Atzinums

Projekta ID
23-TA-2940
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
12.01.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.1. Pamatojums
Iebildums
Anotācijā cita starp kā rīkojuma projekta izstrādes pamatojums norādīts Civillikuma 968. pants. Vēršam uzmanību, ka Civillikuma 968. pants piemērojams tajos gadījumos, kad tiesību akta projekta mērķis ir izbeigt dalīto īpašumu, apvienojot vienā nekustamā īpašumā dažādu īpašnieku īpašumā esošus patstāvīgus īpašuma objektus - zemi un uz tās atrodošās ēkas (būves). Savukārt no Tiesību akta lietai pievienotajiem paskaidrojošajiem dokumentiem secināms, ka visi rīkojuma projektā un anotācijā minētie nekustamie īpašumi atrodas valsts īpašumā, tādējādi rīkojuma projekta mērķis ir tikai mainīt attiecīgo valsts nekustamo īpašumu tiesisko valdītāju (paskaidrojam, ka saskaņā ar Publisko aģentūru likuma 12. panta pirmo daļu valsts aģentūras manta ir valsts manta, kas atrodas valsts aģentūras valdījumā. Turklāt arī Valsts pārvaldes iekārtas likuma 91. panta pirmā daļa noteic, ka publiskas personas manta atrodas iestādes valdījumā.) Līdz ar to nav tiesiska pamata anotācijā atsaukties uz Civillikuma 968. pantu. Ņemot vērā minēto, lūdzam atsauci uz Civillikuma 968. pantu aizstāt ar atsauci uz Publisko aģentūru likuma 12. panta pirmo daļu un Valsts pārvaldes iekārtas likuma 91. panta pirmo daļu. 
Piedāvātā redakcija
Apraksts
Veselības ministrijas iniciatīva.
Publisko aģentūru likuma 12. panta pirmā daļa un Valsts pārvaldes iekārtas likuma 91. panta pirmā daļa. 
Ministru kabineta 2011. gada 6. decembra noteikumu Nr.934 "Noteikumi par valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanas principiem un kārtību, kā arī kārtību, kādā apkopojama informācija par valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un valsts iestāžu lietotajiem nekustamajiem īpašumiem" 5. punkts.
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
"Risinājuma aprakstā" norādīts, ka pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas seši Ministrijas valdījumā nodotie nekustamie īpašumi (kadastra numuri 01000442004, 01000442005, 01005440005, 01000440040, 01000440136, 01000442010) tiks apvienoti vienotā zemes un ēku nekustamajā īpašumā, kas tiks nodots Aģentūras pārvaldīšanā saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 6. panta otro daļu. Ņemot vērā, ka minētajiem nekustamajiem īpašumiem zemesgrāmatā ir atklāti atsevišķi nodalījumi, kā arī "Pašreizējās situācijas" aprakstā norādīts, ka faktiski dabā ir viens vienots nekustamais īpašums ar vienu iežogotu zemes gabalu un būvju/ēku kompleksu, tiesiskās skaidrības nodrošināšanai lūdzam anotācijā precizēt, vai pēc izstrādātā Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas visi minētie nekustamie īpašumi saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 37. pantu tiks savienoti vienā nodalījumā, slēdzot liekos nodalījumus. Ja kādu no rīkojuma projektā minētajiem valsts nekustamajiem īpašumiem paredzēts pievienot citam valsts nekustamajam īpašumam, kuram atklāts atsevišķs nodalījums, lūdzam tiesiskai skaidrībai attiecīgo darbību paredzēt izstrādātajā rīkojuma projektā. (sk., piemēram, Ministru kabineta 2018. gada 9. oktobra rīkojuma Nr.487 "Par valsts nekustamā īpašuma Kronvalda bulvārī 2B, Rīgā, nodošanu Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā" 3.2.apakšpunktu).
Piedāvātā redakcija
-
3.
Rīkojuma projekts
Priekšlikums
Ņemot vērā Zemesgrāmatu likuma 1. pantā nostiprināto zemesgrāmatas ierakstu publiskās ticamības principu un Tiesību akta lietai pievienotos zemesgrāmatas nodalījumu norakstus, aicinām rīkojuma projekta 1. punkta ievaddaļā aizstāt vārdus "uz valsts vārda Zāļu valsts aģentūras personā" ar vārdiem "uz Zāļu valsts aģentūras vārda". Attiecīgi precizējama arī anotācijā ietvertā informācija.
Piedāvātā redakcija
1. Zāļu valsts aģentūrai nodot Veselības ministrijas valdījumā šādus valsts nekustamos īpašumus, kas ierakstīti zemesgrāmatā uz  Zāļu valsts aģentūras vārda:
4.
Anotācija (ex-ante)
1.2. Mērķis
Priekšlikums
Ņemot vērā, ka rīkojuma projekta mērķis nav dalītā īpašuma izbeigšana, bet tikai attiecīgo valsts nekustamo īpašumu tiesiskā valdītāja maiņa, lūdzam attiecīgi precizēt anotācijā norādīto tiesību akta projekta mērķi.
Piedāvātā redakcija
Svītrot vārdus ", kā arī valsts politikas, kas vērsta uz zemes un ēkas vienotības principu, īstenošana."