Atzinums

Projekta ID
22-TA-1567
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
22.06.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu (grozījumu) projekts
9. Svītrot 36. punktu.
Iebildums
Lai projektā paredzētais regulējums nedublētu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 32.panta pirmo daļu, lūdzam par projekta spēkā stāšanās brīdi noteikt 2022.gada 1.jūliju.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
6. Projekta izstrādē iesaistītās institūcijas un sabiedrības līdzdalības process
Iebildums
Lūdzam projekta anotācijā skaidrot, kādēļ nav notikusi sabiedrības līdzdalība. Jāņem vērā, ka projekts paredz Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas regulējumā paredzētu kārtību, kas attiecināma uz personu vēršanos iestādē un skars personu inetereses, noteikt pastāvīgā regulējumā. 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu konsolidētā versija
5. Pieprasījumu iesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (turpmāk – pārvalde), izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo pakalpojumu "Ielūguma vai izsaukuma apstiprināšana vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijas Republikā". Ja ārzemnieka uzaicinātājs ir juridiskā persona vai uzaicināšanas iemesls ir saistīts ar nodarbinātību, dokumentus ielūguma apstiprināšanai var iesniegt elektroniski, pieteikumu un pievienotos dokumentus apstiprinot ar drošu elektronisko parakstu.
Iebildums
Projekta anotācijā norādīts, ka projektā paredzētais risinājums neierobežos tādu fizisko personu tiesības, kam nav prasmju vai iespēju pieteikumus iesniegt elektroniski, jo ielūgums, ja vien tas nav noformēts viesstrādnieka uzaicināšanai, nav obligāts priekšnoteikums vīzas pieprasīšanas procedūrā. Saskaņā ar Imigrācijas likuma 12.panta pirmās daļas 3.punktu ielūgums ir obligāts, ja fiziskā vai juridiskā persona uzskatāma par darba devēju atbilstoši likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un ir paredzējusi ārzemnieku nodarbināt, noslēdzot darba līgumu vai uzņēmuma līgumu. No minētā secināms, ka viesstrādniekam pieprasīt vīzu būs iespējams vienīgi tad, ja būs iesniegts pieprasījums ielūguma apstiprināšanai caur portālā www.latvija.lv pieejamo pakalpojumu "Ielūguma vai izsaukuma apstiprināšana vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijas Republikā".
 Lūdzam izvērtēt, vai projekts tomēr neierobežos personu, kas ir darba devēji, iespējas pieprasīt vīzas, ja personai nebūs prasmju vai iespēju pieteikumus iesniegt elektroniski, un vai nav nepieciešams šai personu kategorijai saglabāt iespēju ielūgumu iesniegt šobrīd Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumos Nr.552 "Ielūgumu apstiprināšanas un uzaicinājumu noformēšanas kārtība" paredzētajos veidos. Vienlaikus lūdzam papildināt projekta anotāciju ar attiecīgu skaidrojumu. 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu konsolidētā versija
6.1. uzrāda personu apliecinošu dokumentu (šo nosacījumu nepiemēro, ja pieprasījums iesniegts, izmantojot tīmekļa vietnē www.latvija.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu);
Iebildums
Tā kā atbilstoši projektā paredzētajam risinājumam personas identifikācija notiks  dokumenta elektroniskās parakstīšanas brīdī, lūdzam svītrot 6.1.apakšpunktu.
Piedāvātā redakcija
-