Atzinums

Projekta ID
23-TA-922
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Lielo pilsētu asociācija
Atzinums iesniegts
04.07.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Priekšlikums:
Papildināt noteikumu projektu ar vispārīgu kārtību, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām tādus jautājumus, kuru pieņemšana nav tieši saistīta ar ikgadējā valsts budžeta likuma un vidēja termiņa budžeta likuma sagatavošanu.

Pamatojums - Noteikumu projektā iekļautā jautājumu izskatīšanas kārtība paredz noteiktu ar pašvaldību budžeta plānošanu saistītu jautājumu izskatīšanu,   gatavojot priekšlikumus ikgadējā valsts / pašvaldību budžeta izstrādes vajadzībām, bet gada laikā pēc budžeta likumu apstiprināšanas nereti tiek skatīti likumprojekti un Ministru kabineta noteikumu projekti, kas skar visu pašvaldību intereses. 

 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 3.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
3. Pašvaldības šo noteikumu 1. punktā noteikto jautājumu saskaņošanas procesā atbilstoši Pašvaldību likuma 79. panta otrajai daļai pārstāv biedrība “Latvijas Pašvaldību savienība” (turpmāk – Latvijas Pašvaldību savienība) un biedrība “Latvijas lielo pilsētu asociācija” (turpmāk – Latvijas Lielo pilsētu asociācija).
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 4.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
4. Katru gadu līdz 1. aprīlim ministrijas vienojas ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju par jautājumiem, kurus nepieciešams saskaņot, un to izskatīšanas termiņiem. Ja nepieciešams, saskaņojamie jautājumi var tikt mainīti vai papildināti arī pēc šī datuma, pusēm vienojoties par to izskatīšanas termiņiem.
 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 5.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
5. Katru gadu līdz 15. augustam notiek nozaru ministriju un Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sarunas. Sarunas ar Finanšu ministriju notiek līdz likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru (turpmāk – valsts budžeta likumprojekts) vai grozījumu valsts budžeta likumprojektā iesniegšanai Ministru kabinetā.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 6.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
6. Par tehnisko nodrošinājumu katrā nozares ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sarunu posmā ir atbildīga attiecīgā ministrija.
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 7.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
7. Nozares ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sarunu rezultātus noformē protokola veidā. Protokolā ieraksta saskaņotos jautājumus un domstarpības, attiecīgi strukturējot protokolu atbilstoši jautājumiem, par kuriem ir panākta vai nav panākta vienošanās. Protokola projektu attiecīgā ministrija sagatavo desmit darbdienu laikā pēc sarunām un nosūta to Finanšu ministrijai, kura piecu darbdienu laikā sniedz atzinumu par vienošanās atbilstību valsts budžeta iespējām finansēt vienošanās izpildi, kuru attiecīgā ministrija pievieno protokolam.
 
Piedāvātā redakcija
-
7.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 8.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
8. Šo noteikumu 7. punktā minēto protokolu desmit darbdienu laikā pēc Finanšu ministrijas atzinuma saņemšanas paraksta nozares ministrs vai viņa pilnvarota persona un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis vai viņa pilnvarota persona un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors vai viņa pilnvarota persona. Parakstīto protokola kopiju piecu darbdienu laikā pēc parakstīšanas nosūta zināšanai Finanšu ministrijai.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 9.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
9. Ministru kabineta, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vienošanās un domstarpību protokola projektu sagatavo Finanšu ministrija, ņemot vērā nozares ministriju, tai skaitā Finanšu ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas sarunu rezultātus. Ministru kabineta, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vienošanās un domstarpību protokola projekta saskaņošanas procesā Ministru kabinetu pārstāv finanšu ministrs vai viņa pilnvarota persona.
Piedāvātā redakcija
-
9.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses” (23-TA-922) 10.punktu, izsakot to šādā redakcijā:
10. Ministru kabineta, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vienošanās un domstarpību protokolu pēc izskatīšanas Ministru kabinetā paraksta Ministru prezidents, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, un tas ir valsts budžeta likumprojekta vai grozījumu valsts budžeta likumprojektā (budžeta likumprojektu paketes) sastāvdaļa atbilstoši Likuma par budžetu un finanšu vadību, Pašvaldību likuma un likuma “Par pašvaldību budžetiem” nosacījumiem.
Piedāvātā redakcija
-