Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Par ilgtermiņa valsts pētījumu programmu "Inovāciju fonds – ilgtermiņa pētījumu programma" 
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Ar nolūku turpināt attīstīt viedas specializācijas jomu “Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija” un “Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas” tālāku virzību uz ekselenci, kā arī mērķtiecīgāk ieguldītu valsts finansējumu agrīnas stadijas pētniecības projektos ar augstu komercializācijas potenciālu, ir jāparedz stabils un paredzams finansējuma mehānisms, kas pakāpeniski pieaug.
Ar Ministru kabineta 2024. gada 6. februāra noteikumiem Nr. 94 “Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumos Nr. 560 "Valsts pētījumu programmu projektu īstenošanas kārtība", Ministru kabinets š.g. 6. februāra sēdē  (protokols Nr. 6,  29. §) apstiprināja piedāvājumu ieviest jaunu, ilgtermiņa valsts pētījumu programmas modeli, kas balstīts uz platformu un platformu projektu pieeju. Šī pieeja paredz ieviest pētniecības organizāciju veidotas sadarbības platformas, platformās atlasīt platformu projektus un pielietot elastību platformu projektu uzraudzībā. Tas sniegs iespēju platformu darbu plānot ilgtermiņā, kā arī noteikt konkrētākus mērķus, kuri būti svarīgi gan valstisko mērķu sasniegšanai, gan arī minēto RIS3 jomu attīstībai. Vienlaikus ilgtermiņa pieeja valsts pētniecības un attīstības programmu ieviešanai un attiecīgs finansējums ir kritiski svarīgs mērķtiecīgai, pārmaiņas nodrošinošai pētniecības un attīstības kapacitātes attīstībai valstī un valsts finansējuma pētniecības un attīstības kāpināšanai. 
Ņemot to vērā, ilgtermiņa programmas ietvaros tiek plānots turpināt attīstīt augstāk minētās RIS3 jomas. Šajās jomās ir gan augsts zinātnes un komercializācijas potenciāls, gan arī plašas iestrādnes tehnoloģiju attīstībā, ko turpmākai attīstīšanai nepieciešama ilgtermiņa finansējuma pieeja. Vienlaikus, šajās jomās ir vērojama vienota ekosistēma. Proti, ir izveidoti divi ekselences centri, kā arī 2023. gadā izveidotas pētniecības platformas: 1) «BioMedPharm» biomedicīnas virziena attīstībai Latvijā un 2) platforma fotonikā, mikrofluīdikā, polimēru un biomaterālu jomā, funkcionālo materiālu izstrādē, robotikā un lietu interneta jomā.
Mērķa apraksts
Rīkojuma projekta mērķis ir apstiprināt ilgtermiņa valsts pētījumu programmu “Inovāciju fonds – ilgtermiņa pētījumu programma”, nosakot tās virsmērķi, mērķi, uzdevumus, īstenošanas termiņu, finansējumu un sasniedzamos rezultātus.
Politikas jomas
Augstākā izglītība un zinātnes attīstība; Inovāciju attīstība
Teritorija
Latvija
Norises laiks
22.04.2024. - 06.05.2024.
Informācija
Jautājumu vai neskaidrību gadījumā lūdzam sazināties ar Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta vecako eksperti Mariku Laudere. Sagatavotos atzinumus lūdzam nosūtīt uz e-pastiem: pasts@em.gov.lv un marika.laudere@em.gov.lv līdz 2024.gada 06.maijam.
Fiziskās personas
  • studenti
  • zinātniskais personāls
Skaidrojums un ietekme
Platformas darbībā un platformas projektu īstenošanā tiks iesaistīts zinātniskais personāls, kā arī pastāv iespēja pētījumu ietvaros iesaistīt studējošos un zinātniskā grāda pretendentus.
Juridiskās personas
  • Latvijas Republikas zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētas zinātniskās institūcijas vai augstskolas; Valsts institūcijas, kurām zinātniskās darbības veikšana ir noteikta ar ārējo tiesību aktu, nolikumā vai statūtos
Skaidrojums un ietekme
Projekta tiesiskais regulējums ietekmē zinātniskas institūcijas, augstskolas un tajos nodarbinātos, zinātniekus, studējošos un doktora grāda pretendentus, kuri ilgtermiņa programmas ietvaros īstenos komerciālās ievirzes pētniecības projektus, kuriem jādemonstrē nākotnes komercializācijas potenciāls. 
Sagatavoja
Marika Laudere (EM)
Atbildīgā persona
Edmunds Valantis (EM)
Izsludināšanas datums
25.04.2024. 13:44

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts