Atzinums

Projekta ID
21-TA-821
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Lielo pilsētu asociācija
Atzinums iesniegts
15.11.2021.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Rīgas Dzemdību nams no visiem 2021. gadā sniegtiem veselības aprūpes pakalpojumiem, gandrīz 90% bija valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi, savukārt no visiem Rīgas 2. slimnīcā sniegtiem veselības aprūpes pakalpojumiem, aptuveni 80% ir valsts apmaksātie pakalpojumi.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Ņemot vērā to, ka nav zināms, kad tiks slēgti līgumi, lūdzam šo punktu izteikt šādā redakcijā:

 
Piedāvātā redakcija
28. Projekta izmaksas ir attiecināmas, ja tās atbilst šajos noteikumos minētajām izmaksu pozīcijām un ir radušās sākot ar 2020. gada 1. februāri.
3.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Priekšlikums: papildināt finansējuma saņēmēju sarakstu ar V līmeņa specializēto ārstniecības iestādi SIA Rīgas Dzemdību nams un Specializēto ārstniecības iestādi SIA Rīgas 2. slimnīca, nesamazinot atbalstu reģionālajām slimnīcām.
Pamatojums:
SIA Rīgas Dzemdību nams (turpmāk – Rīgas Dzemdību nams) ir valstī vadošā dzemdību palīdzības iestāde, kurā palīdzību saņem gan Rīgas, gan visas Latvijas iedzīvotāji. Rīgas Dzemdību nams ir V līmeņa specializēta slimnīca, 2. augstākā līmeņa perinatālās aprūpes centrs,  un tā sniedz vienus no valsts stratēģiskajai attīstībai būtiskākajiem pakalpojumiem, to skaitā, dzemdību palīdzību agrīni priekšlaicīgu dzemdību gadījumā un nodrošina jaundzimušo intensīvo terapiju dziļi neiznestiem, ļoti maza svara bērniem.
Lai gan Rīgas Dzemdību nams nav iekļauts to stacionāro ārstniecības iestāžu skaitā, kurās pēc hospitalizācijas plāna tiek stacionēti Covid-19 pacienti, tomēr ikdienā Covid-19 inficētās pacientes parādās un viņām tiek sniegti augstākā līmeņa perinatālās aprūpes un dzemdību palīdzības pakalpojumi. Izolētu pacientu plūsmu nodrošināšanai, atbilstoši epidemioloģiskās drošības prasībām, jau 2020. gada rudenī par Rīgas Dzemdību nama finanšu līdzekļiem ir ierīkotas un pilnībā aprīkotas ar nepieciešamo aparatūru speciālas telpas dzemdību aprūpei – 3 izolētas boksu tipa dzemdību zāles ar atsevišķu ieeju no ārpuses un atsevišķām sanitārajām telpām katrai, kas aprīkotas ar visu nepieciešamo dzemdību palīdzības sniegšanai un jaundzimušā aprūpei, kā arī atsevišķu operāciju bloku šajā infekciju izolatorā, kur nepieciešamības gadījumā var droši un maksimāli ātri veikt ķeizargrieziena operācijas un citas operatīvās dzemdniecības manipulācijas. Proti,  laikā, kad citas ārstniecības iestādes bija saņēmušas valsts finansējumu Covid-19 krīzes pārvarēšanai, Rīgas Dzemdību nams, nesaņemot valsts atbalstu, par saviem finanšu līdzekļiem 139 560 EUR apmērā ir iegādājies nepieciešamo aparatūru, lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumus Covid-19 inficēto pacientu aprūpei.


Rīgas Dzemdību namā veselības aprūpes pakalpojumus netiek atteikts nevienai Covid- 19  inficētai grūtniecei, dzemdētājai vai kontaktpersonai un pakalpojumu jau saņēmušas 92 Covid-19 pacientes.
Tā kā pašlaik dominējošā Covid-19 delta paveida gadījumā pacienšu, īpaši grūtnieču un nedēļnieču stāvoklis mēdz strauji dekompensēties un komplicēties ar smagām pneimonijām, pacienšu aprūpei infekciju izolatorā ļoti nepieciešama mobilā rentgena iekārta un mobilā ultrasonogrāfijas iekārta, jo pašlaik pacientes rentgenoloģiskajiem izmeklējumiem nākas transportēt uz stacionāra rentgenoloģijas nodaļu, kas dažkārt ir apgrūtinoši pacientēm ar smagāku slimības norisi.
Oktobra vidū pēc atbildīgo institūciju aicinājuma Rīgas Dzemdību nams iesniedza lūgumu starptautiskās palīdzības saņemšanai tehnoloģiju nodrošinājumam, bet diemžēl saņēma atbildi, ka esošā palīdzība ir paredzēta jaunu Covid-19 gultu atvēršanai, nevis esošo kapacitātes stiprināšanai.
Kopš 2021. gada septembra, strauji pieaugot vispārējam saslimstības līmenim, tiešā korelācijā pieaug arī Rīgas Dzemdību namā aprūpēto Covid-19 inficēto skaits. Pacientu skaits ir dažāds, tomēr biežas ir situācijas, kad ar trīs infekciju izolatora vietām ir par maz, tādēļ speciāli Covid-19 pacientu pēcdzemdību aprūpei Rīgas Dzemdību nams izveidojis izolētas aprūpes telpas arī 2. stāvā, sākotnēji paredzot aprūpēt 10 šādas pacientes, bet sākot ar oktobri vietu skaitu palielinājuši līdz 15, kopumā ar infekciju izolatoru nodrošinot vietas 18 pacientēm. Šīs gultas un aprūpes personāls atrodas nepārtrauktā gaidīšanas režīmā, jo ārstniecības iestādei jābūt gatavai nekavējoties sniegt dzemdību palīdzību. Tā kā šajā stacionāra daļā nav pastāvīgas skābekļa pievades sistēmas, palātas ir aprīkotas ar mobilajiem skābekļa baloniem, tomēr atbilstoši drošības standartiem būtu nepieciešama stacionāra skābekļa padeves sistēmas izbūve, tāpat papildus nepieciešams iegādāties pacientu novērošanas monitorus. Līdz ar to, kā lielākajai dzemdību palīdzības iestādei valstī, Rīgas Dzemdību namam būtu nepieciešams valsts atbalsts gan skābekļa padeves sistēmas izbūvē, gan medicīniskās aparatūras iegādē, kā arī infrastruktūras pielāgošanā, lai arī turpmāk sniegtu epidemioloģiski drošus un kvalitātes standartiem atbilstošus apstākļus ievērojamam perinatālās aprūpes pakalpojumu saņēmēju skaitam, nodrošinot aprūpi bez atkāpēm no kvalitātes standartiem, tajā skaitā dziļi neiznēsātiem un augsta perinatālā riska pacientiem.
SIA Rīgas 2. slimnīca (turpmāk – Rīgas 2. slimnīca) ir specializēta ārstniecības iestāde, kuras galvenais darbības virziens ir neatliekamā medicīniskā palīdzība skeleta traumu gadījumos, traumpunkta darbība, veselības aprūpes pakalpojumi kustību balsta sistēmas slimību ārstēšanā un rehabilitācijā t.sk. strutainā ķirurģija, kā arī plānveida ortopēdiskā ārstniecība dažādu skeleta un locītavu slimību gadījumos, kā arī hronisko pacientu aprūpe. Rīgas 2. slimnīca nodrošina augsti kvalificētu veselības aprūpes stacionāro un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Rīgas, Pierīgas, kā arī visas valsts iedzīvotājiem.
Gribam atzīmēt svarīgu faktu, ka Rīgas 2. slimnīca 2020. un 2021. gadā, sniedzot veselības aprūpes pakalpojumus sekundārās stacionārās un sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līmenī, neatteica veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu Covid-19 inficētiem pacientiem, tai skaitā arī tiem pacientiem, kuri tika pārvesti no Ogres un Tukuma medicīnas iestādēm. Speciāli šiem Covid-19 pacientiem tika pārprofilētas stacionāra nodaļas, izveidojot Covid-19 ārstniecības nodaļu, kurā pacientiem tika veikta ne tikai pamatdiagnozes ārstēšana, bet tika veikta arī Covid-19 infekcijas ārstniecība, par kuru Rīgas 2. slimnīca nesaņēma finansējumu.
Savukārt 2021. gada oktobrī Rīgas 2. slimnīca ir atsaukusies valsts aicinājumam, veicot pārprofilēšanu un apturot ikdienas darbu iestādē, un novirzījusi slimnīcas esošās medicīniskās tehnoloģijas, telpas un ārstniecības personas, kā arī veikusi visas nepieciešamās darbības, lai pakāpeniski atvērtu 150 Covid-19 pacientu gultas un sniegtu valsts apmaksātos stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus atbilstoši noslēgtajam līgumam ar Nacionālo veselības dienestu.
Rīgas 2. slimnīcas, neskatoties uz kvalitatīvi sniegto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, ēkas un telpu nodrošinājums ir ļoti kritisks, tāpēc ir nepiecieš attīstīt Rīgas 2. slimnīcas infrastruktūru un modernizēt medicīniskās iekārtas, lai arī turpmāk nodrošinātu augsti kvalificētu un efektīvu veselības aprūpes stacionāro un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu, palīdzētu samazināt nevienlīdzību veselības jomā, samazinātu iedzīvotāju priekšlaicīgu mirstību no kaulu, locītavu slimībām, veicinātu veselīgu un drošu dzīves un darba vidi, samazinātu traumatismu un mirstību no ārējiem nāves cēloņiem, samazinātu pacientu saslimstību ar infekcijas slimībām, nodrošinātu pacientiem sociālo nodrošinājumu, veicinātu efektīvu veselības aprūpes sistēmas pārvaldi un racionālu resursu izmantošanu.
Līdz ar to ir nepieciešams valsts atbalsts un Eiropas līdzekļu piesaiste jaunas Rīgas 2. slimnīcas  ēkas un tās piebūves būvniecībai. Jaunas ēkas izbūve, kurā vienkopus izvietotu moderni aprīkotu operācijas bloku un intensīvo terapijas nodaļu pārceltu no vecajām ēkām dažādos dienestus, ambulatoro daļu, uzņemšanas nodaļu, traumpunktu, veicot uzbrauktuves rekonstrukciju, kā arī pārceļot citus palīgdienestus, kas nepieciešami slimnīcas ikdienas darba nodrošināšanai,  nodrošinātu pakalpojumu optimizāciju, pacientu plūsmu atdalīšanu un veselības aprūpes pieejamību, kā arī epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanu. Savukārt esošajā ēkā tādējādi izvietotu traumatoloģiskā profila nodaļas un būtu iespējams domāt par Rīgai tik ļoti nepieciešamo aprūpes gultu skaita palielināšanu. Minētās investīcijas stiprinās Rīgas 2. slimnīcas kapacitāti un tās gatavību turpmāko krīžu novēršanai.
 
Piedāvātā redakcija
-