Atzinums

Projekta ID
24-TA-1184
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Banka
Atzinums iesniegts
20.05.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts (grozījumi)
Iebildums
Tiesību akta projekta izstrādes mērķis ir mazināt birokrātiju valsts pārvaldē, taču vēršam uzmanību, ka ar šādiem likuma grozījumiem šis mērķis netiks sasniegts. Tieši pretēji – valsts pārvaldē tiks vairotas birokrātiskas darbības.
Darām zināmu, ka Latvijas Bankā iesniegumu izskatīšana 10 darbdienu laikā vairumā gadījumu nebūs iespējama un attiecīgi visos šajos gadījumos būs nepieciešams pagarināt termiņu. Tāpat arī Latvijas Banka nevar atbalstīt redakciju, kura neparedz mehānismu, kā iesnieguma termiņu var pagarināt uz ilgāku laiku kā mēnesis.
Kā var secināt no tiesību aktu projekta anotācijas projekta izstrādātāju ieskatā atbilde uz iesniegumu saskaņā ar Iesniegumu likumu neietver individuālo jautājumu risināšanu un neskar subjektīvās tiesības. Tomēr Latvijas Banka visos gadījumos, kad tiek saņemts iesniegums, kas saistīts ar konkrētu finanšu tirgus dalībnieku un tā rīcību, lūdz attiecīgo tirgus dalībnieku sniegt informāciju par radušos situāciju un savu redzējumu par to. Attiecīgi Latvijas Banka, sniedzot atbildi uz iesniegumu, ir izvērtējusi abu pušu viedokli un iespējamos risinājumus konkrētajā gadījumā. Līdz ar to, Latvijas Banka nevar piekrist viedoklim, ka atbildot uz iesniegumu Iesniegumu likuma izpratnē netiek veikta individuāla jautājumu risināšana.
Ņemot vērā minēto ir svarīgi uzsvērt arī to, ka informācijas pieprasīšana attiecīgajiem finanšu tirgus dalībniekiem un informācijas sagatavošana tirgus dalībnieku pusē ir liels slogs un šim uzdevumam ir nepieciešams dot saprātīgu termiņu. Tāpat arī tirgus dalībnieki nereti lūdz Latvijas Banku pagarināt informācijas sniegšanas termiņu, jo nepieciešamās informācijas apjomu nav iespējams sagatavot noteiktajos termiņos. Papildus tam, lai noskaidrotu pilnīgu informāciju par radušos situāciju, bieži vien ir nepieciešama vairākkārtēja saziņa, tāpēc Latvijas Bankas ieskatā ir nepieciešams paredzēt iespēju, ka atbildes sniegšanas termiņu var pagarināt arī uz ilgāku laiku, nekā mēnesis.
Pretējā gadījumā ir paredzams, ka iesniedzējiem tiks sniegtas formālas atbildes bez pilnīgas informācijas izvērtēšanas vai apstākļu galīgas noskaidrošanas primāri ar mērķi iekļauties noteiktajos termiņos.
Piedāvātā redakcija
-