Atzinums

Projekta ID
22-TA-1084
Atzinuma sniedzējs
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Atzinums iesniegts
01.06.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
     KNAB uztur 10.05.2022. izteikto iebildumu un tā pamatojumu. Lūdzam papildināt noteikumu projekta 4. pielikumu ar 18. punktu un tā diviem apakšpunktiem šādā redakcijā:
“Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas (darbinieki):
1) kuru darbs tieši saistīts ar noziedzīgu nodarījumu atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu, ar valsts noslēpumu objektiem, ja tie saistīti ar korupcijas apkarošanu, kā arī politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu pārkāpumiem.
2) kuru darbs tieši saistīts ar normatīvo aktu pārkāpumu atklāšanu, novēršanu un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzdevumu īstenošanu korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildes kontrolē.”

     Atkārtoti vēršam uzmanību, ka iepriekš minēto amata (dienesta) pienākumu izpilde norit paaugstinātas psiholoģiskās spriedzes apstākļos, ko rada darbs ar valsts noslēpumu, tehnisku un operatīvu darbību veikšana neprognozējamos un dzīvību apdraudošos apstākļos, saskarsme ar rīcībā neprognozējamām, citkārt fiziski un emocionāli agresīvām personām krimināllietu un administratīvo pārkāpuma lietu izmeklēšanas ietvaros, tostarp pret augsta līmeņa valsts amatpersonām. Tie ir objektīvi apstākļi, kas nav novēršami vai mazināmi līdz pieļaujamam līmenim ar darba aizsardzības pasākumiem.
     KNAB amatpersonas, veicot izmeklēšanu un operatīvo darbību, kā arī piedaloties izmeklēšanas darbībās atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 37. panta trešajā daļā noteiktajam ir pakļauti reālam dzīvības vai veselības apdraudējumam (riskam).
     Vienlaikus norādām, ka KNAB amatpersonu amata apraksti paredz ikvienam štata darbiniekam sniegt atbalstu Operatīvās darbības likumā paredzēto operatīvo pasākumu īstenošanā, lai atklātu Krimināllikumā paredzētos noziedzīgos nodarījumus valsts institūciju dienestā, ja tie ir saistīti ar korupciju, kā arī noziedzīgus nodarījumus, kuri saistīti ar politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Turklāt arī praksē šāds atbalsts tiek sniegts.
     KNAB vērš uzmanību, ka ir būtiski ievērot arī tiesiskās paļāvības principu, kas nozīmē, ka valsts iestādē nodarbinātais var paļauties uz iestādes tiesisku un konsekventu rīcību. Konkrētajā situācijā tas nozīmē, ka KNAB amatpersonas paļaujas un rēķinās, ka riskus (veselības, dzīvības vai ģimenes drošības), ko viņas uzņemas, stājoties amatā un pildot dienesta pienākumus KNAB, valsts garantēti kompensēs.
     Balstoties uz iepriekš minēto, KNAB nesaskata pamatu un iebilst tā amatpersonu (darbinieku) izslēgšanai no noteikumu projekta 4. pielikumā iekļautā iestāžu un amatu grupu, kurās amata (dienesta, darba) pienākumu izpilde ir saistīta ar īpašu risku, saraksta.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Noteikumu projekts paredz, ka iestāde atbilstoši iestādes vadītāja noteiktajai kārtībai par individuālās mēnešalgas noteikšanu pārskata amatpersonai (darbiniekam) noteikto mēnešalgas apmēru, ja mainās kāds no šo noteikumu 6. punktā minētajiem kritērijiem un ietekmē mēnešalgas apmēru.
KNAB aicina papildināt noteikumu projekta anotāciju, konkretizējot vēlamo amatpersonu (darbinieku) mēnešalgu pārskatīšanas regularitāti attiecībā uz  noteikumu 6. punktā minētajiem kritērijiem (kvalifikācija un kompetences; darba snieguma līmenis; regulārais darba apjoms) noteiktā periodā atbilstoši Finanšu ministrijas 09.05.2022. izteiktajam priekšlikumu (izziņas 61. punkts).
 
Piedāvātā redakcija
-