Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Par turpmāko rīcību čeku loterijas organizēšanā
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Saskaņā ar Čeku loterijas likumu Valsts ieņēmumu dienests no 2019. gada 1. jūlija organizē čeku loteriju. Tajā var piedalīties ikviens, tīmekļa vietnē www.cekuloterija.lv reģistrējot čeku, kvīti, biļeti vai rēķinu vismaz 5 euro vērtībā par Latvijā iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem.  
Lai izvērtētu čeku loterijas efektivitāti, tika apstiprināti četri kritēriji, kas raksturo dalībnieku un iesniegto dokumentu skaitu, tematisko ceturkšņu spēju dot padziļinātu ieskatu norisēs ēnu ekonomikas riskam vairāk pakļautajās nozarēs, kā arī čeku loterijas finansiālo ietekmi uz valsts budžetu.
Izvērtējot ieguvumus no čeku loterijas īstenošanas, kā arī pamatojoties uz veikto efektivitātes kritēriju izvērtējumu un valsts budžeta līdzekļu izlietojuma analīzi, var secināt, ka čeku loterija sākotnējā tās organizēšanās laikā bija vērtējama kā efektīvs rīks VID darbā un ēnu ekonomikas mazināšanas jomā, veidojot pircēju ieradumu ikdienā pieprasīt darījumu apliecinošus dokumentus, kas pozitīvi ietekmēja valsts budžeta ieņēmumus.
Tomēr gan čeku loterijas dalībnieku, gan iesniegto maksājumu dokumentu skaits ir pakāpeniski un konsekventi samazinājies visā čeku loterijas norises laikā. Šo dinamiku būtiski nav varējusi mainīt nedz epidemioloģisko ierobežojumu ieviešana vai atcelšana, nedz jauninājumi pašā čeku loterijā (tematisko ceturkšņu ieviešana un iespēja čeku loterijā piedalīties ar rēķiniem), nedz īstenotās reklāmas kampaņas.
Čeku loterijas dalībnieku skaitam un attiecīgi arī iesniegto maksājumu dokumentu skaitam arvien samazinoties, 2023. gadā varētu būt grūti sasniegt arī efektivitātes kritēriju, kas paredz to, ka ieņēmumiem no čeku loterijas īstenošanas divas reizes jāpārsniedz čeku loterijas organizēšanai nepieciešamos izdevumus.
Tomēr čeku loterijas efektivitāte ir pilnībā atkarīga no iedzīvotāju iesaistes tajā, tāpēc līdzšinējo iedzīvotāju līdzdalības rādītāju dinamika un veiktās prognozes 2022. gadam norāda uz nepieciešamību pārskatīt čeku loterijas tālāku organizēšanu, lai novērstu risku čeku loterijas organizēšanas izdevumu negatīvai ietekmei uz valsts budžetu.
Tādējādi tiek piedāvāts neturpināt čeku loteriju un virzīt grozījumus Čeku loterijas likumā, nosakot, ka tā tiek izbeigta līdz ar 2022. gada čeku gada izlozi.
Mērķa apraksts
Informatīvā ziņojuma mērķis ir sniegt ieskatu esošajā situācijā par čeku loterijas darbības rezultātiem no 2019. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 30. decembrim. Veikt prognozes par rezultātiem līdz 2022. gada decembrim saskaņā ar apstiprinātiem čeku loterijas efektivitātes kritērijiem un piedāvāt optimālu risinājumu attiecībā uz čeku loterijas turpmāku īstenošanu, kā arī valsts budžeta līdzekļu lietderīgu izmantošanu.
Politikas jomas
Budžeta un finanšu politika
Teritorija
Visa Latvija
Norises laiks
21.06.2022. - 04.07.2022.
Informācija
Atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 25. augusta noteikumu Nr. 970 “Sabiedrības līdzdalības kārtība attīstības plānošanas procesā” 7.4.1 apakšpunktam sabiedrībai ir dota iespēja rakstiski sniegt viedokli par informatīvo ziņojumu tā saskaņošanas stadijā.

 
Fiziskās personas
Skaidrojums un ietekme
-
Juridiskās personas
Skaidrojums un ietekme
-
Sagatavoja
Irēna Zvirgzde (FM)
Atbildīgā persona
Baiba Bāne (FM)
Izsludināšanas datums
21.06.2022. 08:42

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts