu nodevu samaksas pārkāpumā transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs, valdītājs) būs tiešais administratīvā pārkāpuma subjekts un viņam nebūs pamata iesniegt sūdzību par transportlīdzekļa vadītāja administratīvo atbildību un soda piemērošanu.

Papildus (analoģiski, kā kopš 2024.gada 28.maija paredz Ceļu satiksmes likuma 43.7 panta sestā daļa) ar Likumprojektu tiek noteikts, ka ilgstoša pārkāpuma gadījumā, kas fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem vairākkārt —autoceļa posma lietošana, ja autoceļu lietošanas nodeva vai ceļu infrastruktūras nodeva nav samaksāta vai nav samaksāta pilnā apmērā vai pašvaldības ceļa posma lietošana, ja pašvaldības ceļu nodeva nav samaksāta —, sodu par pārkāpumu piemēro vienu reizi 24 stundu laikā.
Problēmas apraksts
6. Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr. 108 “Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi” 66.punktu grozījumu likumprojektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniegtu pusi no spēkā esošā likuma normu apjoma; šādā gadījumā sagatavo jaunu likumprojektu.
Ņemot vērā juridisko tehniku, kas ir pilnveidojusies kopš 2008.gada, kad tika pieņemts Autoceļu lietošanas nodevas likums, likumprojektā ir nepieciešams ietvert vairākas materiālās normas, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos, piemēram, Ministru kabineta 2014.gada 26.maija noteikumu Nr. 272 “Autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtība” 12.3.apakšpunktā ietvertā norma, kas noteic, ka autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanas pakalpojuma sniedzējs un Ceļu satiksmes drošības direkcija ir tiesīgi iekasēt maksu par sniegto pakalpojumu. Maksa par pakalpojumu nosakāma vienam nodevas maksājumam neatkarīgi no maksājamās nodevas kopējā apmēra.
Papildus nepieciešams ietvert jaunas normas par ceļu infrastruktūras nodevu un pašvaldības ceļu nodevu, kā arī normas par administratīvo atbildību.
Risinājuma apraksts
Ir izstrādāts jauns likumprojekts, nevis grozījumi spēkā esošajā Autoceļu lietošanas nodevas likumā. Līdz ar to, kad spēku zaudēs Autoceļu lietošanas nodevu likums un stāsies spēkā likumprojekta "Ceļu nodevu likums" attiecīgās normas, notiks vairākas tiesiskās izmaiņas, piemēram, no autoceļu lietošanas nodevas tiks atbrīvoti bezemisiju transportlīdzekļi, tiks samazināts administratīvais sods par autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumiem, tiks noteikta pašvaldības ceļu nodeva, savukārt no 2030.gada – ceļu infrastruktūras nodeva.
Attiecīgi būs jāizdod no jauna uz likumprojekta pamata paredzētie Ministru kabineta noteikumi un spēku zaudēs Ministru kabineta noteikumi, kas izdoti uz Autoceļu lietošanas nodevas likuma pamata.
Problēmas apraksts
7. Autoceļu lietošanas nodevas likuma 5.1 pants paredz, ka autoceļu lietošanas nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijas un uzraudzības kārtību, kā arī kārtību, kādā pakalpojumu sniedzējs izslēdzams no reģistra, nosaka Ministru kabinets, bet nav paredzēta šāda kārtība attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzējiem.
Risinājuma apraksts
Lai nodrošinātu to, ka Latvijā būtu iespējams reģistrēt ne tikai autoceļu lietošanas nodevas, bet arī ceļu infrastruktūras nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzējus, likumprojekts paredz, ka Autoceļu lietošanas nodevas likuma 5.1 pants zaudēs spēku līdz ar likumprojekta spēkā stāšanos, vienlaikus spēkā stāsies 10.panta otrā daļa un 16.panta otrā daļa.
Vai ir izvērtēti alternatīvie risinājumi?
Vai ir izvērtēts prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem?

1.4. Izvērtējumi/pētījumi, kas pamato TA nepieciešamību

1.5. Pēcpārbaudes (ex-post) izvērtējums

Vai tiks veikts?

1.6. Cita informācija

-
2. Tiesību akta projekta ietekmējamās sabiedrības grupas, ietekme uz tautsaimniecības attīstību un administratīvo slogu
Vai projekts skar šo jomu?

2.1. Sabiedrības grupas, kuras tiesiskais regulējums ietekmē, vai varētu ietekmēt

Fiziskās personas
  • transportlīdzekļu lietotāji, iedzīvotāji
Ietekmes apraksts
Jaunieviestā infrastruktūras nodeva par distanci no 2030.gada aizstās esošo autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti), nodrošinot principu “lietotājs maksā” un “piesārņotājs maksā”. Ar šo likumprojektu jau šobrīd no autoceļu lietošanas nodevas plānots atbrīvot bezemisiju kravas transportlīdzekļus. 
Tiks divkārt samazināts sods par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem, kā arī Likumprojektā minētos pārkāpumus fiksējot ar tehniskiem līdzekļiem, sods varēs tikt piemērots tikai vienu reizi 24 stundu laikā.
Juridiskās personas
  • visi uzņēmumi
  • nevalstiskās organizācijas
Ietekmes apraksts
Jaunieviestā infrastruktūras nodeva par distanci no 2030.gada aizstās Eiropas transporta pamattīklā autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām, nodrošinot principu “lietotājs maksā” un “piesārņotājs maksā”. Ar šo likumprojektu jau šobrīd no autoceļu lietošanas nodevas plānots atbrīvot bezemisiju kravas transportlīdzekļus. 
Tiks divkārt samazināts sods par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem, kā arī Likumprojektā minētos pārkāpumus fiksējot ar tehniskiem līdzekļiem, sods varēs tikt piemērots tikai vienu reizi 24 stundu laikā.
Nozare
Visas nozares
Nozaru ietekmes apraksts
Jaunieviestā infrastruktūras nodeva par distanci no 2030.gada aizstās Eiropas transporta pamattīklā autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām, nodrošinot principu “lietotājs maksā” un “piesārņotājs maksā”. Ar šo likumprojektu jau šobrīd no autoceļu lietošanas nodevas plānots atbrīvot bezemisiju kravas transportlīdzekļus.

2.2. Tiesiskā regulējuma ietekme uz tautsaimniecību

Vai projekts skar šo jomu?

2.2.1. uz makroekonomisko vidi:

Ietekmes apraksts
Ieviešot ceļu infrastruktūras nodevu, plānots, ka iekasētie finanšu līdzekļi tiks novirzīti tikai ceļu infrastruktūras būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai, kopumā ceļu stāvoklis Latvijā uzlabosies.

2.2.2. uz nozaru konkurētspēju:

Ietekmes apraksts
Nozares, kuras jau šobrīd veiks autoparka nomaiņu uz bezemisiju kravas transportlīdzekļiem, iegūs priekšrocību nemaksāt autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti).

2.2.3. uz uzņēmējdarbības vidi:

Ietekmes apraksts
Uzņēmumi, kuri jau šobrīd veiks autoparka nomaiņu uz bezemisiju kravas transportlīdzekļiem, iegūs priekšrocību nemaksāt autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti).

2.2.4. uz mazajiem un vidējiem uzņēmējiem:

Ietekmes apraksts
Uzņēmumi, kuri jau šobrīd veiks autoparka nomaiņu uz bezemisiju kravas transportlīdzekļiem, iegūs priekšrocību nemaksāt autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti).

2.2.5. uz konkurenci:

Ietekmes apraksts
Bezemisiju kravas transportlīdzekļiem, iespējams, pieaugs pieprasījums.

2.2.6. uz nodarbinātību:

2.3. Administratīvo izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

2.4. Atbilstības izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Vai projekts skar šo jomu?
Cita informācija
Jauno ceļu infrastruktūras nodevu plānots ieviest no 2030.gada, līdz ar to nav ietekmes uz valsts budžetu turpmākajos trīs gados. Ietekme uz budžetu no 2030.gada nav izvērtēta.
Samazinot sodu par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem un ļaujot to piemērot tikai vienu reizi 24 stundu laikā, samazināsies valsts budžeta ieņēmumi par vienu atsevišķo sodu. Taču, ņemot vērā, ka pārkāpumi, kas fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, katru gadu palielinās (sk. 1. tabulu anotācijas 1.sadaļā), prognozējams, ka sodu samazinājumam nebūs negatīvas ietekmes uz valsts budžetu.

Izdevumus, kas radīsies valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas Valsts ceļi" un Ceļu satiksmes drošības direkcijai saistībā ar autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas kontroli, paredzēts segt no valsts pamatbudžeta programmas 23.00.00 "Valsts autoceļu fonds" apakšprogrammai  23.07.00 "Valsts autoceļu pārvaldīšana" piešķirtajiem līdzekļiem, līdz ar to nepieciešams palielināt šīs valsts budžeta apakšprogrammas bāzi.

4.1.1. Ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas un maksāšanas kārtība, ceļu infrastruktūras nodevas apmērs, transportlīdzekļi un autoceļu posmi, par kuru lietošanu maksājama ceļu  infrastruktūras nodeva.

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 13.panta otrā daļa: "Ministru kabinets nosaka tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva."
Likumprojekta 13. panta trešā daļa: “Ministru kabinets nosaka autoceļu posmus atkarībā no ceļu infrastruktūras lietošanas maksājuma vai maksājuma par satiksmes sastrēgumiem vai maksājuma par ārējām izmaksām atkarībā no ieguldījuma vai būvniecības izmaksām, par kuru lietošanu maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.”
Likumprojekta 14.panta otrā daļa: "Ministru kabinets nosaka ceļu infrastruktūras nodevas maksāšanas veidus un kārtību, kā arī tehniskās prasības ceļu infrastruktūras nodevas iekasēšanas pakalpojuma sniedzējam."
Likumprojekta 15.panta otrā daļa: "Ministru kabinets nosaka ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru, tostarp ņemot vērā ieguldījuma izmaksu atgūšanas principu, kas balstās uz ceļu infrastruktūras gaidāmo tehnisko kalpošanas laiku vai uz kādu citu amortizācijas laikposmu (ne mazāku par 20 gadiem). Nosakot ceļu infrastruktūras nodevas apmēru, Ministru kabinets izvērtē galalietotāju maksājumu apmēru, ja tādi tiek piemēroti, publisko un privāto partnerību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos."
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.2. Ceļu nodevu elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijas un uzraudzības kārtība

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 10.panta otrā daļa: "Autoceļu lietošanas nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijai noteiktās prasības, to reģistrācijas un uzraudzības kārtību, kā arī kritērijus un kārtību, kādā pakalpojumu sniedzējs izslēdzams no reģistra, nosaka Ministru kabinets."
Likumprojekta 16.panta otrā daļa: "Ceļu infrastruktūras nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijai noteiktās prasības, to reģistrācijas un uzraudzības kārtību, kā arī kritērijus un kārtību, kādā pakalpojumu sniedzējs izslēdzams no reģistra, nosaka Ministru kabinets."
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.3. Autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtība

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 5.panta otrā daļa: "Ministru kabinets nosaka autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas veidus un kārtību."
Likumprojekta 7.panta otrā daļa: "Ministru kabinets nosaka šā panta pirmās daļas 6. un 7. punktā noteikto atbrīvojumu piemērošanas kārtību."
Likumprojekta 9.panta sestā daļa: "Autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets."
Likumprojekta 11.panta ceturtā daļa: "Autoceļu lietošanas nodevas administrēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets."
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.4.  Autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas samaksas kontroles kārtība

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 22.panta pirmā daļa: "Autoceļu lietošanas nodevas un ceļu infrastruktūras nodevas samaksas kontroles kārtību nosaka Ministru kabinets."
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.5. Kārtība, kādā tiek veikta pārrobežu informācijas apmaiņa par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 23.panta piektā daļa: "Kārtību, kādā veic informācijas apmaiņu ar citiem Eiropas Savienības dalībvalstu kontaktpunktiem par ceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem, kā arī apmaiņai paredzētās informācijas apjomu par transportlīdzekli, tā īpašnieku vai turētāju nosaka Ministru kabinets." Šie Ministru kabineta noteikumi ietvers pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem un būs attiecināmi gan uz administratīvā pārkāpuma procesu, gan uz ceļu nodevu kontroli.
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.6. Ceļu infrastruktūras nodevas iekasēšanas un administrēšanas kārtība

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 17.panta piektā daļa: "Ceļu infrastruktūras nodevas iekasēšanas un administrēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets."
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija

4.1.7. Pašvaldības ceļu nodevas maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtība

Pamatojums un apraksts
Likumprojekta 18.panta trešā daļa: “Ministru kabinets nosaka pašvaldības ceļu nodevas maksāšanas un atmaksas kārtību.”
Likumprojekta 18.panta ceturtā daļa: “Ministru kabinets nosaka pašvaldības ceļu nodevas likmes, ņemot vērā transportlīdzekļa emisiju līmeni, kā papildu kritērijus Ministru kabinetam ir tiesības piemērot transportlīdzekļa izgatavotāja noteikto trokšņa līmeni vai transportlīdzekļa pilno masu.”
Likumprojekta 18.panta sestā daļa: “Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā:
tiek noteikti ceļi, par kuru lietošanu maksājama pašvaldības ceļu nodeva;
tiek piemērota pašvaldības ceļu nodeva;
tiek veikta transportlīdzekļu kontrole;
tiek administrēta pašvaldību ceļu nodeva;
5) tiek noteiktas stundas, kurās tiek lietoti ceļi, par kuru lietošanu maksājama pašvaldības ceļu nodeva.”
Likumprojekta 20.panta otrā daļa: “Ministru kabinets var noteikt papildu atvieglojumus un atbrīvojumus no pašvaldību ceļu nodevas samaksas papildus šā panta pirmajā daļā noteiktajiem, izvērtējot šā likuma 18. panta trešajā daļā  minētos kritērijus tādiem transportlīdzekļiem, kas veicina mazāku transportlīdzekļu lietošanu pašvaldības teritorijā (piemēram, par taksometriem, koplietošanas transportlīdzekļiem).”
Atbildīgā institūcija
Satiksmes ministrija
-
5. Tiesību akta projekta atbilstība Latvijas Republikas starptautiskajām saistībām
Vai projekts skar šo jomu?

5.1. Saistības pret Eiropas Savienību

Vai ir attiecināms?
ES tiesību akta CELEX numurs
32022L0362
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2022. gada 24. februāra Direktīva (ES) 2022/362, ar ko groza Direktīvas 1999/62/EK, 1999/37/EK un (ES) 2019/520 attiecībā uz dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva 2022/362). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2022. gada 4.martā (L69/1).
Apraksts
Direktīvas 2022/362 prasības jāpārņem līdz 2024.gada 25.martam.
Direktīva 2022/362 paredz, ka no 2030. gada 25. marta Eiropas transporta pamattīklā autoceļu lietošanas nodevu par laiku (vinjeti) kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām, nepiemēro.
ES tiesību akta CELEX numurs
32011L0076
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 27. septembra Direktīva 2011/76/ES, ar ko groza Direktīvu 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva 2011/76). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2011. gada 14.oktobrī (L 269/1).
Apraksts
Direktīvas 2011/76 prasības bija jāpārņem līdz 2013. gada 16. oktobrim. 
Direktīva 2011/76 jau tika pārņemta ar 2013.gada 6.novembra grozījumiem Autoceļu lietošanas nodevas likumā un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem.
Šajā Likumprojekta atkārtoti tiek iekļautas Direktīvas 2011/76 normas, kas nav grozītas ar Direktīvu 2022/362.
ES tiesību akta CELEX numurs
32006L0038
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 17.maija direktīva 2006/38/ES, ar ko groza direktīvu 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva  2006/38). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2006. gada 9.jūnijā (L 157/8).
Apraksts
Direktīva 2006/38 jau tika pārņemta ar Autoceļu lietošanas nodevas likumu un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem.
Šajā Likumprojekta atkārtoti tiek iekļautas Direktīvas 2006/38 normas, kas nav grozītas ar Direktīvu 2022/362 un Direktīvu 2011/76.
ES tiesību akta CELEX numurs
31999L0062
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīva 1999/62/EK par ceļu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem (turpmāk arī - Direktīva 1999/62). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 1999. gada 20.jūlijā (L 187).
Apraksts
Direktīva 1999/62 jau tika pārņemta ar Autoceļu lietošanas nodevas likumu un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem.
Šajā Likumprojekta atkārtoti tiek iekļautas Direktīvas 1999/62 normas, kas nav grozītas ar Direktīvu 2022/362, Direktīvu 2011/76 un Direktīvu 2006/38.
ES tiesību akta CELEX numurs
32019L0520
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 19. marta direktīva (ES) 2019/520 par ceļu lietotāju nodevu elektroniskās iekasēšanas sistēmu savstarpēju izmantojamību un informācijas par ceļu lietošanas maksu nesamaksāšanu pārrobežu apmaiņas veicināšanu Savienībā (pārstrādātā redakcija) (Dokuments attiecas uz EEZ) (turpmāk - Direktīva 2019/520). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2019. gada 29.martā (L 91/45).
Apraksts
Direktīva 2019/520 jau tika pārņemta ar Autoceļu lietošanas nodevas likumu un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem.
Šajā Likumprojekta atkārtoti tiek iekļautas Direktīvas 2019/520 normas, kas nav grozītas ar Direktīvu 2022/362.

5.2. Citas starptautiskās saistības

Vai ir attiecināms?

5.3. Cita informācija

Apraksts
Tabulā iekļautas tikai tās direktīvu normas, kas ir spēkā esošas un nav grozītas vai svītrotas.

5.4. 1. tabula. Tiesību akta projekta atbilstība ES tiesību aktiem

Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2022. gada 24. februāra Direktīva (ES) 2022/362, ar ko groza Direktīvas 1999/62/EK, 1999/37/EK un (ES) 2019/520 attiecībā uz dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva 2022/362). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2022. gada 4.martā (L69/1).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Direktīvas 2022/362 1. panta 1.punkts (Direktīvas 1999/62/EK virsraksta maiņa)
Virsrakstu nav nepieciešams pārņemt
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 1. panta 1. punkta a) apakšpunkts)
Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 4.panta vienpadsmitā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 1. panta 1. punkta b) apakšpunkts)
Likumprojekts kopumā
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 1. panta 2. punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 1. panta 3. punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 1.apakšpunkts)
Likumprojektā nav iekļauta definīcija, Latvija ceļu nodevas piemēros uz konkrētiem normatīvajos aktos noteiktiem ceļu posmiem. Turklāt Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 11. decembra Regula (ES) Nr. 1315/2013 par Savienības pamatnostādnēm Eiropas transporta tīkla attīstībai un ar ko atceļ Lēmumu Nr. 661/2010/ES ir tieši piemērojama un dalībvalstu normatīvajos aktos nav jāpārņem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 2.apakšpunkts)
Likumprojektā nav iekļauta definīcija, Latvija ceļu nodevas piemēros uz konkrētiem normatīvajos aktos noteiktiem ceļu posmiem. Turklāt Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 11. decembra Regula (ES) Nr. 1315/2013 par Savienības pamatnostādnēm Eiropas transporta tīkla attīstībai un ar ko atceļ Lēmumu Nr. 661/2010/ES ir tieši piemērojama un dalībvalstu normatīvajos aktos nav jāpārņem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 3.apakšpunkts)
Likumprojekta 13.panta trešā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 4.apakšpunkts)
Likumprojekta 13.panta trešā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 5.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 6.apakšpunkts)
Likuma "Par autoceļiem" 2.un 3.pants
Pārņemtas pilnībā
Paredz stingrākas prasības - attiecas uz plašāku autoceļu loku nekā direktīvā.
Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 6.apakšpunktā minētais termins “autoceļš” ir šaurāks nekā likuma “Par autoceļiem” 2.un 3.pantā minētie termini. Tādēļ direktīvas izpratnē lielākā daļa Latvijas autoceļu nebūtu uzskatāmi par autoceļiem Direktīvas 1999/62/EK izpratnē.

Saskaņā ar Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punktu (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 6.apakšpunktu) “autoceļš” ir mehānisku transportlīdzekļu satiksmei īpaši paredzēts un izbūvēts ceļš, kas neapkalpo teritorijas, kuras ar to robežojas, un kas atbilst šādiem kritērijiem:
a) izņemot īpašas vietas vai uz laiku, tam ir brauktuves divvirzienu satiksmei, nošķirtas ar sadalītāju joslu, kas nav domāta satiksmei, vai – izņēmuma gadījumos – ar citiem līdzekļiem;
b) tam nav viena līmeņa krustojumu ar citiem ceļiem, dzelzceļa vai tramvaja sliežu ceļiem, riteņbraucēju vai gājēju ceļiem; un
c) tas ir īpaši apzīmēts kā autoceļš.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 7.apakšpunkts)
Likumprojekta 1.panta 2.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 8.apakšpunkts)
Likumprojekta 15.panta pirmā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 9.apakšpunkts)
Likumprojekta 15.panta pirmā daļa
Pārņemtas daļēji
Nav pārņemta definīcija, bet norādīts, ka ārējās izmaksas ietilpst ceļu infrastruktūras nodevā. Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kārtību (deleģējums paredzēts Likumprojekta 15.panta otrajā daļā).Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 10.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 11.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 12.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 13.apakšpunkts)
Likumprojekta 15.panta pirmā daļa
Pārņemtas daļēji
Nav pārņemta definīcija, bet norādīts, ka maksa par satiksmes sastrēgumiem ietilpst ceļu infrastruktūras nodevā. Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim noteiks ceļu  infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kārtību (deleģējums paredzēts Likumprojekta 15.panta otrajā daļā).Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 14.apakšpunkts)
Likumprojekta 15.panta pirmā daļa
Pārņemtas daļēji
Nav pārņemta definīcija, bet norādīts, ka maksa par satiksmes sastrēgumiem ietilpst ceļu infrastruktūras nodevā. Ministru kabinets ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim noteiks ceļu  infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kārtību (deleģējums paredzēts Likumprojekta 15.panta otrajā daļā).Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 15.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 16.apakšpunkts)
Likumprojekta 1.panta 3.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 17.apakšpunkts)
Ceļu satiksmes likuma 1.panta 23.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. pants 2)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 18.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Likumprojektā tiek norādīta konkrēta transportlīdzekļa pilna masa.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 19.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Likumprojektā tiek norādīta konkrēta transportlīdzekļa pilna masa.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 20.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 21.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Likumprojektā tiek norādīta konkrēta transportlīdzekļa pilna masa.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 22.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 23.apakšpunkts)
Ceļu satiksmes likuma 10.panta 1.5 daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 24.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 25.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 26.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 27.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 28.apakšpunkts)
Nav pārņemta definīcija, bet ir noteikts atbrīvojums no autoceļu lietošanas nodevas bezemisiju transportlīdzekļiem , kā arī autoceļu lietošanas nodevas likmes noteikšanā tiek ņemts vērā transportlīdzekļa motora emisiju līmenis
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 29.apakšpunkts)
Likumprojekta 1.panta 5.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 30.apakšpunkts)
Nav pārņemta definīcija, bet autoceļu lietošanas nodevas likmes noteikšanā tiek ņemts vērā transportlīdzekļa motora emisiju līmenis.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 31.apakšpunkts)
Autopārvadājumu likuma 1.panta 28.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 32.apakšpunkts)
Nav pārņemta definīcija, bet autoceļu lietošanas nodevas likmes noteikšanā tiek ņemts vērā transportlīdzekļa motora emisiju līmenis.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 33.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Likumprojekta 2.pielikumā tiek norādīta konkrēta transportlīdzekļa pilna masa, kā arī asu skaits un motora emisiju līmenis. Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 34.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Regula (ES) 2019/1242 par CO2 emisiju standartu noteikšanu jauniem lielas noslodzes transportlīdzekļiem un ar kuru groza Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 595/2009 un (ES) 2018/956 un Padomes Direktīvu 96/53/EK ir saistoša un tieši piemērojama Latvijā.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 35.apakšpunkts)
Definīcija tieši netiek pārņemta, jo Komisijas 2017. gada 12. decembra Regula (ES) 2017/2400, ar ko Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 595/2009 īsteno attiecībā uz lielas noslodzes transportlīdzekļu CO2 emisiju un degvielas patēriņa noteikšanu un groza Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2007/46/EK un Komisijas Regulu (ES) Nr. 582/2011 ir saistoša un tieši piemērojama Latvijā.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 36.apakšpunkts)
Definīcijai nav nozīmes Likumprojekta piemērošanā.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 37.apakšpunkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 38.apakšpunkts)
Nav pārņemta definīcija, bet autoceļu lietošanas nodevas likmes noteikšanā tiek ņemts vērā transportlīdzekļa motora emisiju līmenis.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 39.apakšpunkts)
Publiskās un privātās partnerības likuma 1.panta 5.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. pants 2)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 40.apakšpunkts)
Publiskās un privātās partnerības likuma 1.panta 8.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 41.apakšpunkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 2.punkta a) apakšpunkts)
Likumprojekta 15.pants
Pārņemtas daļēji
Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 2.punkta b) apakšpunkts)
Likumprojekta 15.pants
Pārņemtas daļēji
Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim)
Par Ministru kabineta noteikumu projekta virzību atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 3.punkts)
Definīcija netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 3.punktā, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi.
Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.
Definīcija tiks pārņemta normatīvajos aktos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva vai autoceļu lietošanas nodeva par šajā normā minētajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 3)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 1.punkts)
Likumprojekts kopumā - ir ieviesta autoceļu lietošanas nodeva (piemēro atkarībā no konkrētā laika), kas būs spēkā līdz 2029.gada 31.decembrim, bet no 2030.gada 1.janvāra spēkā būs ceļu infrastruktūras nodeva (par nobraukto attālumu).
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 2.punkts)
Likumprojekta 1.pielikums - tiek izmantota rīcības brīvība autoceļu lietošanas nodevu piemērot arī ārpus Eiropas ceļu tīkla.
Likumprojekta 1.panta 4.punkts un 18.-20.pants – pašvaldības ceļu nodeva var tikt piemērota uz pašvaldības ceļiem un pašvaldības teritorijā esošiem valsts autoceļiem, ja par to lietošanu netiek piemērota autoceļu lietošanas nodeva vai ceļu infrastruktūras nodeva.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 3.punkts)
Likumprojekta 4., 6. un 13.pants un 2.pielikums.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 4.punkts)
Likumprojekta Pārejas noteikumu 4.un 5.punkts - autoceļu lietošanas nodeva (piemēro atkarībā no konkrētā laika), kas būs spēkā līdz 2029.gada 31.decembrim Eiropas transporta pamattīklā, bet no 2030.gada 1.janvāra spēkā būs ceļu  infrastruktūras nodeva (par nobraukto attālumu).
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 5.punkts)
Likumprojekts kopumā - netiek piemērots atšķirīgs regulējums atkarībā no valstspiederības, pārvadātāja valsts dēļ, transportlīdzekļa reģistrācijas valsts dēļ un pārvadājumu izcelsmes un galamērķa dēļ.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 6.punkts)
Likumprojekta 1.pielikums - ir izmantota rīcības brīvība izslēgt konkrētus ceļu posmus no autoceļu lietošanas nodevas piemērošanas.
 Jautājums par samazinātas ceļa infrastruktūras nodevas piemērošanu konkrētiem ceļu posmiem, vai to izslēgšanu no ceļu infrastruktūras nodevas piemērošanas tiks izvērtēts, izstrādājot Likumprojekta 13.panta trešajā paredzētos Ministru kabineta noteikumus (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim). Par Ministru kabineta noteikumu projekta izstrādi atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 7.punkts)
Netiek pārņemts - pašlaik Latvija izmanto rīcības brīvību uz publiskās un privātās partnerības veidā būvētā valsts autoceļa autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu nepiemērot.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 8.punkts)
Netiek pārņemts - pašlaik Latvija izmanto rīcības brīvību uz publiskās un privātās partnerības veidā būvētā valsts autoceļa autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu nepiemērot.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 9.punkta a) apakšpunkts)
Likumprojekta 4.pants un 2.pielikums
Latvija izmanto rīcības brīvību piemērot autoceļu lietošanas nodevu lielas noslodzes transportlīdzekļiem, kuri atbrīvoti no prasības uzstādīt un izmantot reģistrācijas kontrolierīces saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 165/2014, lai segtu to negatīvo ietekmi un ceļiem un motivētu izmantot videi draudzīgākus transportlīdzekļus.

Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 9.punkta b) apakšpunkts)
Likumprojekta 4.pants un 2.pielikums
Latvija izmanto rīcības brīvību piemērot autoceļu lietošanas nodevu par kravas transportlīdzekļiem, kuri neveic komercpārvadājumus, lai segtu to negatīvo ietekmi un ceļiem un motivētu izmantot videi draudzīgākus transportlīdzekļus.
Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 9.punkta c) apakšpunkts)
Likumprojekta 7.pants.

Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 9.punkta d) apakšpunkts)
Likumprojekta 2.pielikums.

Latvija izmanto rīcības brīvību atbrīvot no autoceļu lietošanas nodevas bezemisiju transportlīdzekļus, lai veicinātu videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 10.punkts)
Likumprojekta Pārejas noteikumu 6.punkts
Pārņemtas pilnībā
Paredz stingrākas prasības- ka autoceļu lietošanas nodevu vairs nepiemēro no 2030.gada 1.janvāra, nevis no 2030.gada 25.marta.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 11.punkts)
Netiek pārņemts. Latvija neizmanto rīcības brīvību no 2030.gada 1.janvāra saglabāt autoceļu lietošanas nodevu Eiropas transporta pamattīklā kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām un ieviest ceļu infrastruktūras nodevu. Lai ieviestu ceļu infrastruktūras nodevu, tiks izvērtēti tostarp direktīvas 7.panta 11.punktā minētie kritēriji.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 12.punkts)
Neattiecas uz Latvijas situāciju.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 13.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums - Latvija piemēro autoceļu lietošanas nodevu arī tādiem kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir mazāka par 12 tonnām, ņemot vērā arī to negatīvo ietekmi uz ceļiem un lai veicinātu videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.
Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
 
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 14.punkts)
Netiek pārņemts - Latvija piemēro autoceļu lietošanas nodevu tikai kravas transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7. panta 15.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.a panta 1.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.a panta 2.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.a panta 3.punkts)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, tikai tranzītam, kā arī citus autoceļu lietošanas maksas termiņus, nekā paredzēts 7.a panta 2.punktā.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.a panta 4.punkts)
Likumprojekta 4.pants un 2.pielikums
Pārņemtas daļēji
Latvija nepiemēro autoceļu lietošanas nodevu pasažieru transportlīdzekļiem.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.a panta 5.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 4.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.aa panta 1.punkts)
Nav attiecināms - Latvijā līdz 2022.gada 24.martam nav bijusi ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva atkarībā no nobrauktā attāluma.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 4.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.aa panta 2.punkts)
Nav attiecināms - Latvijā līdz 2022.gada 24.martam nav bijusi ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva atkarībā no nobrauktā attāluma.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 4.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.aa panta 3.punkts)
Nav attiecināms - Latvijā līdz 2022.gada 24.martam nav bijusi ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva atkarībā no nobrauktā attāluma.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 4.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.aa panta 4.punkts)
Nav attiecināms - Latvijā līdz 2022.gada 24.martam nav bijusi ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva atkarībā no nobrauktā attāluma.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.b panta 1.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.b panta 2.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.c panta 1.punkts)
Likumprojekta 15.pants. Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.c panta 2.punkts
Likumprojekta 15.pants. Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.c panta 3.punkts
Likumprojekta 13.panta pirmā un otrā daļa. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ca panta 1.punkts)
Likumprojekta 15.pants. Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ca panta 2.punkts)
Likumprojekta 13.panta pirmā un otrā daļa. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ca panta 3.punkts)
Likumprojekta 1.pielikums un 2.pielikums
Latvija piemēro autoceļu lietošanas nodevu Direktīvas 7. panta 1. punktā minētajā ceļu tīklā un nodevas apmērs ir atkarīgs no transportlīdzekļa motora emisiju līmeņa.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ca panta 4.punkts)
Likumprojekta 1.pielikums un 2.pielikums
Latvija piemēro autoceļu lietošanas nodevu un nodevas apmērs ir atkarīgs no transportlīdzekļa motora emisiju līmeņa.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.cb pants)
Nav pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību to nepiemērot.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 7.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.d pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.da panta 1.punkts)
Likumprojekta 15.pants.
Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
 
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.da panta 2.punkts)
Likumprojekta 13.panta trešā daļa. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta trešajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks autoceļu posmus atkarībā no ceļu infrastruktūras lietošanas maksājuma vai maksājuma par satiksmes sastrēgumiem vai maksājuma par ārējām izmaksām atkarībā no ieguldījuma vai būvniecības izmaksām, par kuru lietošanu maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.da panta 3.punkts)
Likumprojekta 13.panta pirmā un otrā daļa. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.da panta 4.punkts)
Likumprojekta 15.pants.
Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.da panta 5.punkts)
Likumprojekta 15.pants.
Detalizētāk Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 9.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.e panta 1.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 9.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.e panta 2.punkts)
Netiek pārņemts - koncesijas nodeva Latvijā līdz šim nav piemērota.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 10.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.f pants)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību nepiemērot uzcenojumu autoceļu lietošanas nodevai. Visas nepieciešamās izmaksas jau ir iekļautas autoceļu lietošanas nodevas likmēs.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 10.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.g panta 1.punkts)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību nenoteikt diferencētu autoceļu lietošanas nodevu atšķirīgiem ceļu posmiem, tas prasītu nesamērīgus administratīvos resursus, lai izveidotu šādu sistēmu, turklāt jau no 2030.gada 1.janvāra no autoceļu lietošanas nodeva netiks piemērota. Turklāt tehniskā ziņā nebūtu lietderīgi ieviest diferenciāciju attiecīgajā autoceļu nodevu iekasēšanas sistēmā
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 10.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.g panta 2.punkts)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību nenoteikt diferencētu autoceļu lietošanas nodevu atšķirīgiem ceļu posmiem, tas prasītu nesamērīgus administratīvos resursus, lai izveidotu šādu sistēmu, turklāt jau no 2030.gada 1.janvāra no autoceļu lietošanas nodeva netiks piemērota. Turklāt tehniskā ziņā nebūtu lietderīgi ieviest diferenciāciju attiecīgajā autoceļu nodevu iekasēšanas sistēmā.

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 10.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.g panta 3.punkts)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību nenoteikt diferencētu autoceļu lietošanas nodevu atšķirīgiem ceļu posmiem, tas prasītu nesamērīgus administratīvos resursus, lai izveidotu šādu sistēmu, turklāt jau no 2030.gada 1.janvāra no autoceļu lietošanas nodeva netiks piemērota. Turklāt tehniskā ziņā nebūtu lietderīgi ieviest diferenciāciju attiecīgajā autoceļu nodevu iekasēšanas sistēmā.

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 1.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 2.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Autoceļu lietošanas nodevas likmes viens no kritērijiem ir transportlīdzekļa motora emisiju līmenis

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 3.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Autoceļu lietošanas nodevas likmes viens no kritērijiem ir transportlīdzekļa motora emisiju līmenis

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 4.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Autoceļu lietošanas nodevas likmes viens no kritērijiem ir transportlīdzekļa motora emisiju līmenis

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 5.punkts)
Netiek pārņemts.

Tiks izvērtēts, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) un kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 6.punkts)
Netiek pārņemts.

Latvija izmanto rīcības brīvību nepiemērot samazinātu maksu ceļa posmos, kur transportlīdzekli pārbaudāmi darbina bez CO2 emisijām, ņemot vērā, ka Latvijā nav pašlaik iespējams ieviest atšķirīgu lietošanas nodevas likmi dažādos ceļa posmos.

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 7.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 8.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 9.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 10.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. pants 11)punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.ga panta 11.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums.
Latvija izmanto rīcības brīvību autoceļu lietošanas nodevas likmēm kā vienu no kritērijiem izmantot transportlīdzekļa motora emisiju līmeni.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 11.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.gb panta 1.punkts)
Likumprojekta 4.pants un 2.pielikums
Pārņemtas daļēji
Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 11.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.gb panta 2.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums.

Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
 
Pārņemtas daļēji
Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 11.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.gb panta 3.punkts)
Netiek pārņemts.
Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 11.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.gb panta 4.punkts)
Netiek pārņemts.
Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 11.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.gb panta 6.punkts)
Netiek pārņemts.
Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 12.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.h pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 13.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.i pants
Likumprojekta 13.panta otrā daļa un 15.panta otrā daļa
Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
 
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 14.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.j panta 1.punkts)
Likumprojekta 5.panta otrā daļa, 8.,9., 10., 11., 12., 14.panta otrā daļa, 15., 16. un 17.pants.
Pārņemtas daļēji
Pilnībā tiks pārņemts ar Ministru kabineta noteikumiem, kas paredzēti Likumprojekta 5.panta otrajā daļā (tiks izdoti līdz 2025.gada 31.decembrim) un 14.panta otrajā daļā (tiks izdoti līdz 2029.gada 31.decembrim). Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 14.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.j panta 2.a punkts)
Likumprojekta 6.panta pirmā un sestā daļa.

Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
 
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 14.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.j panta 3.punkts)
Likumprojekta 14.panta otrā daļa un 15.panta otrā daļa.
Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 14.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas maksāšanas veidus un kārtību, kā arī tehniskās prasības ceļu infrastruktūras nodevas iekasēšanas pakalpojuma sniedzējam. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 14.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.j panta 4.punkts)
Likumprojekta 16.panta otrā daļa
Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 16.panta otrajā daļā) Ceļu infrastruktūras nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzēju reģistrācijai noteiktās prasības, to reģistrācijas un uzraudzības kārtību, kā arī kritērijus un kārtību, kādā pakalpojumu sniedzējs izslēdzams no reģistra. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti uzreiz pēc Likumprojekta pieņemšanas. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 15.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.k pants)
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību neparedzēt attiecīgas kompensācijas, tā vietā autoceļu lietošanas nodevai tiek piemēroti atbrīvojumi konkrētām transportlīdzekļu kategorijām.

Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 16.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 8.pants)
Netiek pārņemts - Latvija noslēgusi šādus sadarbības līgumus.
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 17.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.panta 1.a punkts)
Likumprojekta 18.-20.pants.
Pārņemtas daļēji
Pārņemts daļēji
Likumprojektā tiek paredzēta pašvaldības ceļu nodeva par pašvaldības ceļu lietošanu.
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 18.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.c  pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 19.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.d pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 19.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.e  pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 20.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.f panta svītrošana)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 20.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.g  panta svītrošana)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 21.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 10.a pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Direktīvas 2022/362 1. panta 21.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 11. pants)
Likumprojekta 3.pants un 18.panta astotā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 1. panta 22. punkts (Direktīvas 1999/62/EK 0., II, III, IIIa, IIIb, IIIc, IV, V, VI un VII pielikums)
Likumprojekta II un III nodaļa un 2.pielikums
Pārņemtas daļēji
Pilnībā tiks pārņemts, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā), kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2022/362 2. pants (Grozījumi Direktīvā 1999/37/EK)
Nav attiecināms uz šo Likumprojektu. 
Grozījums Direktīvā 1999/37 attiecas uz transportlīdzekļu reģistrācijas apliecības sadaļām, kuras dalībvalstīm nav obligāti jāiekļauj reģistrācijas apliecībās. Latvijā šobrīd izsniedzamajās
reģistrācijas apliecībās nav iekļautas Direktīvā 1999/37/EK paredzētās V.7 un V.10 sadaļas, bet šajās sadaļās paredzētie dati par katru transportlīdzekli tiek iekļauti CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā.   
Lielas noslodzes transportlīdzekļu emisiju klases tiek izmantotas  autoceļu lietošanas nodevas un transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmju noteikšanai.
-
-
Direktīvas 2022/362 3. pants (Grozījums Direktīvā 2019/520)
Likumprojekta 23.panta piektā daļa
Pārņemtas daļēji
Pilnībā tiks pārņemts ar Ministru kabineta noteikumiem kas tiks izdoti, pamatojoties uz Likumprojekta 23.panta piekto daļu, kas noteic, ka kārtību, kādā veic informācijas apmaiņu ar citiem Eiropas Savienības dalībvalstu kontaktpunktiem par ceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem, kā arī apmaiņai paredzētās informācijas apjomu par transportlīdzekli, tā īpašnieku vai turētāju nosaka Ministru kabinets. Ministru kabineta noteikumi tiks izdoti līdz 2025.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Neparedz stingrākas prasības.
Neparedz stingrākas prasības.
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Rīcības brīvības izmantošana tika izvērtēta, pārņemot šādas Direktīvas 1999/62/EK normas:

1. 7.panta 1.punkts – Latvija izmanto rīcības brīvību autoceļu lietošanas nodevu (atkarībā no konkrētā laika) piemērot līdz 2029.gada 31.decembrim, bet no 2030.gada 1.janvāra spēkā būs ceļu infrastruktūras nodeva (par nobraukto attālumu). Ceļu infrastruktūras ieviešana ātrāk nav ieviešama, jo ir nepieciešama izpēte par Latvijai atbilstošāku ceļu infrastruktūras tehnisko nodrošinājumu, likmēm, autoceļu posmiem, kur ceļu infrastruktūras nodeva būtu piemērojama.

2. 7.panta 2.punkts - tiek izmantota rīcības brīvība autoceļu lietošanas nodevu piemērot arī ārpus Eiropas ceļu tīkla, kā arī ieviest pašvaldības ceļu nodeva, kas var tikt piemērota uz pašvaldības ceļiem un pašvaldības teritorijā esošiem valsts autoceļiem, ja par to lietošanu netiek piemērota autoceļu lietošanas nodeva vai ceļu infrastruktūras nodeva. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Direktīvas 1999/62/EK 2. panta 1. punkta 6.apakšpunktā minētais termins “autoceļš” ir šaurāks nekā likuma “Par autoceļiem” 2.un 3.pantā minētie termini. Tādēļ direktīvas izpratnē lielākā daļa Latvijas autoceļu nebūtu uzskatāmi par autoceļiem Direktīvas 1999/62/EK izpratnē.

3. 7.panta 3.punkts - Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, ka autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu dažāda veida transportlīdzekļiem dalībvalstis var ieviest vai saglabāt savstarpēji neatkarīgi. Šobrīd autoceļu lietošanas nodeva tiek piemērota tikai kravas automašīnām.

4. 7.panta 4.punkts – Latvijā nav aktuāls jautājums par rīcības brīvības izmantošanu kalnu un tuneļu pāreju izmantošanā, jo šādas infrastruktūras Latvijā nav. Latvija neplāno izmantot rīcības brīvību vienlaikus piemērot autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu tiltu lietošanai, jo Latvijā nav tik garu tiltu, lai atmaksātos speciāla regulējuma izveide šajā jautājumā.

5. 7.panta 6.punkts - ir izmantota rīcības brīvība izslēgt konkrētus ceļu posmus no autoceļu lietošanas nodevas piemērošanas.  Jautājums par samazinātas ceļa infrastruktūras nodevas piemērošanu konkrētiem ceļu posmiem, vai to izslēgšanu no ceļu infrastruktūras nodevas piemērošanas tiks izvērtēts, izstrādājot Likumprojekta 13.panta trešajā paredzētos Ministru kabineta noteikumus (ne vēlāk kā līdz 2029.gada 31.decembrim). Par Ministru kabineta noteikumu projekta izstrādi atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

6. 7.panta 7.punkts - pašlaik Latvija izmanto rīcības brīvību uz publiskās un privātās partnerības veidā būvētā valsts autoceļa autoceļu lietošanas nodevu un ceļu infrastruktūras nodevu nepiemērot. Latvijā pašlaik ir tikai viens autoceļa posms, kas būvēts publiskās un privātās partnerības veidā – Ķekavas apvedceļs, kas nodots ekspluatācijā 2023. gada decembrī. Līdz šim Latvija to nav uzskatījusi par lietderīgu, bet, iespējams, nākotnē šis jautājums tiks pārvērtēts, jo publiskās un privātās partnerības veidā plānots būvēt vēl vairākus valsts autoceļus.

7. 7.panta 9.punkts:
1) Latvija izmanto rīcības brīvību piemērot autoceļu lietošanas nodevu par kravas transportlīdzekļiem, kuri neveic komercpārvadājumus, lai segtu to negatīvo ietekmi un ceļiem un motivētu izmantot videi draudzīgākus transportlīdzekļus;
2) Latvija izmanto rīcības brīvību piemērot autoceļu lietošanas nodevu par kravas transportlīdzekļiem, kuri neveic komercpārvadājumus, lai segtu to negatīvo ietekmi un ceļiem un motivētu izmantot videi draudzīgākus transportlīdzekļus;
3) Tiek izmantota rīcības brīvība nepiemērot atbrīvojumus par transportlīdzekļiem, kas pieder personām ar invaliditāti, jo šie transportlīdzekļi rada vienlīdz lielu ietekmi uz ceļu. Personām ar invaliditāti Latvijā ir pieejami citi atvieglojumi un atbrīvojumi, piemēram, atbrīvojumi no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas, kas noteikti Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 6.panta pirmās daļas 1.punktā;
4) Latvija izmanto rīcības brīvību atbrīvot no autoceļu lietošanas nodevas bezemisiju transportlīdzekļus, lai veicinātu videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.

8. 7.panta 10.punkts - Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Definīcija tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva - Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

9. 7.panta 11.punkts- Latvija neizmanto rīcības brīvību no 2030.gada 1.janvāra saglabāt autoceļu lietošanas nodevu Eiropas transporta pamattīklā kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām un ieviest ceļu infrastruktūras nodevu. Lai ieviestu ceļu infrastruktūras nodevu, tiks izvērtēti tostarp direktīvas 7.panta 11.punktā minētie kritēriji.

10. 7.panta 13.punkts - Latvija piemēro autoceļu lietošanas nodevu arī tādiem kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir mazāka par 12 tonnām, ņemot vērā arī to negatīvo ietekmi uz ceļiem un lai veicinātu videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu.
Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu Ministru kabinets noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Deleģējums Ministru kabinetam paredzēts Likumprojekta 13.panta otrajā daļā un jāizstrādā līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projektu atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

11. 7.a panta 2. punkta otrā daļa – Latvija neizmanto rīcības brīvību Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem piemērot tikai autoceļu lietošanas nodevas gada likmes, ņemot vērā, ka attiecīgo autoceļu lietošana var būt neregulāra vai sezonāla.

12. 7.a panta 3. punkts - Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, tikai tranzītam, kā arī citus autoceļu lietošanas maksas termiņus, nekā paredzēts 7.a panta 2.punktā.

13. 7.c panta 1.un 2.punkts – rīcības brīvības piemērošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā), kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

14. 7.c panta 3.punkts – rīcības brīvības piemērošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 13.panta otrajā daļā), kas noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

15. 7.ca panta 3.un 4.punkts – Latvijā vēl nav ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva, bet jau no 2014.gada 1.jūlija ir ieviesusi autoceļu lietošanas nodevu un nodevas apmērs ir atkarīgs no transportlīdzekļa motora emisiju līmeņa.

16. 7.cb pants - rīcības brīvības piemērošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā), kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

17. 7.da panta 1. punkts - rīcības brīvības piemērošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā), kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

18. 7.da panta 3. punkts - rīcības brīvības piemērošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 13.panta otrajā daļā), kas noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

19. 7.f pants - Latvija izmanto rīcības brīvību nepiemērot uzcenojumu autoceļu lietošanas nodevai. Visas nepieciešamās izmaksas jau ir iekļautas autoceļu lietošanas nodevas likmēs.

20. 7.g pants - Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību nenoteikt diferencētu autoceļu lietošanas nodevu atšķirīgiem ceļu posmiem, tas prasītu nesamērīgus administratīvos resursus, lai izveidotu šādu sistēmu, turklāt jau no 2030.gada 1.janvāra no autoceļu lietošanas nodeva netiks piemērota. Turklāt tehniskā ziņā nebūtu lietderīgi ieviest diferenciāciju attiecīgajā autoceļu nodevu iekasēšanas sistēmā. Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

21. 7.ga panta 5.punkts – rīcības brīvības izmantošana tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) un kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

22. 7.ga panta 6.punkts – Latvija izmanto rīcības brīvību nepiemērot samazinātu maksu ceļa posmos, kur transportlīdzekli pārbaudāmi darbina bez CO2 emisijām, ņemot vērā, ka Latvijā nav pašlaik iespējams ieviest atšķirīgu lietošanas nodevas likmi dažādos ceļa posmos. Ministru kabineta noteikumi (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

23. 7.gb pants - Latvija izmanto izvēles brīvību nepiemērot autoceļu lietošanas nodevu vieglajiem pasažieru automobiļiem, mikroautobusiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

24. 7.i pants - rīcības brīvības izmantošana tiks izvērtēta, izstrādājot:
1) Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 13.panta otrajā daļā), kas noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
2) Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) un kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

25. 7.j panta 2.a punkts- Latvija izmanto rīcības brīvību gadījumā, ja nav zināms transportlīdzekļa motora emisiju līmenis vai nav transportlīdzekļa izgatavotāja vai izgatavotāja pārstāvja izsniegta apliecinājuma transportlīdzekļa motora emisiju atbilstībai noteiktam līmenim, autoceļu lietošanas nodevu maksāt atbilstoši “EURO 0” līmenim noteiktajām likmēm. Attiecībā uz ceļu infrastruktūras nodevu rīcības brīvība tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā), kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

26. 7.k pants - Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību neparedzēt attiecīgas kompensācijas, tā vietā autoceļu lietošanas nodevai tiek piemēroti atbrīvojumi konkrētām transportlīdzekļu kategorijām. Ministru kabinets atbilstoši Likumprojekta 13.panta otrajā daļā iekļautajam deleģējumam noteiks tos M, N vai O kategorijas transportlīdzekļus atkarībā no to ietekmes uz autoceļa nolietojumu, par kuru nobraukto attālumu pa autoceļu jāmaksā maksājama ceļu infrastruktūras nodeva.
Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.

27. 11. panta 2. punkta otrā daļa – Latvija ir izvēlējusies, ka līdz 2025.gada 25.martam un – pēc tam – ik pēc pieciem gadiem Satiksmes ministrija apkopojošā veidā sagatavos un savā tīmekļa vietnē publicēs informāciju par ceļu nodevām, kas iekasētas Latvijas teritorijā, ņemot vērā, ka šāda informācija pašlaik nav publiski pieejama tiešsaistē.

28. IIIa pielikuma 4. punkts – rīcības brīvība tiks izvērtēta, izstrādājot Ministru kabineta noteikumus (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) un kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
 
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
-
Cita informācija
Direktīva 1999/62/EK paredz paziņošanas pienākumu vairākos gadījumos, piemēram, vismaz sešus mēnešus pirms jauna vai būtiski mainīta infrastruktūras lietošanas maksas iekasēšanas režīma ieviešanas, vismaz sešus mēnešus pirms šādu ārējo izmaksu saistībā ar CO2 emisijām ieviešanas.
Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 27. septembra Direktīva 2011/76/ES, ar ko groza Direktīvu 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva 2011/76). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2011. gada 14.oktobrī (L 269/1).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.e panta 3.punkts)
Nav attiecināms uz Latvijas situāciju, ņemot vērā, ka Latvijā 2008.gada 10.jūnijā vēl nebija ieviesta autoceļu lietošanas nodeva.
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK  7.h panta 1.punkta a) apakšpunkts)
Norma netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva - Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.h panta 2.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums, kas paredz pienākumus Komisijai).
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.i panta 1.punkts)
Norma netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva - Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.i panta 2.punkta a) apakšpunkts)
Likumprojekta 7.pants
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2011/76 1.panta 2.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 7.j panta 2.punkts)
Likumprojekta 2.pielikums
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2011/76 1.panta 3.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 8.b pants)
Norma netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 8.b pantā un izvēlējusies neieviest vienotu ceļu nodevu iekasēšanas sistēmu ar citām dalībvalstīm.
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 4.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.panta otrais punkts)
Likuma "Par autoceļiem" 12.panta ceturtā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2011/76 1.panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.b pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums, kas paredz pienākumus Komisijai).
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 5.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.c pants)
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums, kas paredz pienākumus Komisijai).
-
-
Direktīvas 2011/76 1.panta 9.punkta a) apakšpunkts (Direktīvas 1999/62/EK III pielikuma pirmā daļa)
Norma netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva.
-
-
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu, kā arī 8.b pantā noteikto rīcības brīvību un izvēlējusies neieviest vienotu ceļu nodevu iekasēšanas sistēmu ar citām dalībvalstīm.
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
Nav attiecināms.
Cita informācija
Nav.
Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 17.maija direktīva 2006/38/ES, ar ko groza direktīvu 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem (turpmāk - Direktīva  2006/38). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2006. gada 9.jūnijā (L 157/8).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Direktīvas 2006/38 1.panta 6.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 8.a pants)
Likumprojekts kopumā
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2006/38 1.panta 7.punkta a) apakšpunkts (Direktīvas 1999/62/EK 9. panta 1.punkts)
Nav nepieciešams pārņemt - Latvija izmanto rīcības brīvību piemērot Direktīvas 1999/62/EK 9. panta 1.punktā minētās maksas un nodevas.
-
-
Direktīvas 2006/38 1.panta 8.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 9.a pants)
Likumprojekta 21., 21., 25, 26. un 27.pants
Pārņemtas pilnībā
-
Direktīvas 2006/38 1.panta 12.punkts (Direktīvas 1999/62/EK 0.pielikuma 1., 2.punkts, 3.punkta 1.tabula un 4.punkts)
Likumprojekta II un III nodaļa un 2.pielikums
Pārņemtas daļēji
Pārņemtas daļēji
Pilnībā tiks pārņemts ar Ministru kabineta noteikumiem, kas tiks izdoti uz Likumprojekta 15.panta otrās daļas pamata, kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
Direktīvas 2006/38 1.panta 13.punkts (Direktīvas 1999/62/EK III pielikums)
Norma netiek pārņemta, jo Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos, (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā) un kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
-
Direktīvas 2006/38 1.panta 14.punkts (Direktīvas 1999/62/EK IV pielikums (līdz pirmajai tabulai (ieskaitot))
Likumprojekta II un III nodaļa un 2.pielikums
Pārņemtas daļēji
Pilnībā tiks pārņemts ar Ministru kabineta noteikumiem, kas tiks izdoti uz Likumprojekta 15.panta otrās daļas pamata, kas noteiks ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanas kritērijus, kārtību un apmēru. Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
-
Direktīvas 2006/38 2.pants 
Nav nepieciešams pārņemt vai ieviest nacionālajā regulējumā (neleģislatīvs pasākums).
-
-
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva - Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
Nav attiecināms.
Cita informācija
Nav.
Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīva 1999/62/EK par ceļu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem (turpmāk arī - Direktīva 1999/62). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 1999. gada 20.jūlijā (L 187).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Direktīvas 1999/62 3.-6.pants
Neattiecas uz šo Likumprojektu - ir pārņemts ar Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumu un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem.
-
-
Direktīvas 1999/62 8.panta 1.punkts, 2.punkta ievaddaļa un c) un d) apakšpunkts
Netiek pārņemts - Latvija izmanto rīcības brīvību šo normu nepārņemt un neieviest vienotu sistēmu ar citām dalībvalstīm.
-
-
Direktīvas 1999/62 10.pants
Neattiecas uz Latvijas situāciju, jo Latvija jau bija ieviesusi eiro, pirms stājās spēkā Autoceļu lietošanas nodevas likums
-
-
Direktīvas 1999/62 12.pants
Neattiecas uz Latvijas situāciju, jo Latvija 2000.gadā vēl nebija iestājusies Eiropas Savienībā.
-
-
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Latvija ir izvēlējusies rīcības brīvību, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 17.jūnija direktīvas 1999/62/EK par dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu smagajiem kravas transportlīdzekļiem 7.panta 10.punktā līdz 2029.gada 31.decembrin Eiropas transporta pamattīklā lielas noslodzes transportlīdzekļiem (transportlīdzekļiem, kuru tehniski pieļaujamā maksimālā masa pārsniedz 3,5 tonnas) piemērot autoceļu lietošanas nodevu, nevis ceļu infrastruktūras nodevu. Norma tiks pārņemta Ministru kabineta noteikumos (kas paredzēti Likumprojekta 15.panta otrajā daļā, tiklīdz tiks ieviesta ceļu infrastruktūras nodeva - Ministru kabineta noteikumi tiks pieņemti līdz 2029.gada 31.decembrim. Par noteikumu projekta atbildīgā institūcija ir Satiksmes ministrija.
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
Nav attiecināms.
Cita informācija
Nav.
Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 19. marta direktīva (ES) 2019/520 par ceļu lietotāju nodevu elektroniskās iekasēšanas sistēmu savstarpēju izmantojamību un informācijas par ceļu lietošanas maksu nesamaksāšanu pārrobežu apmaiņas veicināšanu Savienībā (pārstrādātā redakcija) (Dokuments attiecas uz EEZ) (turpmāk - Direktīva 2019/520). Publicēta Eiropas Savienības Oficiālajā vēstnesī 2019. gada 29.martā (L 91/45).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Direktīvas 2019/520 2. panta 22. punkts
Likumprojekta 24., 25. un 26.pants
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 24. panta 2. punkts
Norma ir spēkā Administratīvās atbildības likuma 18. nodaļā – visa informācija tiek pieņemta administratīvā procesa ietvaros pieņemtajā lēmumā.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 2. panta 26. punkts
Norma ir spēkā Ceļu satiksmes likuma 1.panta 11. punktā.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 23. panta 2. punkts
Norma ir spēkā Fizisko personu datu apstrādes likumā, likumā  “Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā", pārņemta ar Likumprojekta 23.panta trešo daļu.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 24. panta 3. punkts
Likumprojekta 23.panta ceturtā daļa
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 27. pants
Norma ir spēkā Fizisko personu datu apstrādes likumā, likumā  “Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā”
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 II pielikums
Norma ir spēkā Administratīvās atbildības likuma 18. nodaļā - visa informācija tiek pieņemta administratīvā procesa ietvaros pieņemtajā lēmumā.
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 23. panta 3. punkts
Likumprojekta 24.panta trešā un piektā daļa, Ministru kabineta 2022.gada 9.augusta noteikumu Nr. 484 "Ceļu lietotāju maksājumu elektroniskās iekasēšanas sistēmu savstarpējās izmantojamības kārtība" 5.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 2. panta 27. punkts
Norma ir spēkā Ceļu satiksmes likuma 1. panta 25. punktā
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 23. panta 1. punkts
Likumprojekta 24.panta pirmā un otrā daļa, Ministru kabineta 2022.gada 9.augusta noteikumu Nr. 484 "Ceļu lietotāju maksājumu elektroniskās iekasēšanas sistēmu savstarpējās izmantojamības kārtība" 5.un 6.punkts
Pārņemtas pilnībā
Neparedz stingrākas prasības.
Direktīvas 2019/520 24. panta 1. punkts
Likumprojekta 23.panta trešā daļa
-
Neparedz stingrākas prasības.
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Direktīvas 2019/520 25. pants paredz dalībvalstīm rīcības brīvību izvēlēties sniegt datus par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpējiem autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanu atbildīgajam subjektam. Likumprojekts neparedz izmantot šo izvēles brīvību, jo administratīvā pārkāpuma procesu par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas  pārkāpumiem veic Valsts policija, un autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanas atbildīgajam subjektam nav būtiska informācija par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpēju. 
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
Nav attiecināms.
Cita informācija
Pārējās Direktīvas 2019/520 normas ir pārņemtas ar likumu “Par autoceļiem”, Administratīvās atbildības likumu, Ministru kabineta 2022. gada 22. februāra noteikumiem Nr. 136 “Kārtība, kādā autoceļu lietošanas nodevas elektroniskās iekasēšanas sistēmas pakalpojumu sniedzējus reģistrē, uzrauga un izslēdz no reģistra”, Ministru kabineta 2022.gada 3.maija noteikumiem Nr. 267 "Kārtība, kādā tiek veikta pārrobežu informācijas apmaiņa par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem" un Ministru kabineta 2022.gada 9.augusta noteikumiem Nr. 484 "Ceļu lietotāju maksājumu elektroniskās iekasēšanas sistēmu savstarpējās izmantojamības kārtība".

6.1. Projekta izstrādē iesaistītās institūcijas

Valsts un pašvaldību institūcijas
Satiksmes ministrija
Nevalstiskās organizācijas
Cits

6.2. Sabiedrības līdzdalības organizēšanas veidi

Veids
Publiskā apspriešana
Saite uz sabiedrības līdzdalības rezultātiem
https://vktap.mk.gov.lv/public_participations/public_discussions/d4a01127-baf2-41f0-8f06-fb2c5f355499

6.3. Sabiedrības līdzdalības rezultāti

Ir saņemts viedoklis no akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" un attiecīgi precizēts Likumprojekts, lai būtu nepārprotami skaidrs, kuros gadījumos autoceļu lietošanas nodeva maksājama tikai par transportlīdzekli un kuros gadījumos - par transportlīdzekļu sastāvu, kā arī attiecībā uz bezemisiju transportlīdzekļiem likumprojekts precizēts, norādot, ka tiem nodevas likme ir 0.

Vienlaikus netiek ņemts vērā akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" iebildums, ka Likumprojektā ceļu nodevas būtu nosakāmas tikai tiem transportlīdzekļiem, kuriem kā obligātas tās noteiktas Direktīvā 2022/362. Ar likumprojektu tiek izmantota dalībvalstu rīcības brīvība noteikt ceļu nodevas arī citiem transportlīdzekļiem, ne tikai Direktīvā 2022/362 minētajiem. Turklāt jau pašlaik saskaņā ar šobrīd spēkā esošo Autoceļu lietošanas nodevas likumu autoceļu lietošanas nodeva maksājama par plašāku kravas transportlīdzekļu loku, nekā paredz ES direktīva.

Vienlaikus attiecībā uz akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" iebildumu, ka attiecībā uz infrastruktūras nodevu (kas būs spēkā no 2030.gada) likumprojektā nav paredzēts ne veids, kā tiks aprēķināta maksa par nobraukumu pa valsts autoceļiem, ne nodevas apmērs, Satiksmes ministrija informē, ka tās rīcībā šobrīd nav pētījumu, kas ļautu aprēķināt ceļu infrastruktūras nodevas ieviešanas izmaksas un to likmes no 2030.gada. Likumprojekts tiek virzīts šobrīd (vairāk nekā sešus gadus pirms infrastruktūras nodevas ieviešanas), lai likumā tiktu pārņemtas Direktīvas 2022/362 normas (termiņā līdz 2024.gada 25.martam). Vienlaikus Satiksmes ministrija strādās, lai pēc iespējas ātrāk aprēķinātu izmaksas saistībā ar ceļu infrastruktūras nodevas ieviešanu, noteiktu veidu ceļu infrastruktūras nodevas aprēķināšanai un nodevas likmes.

6.4. Cita informācija

-
7. Tiesību akta projekta izpildes nodrošināšana un tās ietekme uz institūcijām
Vai projekts skar šo jomu?

7.1. Projekta izpildē iesaistītās institūcijas

Institūcijas
  • VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija"
  • VSIA "Latvijas Valsts ceļi"
  • Valsts ieņēmumu dienests
  • Valsts policija
  • Pašvaldības

7.2. Administratīvo izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.3. Atbilstības izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.4. Projekta izpildes ietekme uz pārvaldes funkcijām un institucionālo struktūru

Ietekme
Jā/Nē
Skaidrojums
1. Tiks veidota jauna institūcija
-
2. Tiks likvidēta institūcija
-
3. Tiks veikta esošās institūcijas reorganizācija
-
4. Institūcijas funkcijas un uzdevumi tiks mainīti (paplašināti vai sašaurināti)
-
5. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu efektivizācija
-
6. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu digitalizācija
-
7. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu optimizācija
-
8. Cita informācija
-

7.5. Cita informācija

VSIA "Latvijas Valsts ceļi" un VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" Likumprojektā norādītās funkcijas pildīs, balstoties uz deleģēšanas līgumu, kas noslēgts ar Satiksmes ministriju.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40.panta pirmo daļu publiska persona var deleģēt privātpersonai un citai publiskai personai (turpmāk — pilnvarotā persona) pārvaldes uzdevumu, ja pilnvarotā persona attiecīgo uzdevumu var veikt efektīvāk. Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 41.panta pirmo daļu publiska persona var deleģēt pārvaldes uzdevumus, kuru izpilde ietilpst šīs publiskās personas vai tās iestādes kompetencē; deleģējot pārvaldes uzdevumus, par funkcijas izpildi kopumā atbild attiecīgā publiskā persona. Savukārt šī panta otrā daļa noteic, ka nevar deleģēt šādus pārvaldes uzdevumus:
1) nozares politikas veidošanu un attīstības plānošanu;
2) nozares darbības koordināciju;
3) iestāžu un pārvaldes amatpersonu uzraudzību;
4) publisku personu budžeta apstiprināšanu, finansu resursu sadali programmu un apakšprogrammu līmenī, finansu resursu kontroli.

Satiksmes ministrija plāno deleģēt VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" autoceļu lietošanas nodevas administrēšanu un autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanas pakalpojumu sniegšanas organizēšanu visā valsts teritorijā. VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" šos uzdevumus varētu veikt visefektīvāk, ņemot vērā savu līdzšinējo pieredzi minēto uzdevumu veikšanā, šī kapitālsabiedrība jau šobrīd uztur autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas portālu https://www.lvvignette.eu/, kā arī transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru.

Satiksmes ministrija plāno deleģēt VSIA"Latvijas Valsts ceļi"  ceļu infrastruktūras nodevas administrēšanu. VSIA"Latvijas Valsts ceļi" šo uzdevumu varētu veikt visefektīvāk, ņemot vērā, ka saskaņā ar likumu "Par autoceļiem" tai deleģēta valsts autoceļu pārvaldīšana, tās rīcībā ir dažādas uz valsts autoceļiem uzstrādītas tehniskās ierīces, ko būtu visefektīvāk nākotnē izmantos ceļu infrastruktūras nodevas administrēšanā.

Attiecībā uz administratīvo pārkāpumu procesa veikšanu un ceļu nodevu samaksas kontroli institūcijām papildu darba pienākumi neradīsies, jo jau pašlaik tas tiek veikts attiecībā uz autoceļu lietošanas nodevas un Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības nodevas samaksas kontroli un administratīvo pārkāpumu procesa veikšanu. Kad tiks uzsākts piemērot ceļu infrastruktūras nodevu, tiks atcelta autoceļu lietošanas nodeva, attiecīgi neradot papildu pienākumus.
 
8. Horizontālās ietekmes

8.1.1. uz publisku pakalpojumu attīstību

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ar tiesību akta ieviešanu nākotnē plānots ieviest infrastruktūras nodevu par distanci, kuras iekasēšana un administrēšana notiks elektroniski.

8.1.2. uz valsts un pašvaldību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ar tiesību akta ieviešanu nākotnē plānots ieviest infrastruktūras nodevu par distanci, kuras iekasēšana un administrēšana notiks elektroniski.

8.1.3. uz informācijas sabiedrības politikas īstenošanu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.4. uz Nacionālā attīstības plāna rādītājiem

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ieviešot principu "piesārņotājs" un "lietotājs" maksā, tiks veicināta iedzīvotāju paradumu maiņa, izvēloties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, tiks uzlabota gaisa kvalitāte apdzīvotās vietās, mazināti trokšņi un sastrēgumi, kā arī iekasētais finansējums no transportlīdzekļu lietotājiem tiks novirzīts autoceļu būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai. Samazināsies CO2 emisiju rādītāji.

8.1.5. uz teritoriju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ieviešot principu "piesārņotājs" un "lietotājs" maksā plānots, ka iekasētais finansējums no transportlīdzekļu lietotājiem tiks novirzīts tikai autoceļu būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai. Uzlabosies ceļu kvalitāte.

8.1.6. uz vidi

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ieviešot principu "piesārņotājs" un "lietotājs" maksā tiks veicināta iedzīvotāju paradumu maiņa izvēloties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, tiks uzlabota gaisa kvalitāte apdzīvotās vietās, mazināti trokšņi un sastrēgumi, kā arī iekasētais finansējums no transportlīdzekļu lietotājiem tiks novirzīts autoceļu būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai. Samazināsies CO2 emisiju rādītāji.

8.1.7. uz klimatneitralitāti

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ieviešot principu "piesārņotājs" un "lietotājs" maksā tiks veicināta iedzīvotāju paradumu maiņa izvēloties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, tiks uzlabota gaisa kvalitāte apdzīvotās vietās, mazināti trokšņi un sastrēgumi, kā arī iekasētais finansējums no transportlīdzekļu lietotājiem tiks novirzīts autoceļu būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai. Samazināsies CO2 emisiju rādītāji.

8.1.8. uz iedzīvotāju sociālo situāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.9. uz personu ar invaliditāti vienlīdzīgām iespējām un tiesībām

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.10. uz dzimumu līdztiesību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.11. uz veselību

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Ieviešot principu "piesārņotājs" un "lietotājs" maksā tiks veicināta iedzīvotāju paradumu maiņa izvēloties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, tiks uzlabota gaisa kvalitāte apdzīvotās vietās, mazināti trokšņi un sastrēgumi, kā arī iekasētais finansējums no transportlīdzekļu lietotājiem tiks novirzīts autoceļu būvniecībai, uzturēšanai un attīstībai. Samazināsies CO2 emisiju rādītāji.

8.1.12. uz cilvēktiesībām, demokrātiskām vērtībām un pilsoniskās sabiedrības attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.13. uz datu aizsardzību

Vai projekts skar šo jomu?
Apraksts
Fizisko personu datu apstrādē tiks ievērots Fizisko personu datu apstrādes likums, tam pakārtotie Ministru kabineta noteikumi, likums "Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā", Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 27. aprīļa regula (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ direktīvu 95/46/EK un citi ar datu apstrādi saistītie normatīvie akti.

8.1.14. uz diasporu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.15. uz profesiju reglamentāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.16. uz bērna labākajām interesēm

Vai projekts skar šo jomu?

8.2. Cita informācija

-
Pielikumi