Atzinums

Projekta ID
23-TA-2855
Atzinuma sniedzējs
Datu valsts inspekcija
Atzinums iesniegts
18.01.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
8.1.13. uz datu aizsardzību
Iebildums
Ņemot vērā, ka ne Ministru kabineta 01.11.2005. noteikumos Nr. 836, ne noteikumu (grozījumu) projektā vai tā anotācijā nav norādīts, cik ilgi tiek glabāti noteikumu (grozījumu) projektā minētie personas dati, lūdzam papildināt anotāciju ar skaidrojumu, kas pamatotu izvēlēto personas datu glabāšanas termiņu. Vēršam uzmanību, ka Vispārīgajā datu aizsardzības regulā (turpmāk - Datu regula) nav noteikti konkrēti termiņi datu glabāšanai, tomēr šie termiņi ir saistīti ar pārziņa datu apstrādes nolūkiem un to sasniegšanai nepieciešamo datu apjomu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
8.1.13. uz datu aizsardzību
Iebildums
Ņemot vērā, ka noteikumu (grozījumu) projekts paredz personas datu apstrādi, lūdzam papildināt anotācijas 8.1.13. apakšpunktu ar informāciju, pamatojoties uz kādu Datu regulas 6. panta 1. punktā minēto tiesisko pamatu plānots veikt noteikumu projektā minēto personas datu apstrādi. Turklāt anotācijā būtu jāietver pamattiesību ierobežojuma nepieciešamības un samērīguma izvērtējums, jo personas datu apstrāde ir iejaukšanās fiziskās personas privātajā dzīvē, un šīs tiesības var ierobežot tikai likumā noteiktos gadījumos, ja tas ir samērīgi un nepieciešams leģitīma mērķa sasniegšanai.

Papildus minētajam lūdzam papildināt anotāciju, skaidri norādot datu apstrādes nolūkus, konkrētu apstrādājamo personas datu apjomu, datu subjektu loku, datu glabāšanas termiņu un tā pamatojumu, kā arī kam būs piekļuve šiem personas datiem (ja dati tiks nodoti trešajām personām/citām institūcijām, tad kādā nolūkā un apjomā).
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Noteikumu (grozījumu) projekta 11.1 apakšpunktā ir noteikti personas dati, kas tiks apstrādāti, iesniedzot iesniegumu. Ņemot vērā minēto un atbilstoši Datu regulas 5. panta 1. punkta (e) apakšpunktā noteiktajam glabāšanas ierobežojuma principam, lūdzam noteikumu projektu papildināt ar informāciju par personas datu glabāšanas termiņu. Ja iepriekš minētais ir noteikts citā tiesību aktā, tad lūdzam papildināt anotāciju ar attiecīgu informāciju.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Noteikumu (grozījumu) projekta 11.1 punkta otrajā teikumā ir noteikti gadījumi, kādos digitālās fotogrāfijas izgatavošana un paraksta atveidojuma iegūšana tiek veikta direkcijā. No minētā ir secināms, ka papildus noteikumu (grozījumu) projekta 11.1. apakšpunktā norādītajiem personas datiem, tiks apstrādāts sejas un paraksta attēls. Ievērojot minēto, nav saprotams: 1) cik ilgi tiks apstrādāts sejas un paraksta attēls un 2) kur tos glabās. 

Līdz ar to atbilstoši Datu regulas 5. panta 1. punkta (a) un (e) apakšpunktā minētajiem likumīguma, godprātības, pārredzamības un glabāšanas ierobežojuma principiem, lūdzam noteikumu projektu papildināt ar informāciju par glabāšanas termiņu. Ja iepriekš minētais ir noteikts citā tiesību aktā, tad lūdzam papildināt anotāciju ar attiecīgu informāciju. 
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Kā izriet no noteikumu (grozījumu) projekta 40. punkta, direkcija nodrošinās Latvijas un ārvalstu kompetentās institūcijas ar informāciju par izsniegtajām kartēm. Ņemot vērā minēto, lūdzam atbilstoši Datu regulas 5. panta 1. punkta (a) apakšpunktā minēto likumīguma, godprātības un pārredzamības principu noteikumu projektu papildināt ar informāciju par vienībām, kurām personas dati var tikt izpausti, t.sk. kādā nolūkā un apjomā. Ja iepriekš minētais ir noteikts citā tiesību aktā, tad lūdzam papildināt anotāciju ar attiecīgu informāciju.
Piedāvātā redakcija
-