Atzinums

Projekta ID
24-TA-1447
Atzinuma sniedzējs
Veselības ministrija
Atzinums iesniegts
18.07.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Iebildums
Ņemot vērā iestāžu kompetenci, lūdzam svītrot Veselības ministriju un Slimību profilakses un kontroles centru no atbildīgo un līdzatbildīgo iestāžu un organizāciju saraksta informatīvā ziņojuma pielikuma 5. virzienā "Pārtikas atkritumu samazināšanas iespējas skolēnu ēdināšanā".
Piedāvātā redakcija
-
2.
Informatīvais ziņojums
Iebildums
Aicinām pārskatīt un precizēt informatīvā ziņojuma sadaļā 2.3. "Pašvaldībās visiem bērniem netiek nodrošināta iespēja saņemt līdzvērtīgu maltīti" sniegto informāciju par problēmu un piedāvāto risinājumu. 
Skolas ēdienkartes izstrādē tiek ņemti vērā dažādi aspekti, ne tikai virtuves aprīkojums, bet arī pieejamais finansējums, produktu pieejamība un iepirkums, ēdiena pasniegšanas iespējas, bērnu vēlmes, pavāra prasmes u.tml., tādēļ jautājums par maltīšu līdzvērtīgumu dažādās pašvaldībās ir risināms kompleksi, apzinot visus ietekmējošos faktorus. 

Vēršam uzmanību, ka Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļa vietnē publicēto paraugēdienkaršu izmantošana nav obligāta. Tās ir izstrādātas ar mērķi atvieglot sabiedrisko institūciju (ne tikai skolu) ēdināšanas pakalpojumu un ēdienkartes plānošanu, kā arī, lai sniegtu idejas jaunu, mūsdienīgu un dažādu maltīšu iekļaušanai iestādes ēdienkartē, veicinot bērnu izvēli ēst veselīgas maltītes skolā. Paraugos izmantota modernāka pieeja, iespēju robežās ņemot vērā bērnu un jauniešu vēlmes un viedokli par to, kādus pārtikas produktus, kāda veida ēdienu un dzērienus skolēni vēlētos, tādējādi veicinot arī lielāku iespēju, ka bērni šīs maltītes apēdīs un uzņems dienā nepieciešamo uzturvielu daudzumu.
Paraugēdienkartēm ir ieteikuma raksturs un tajās jau šobrīd ir ņemta vērā produktu sezonalitāte un integrēti vietējas izcelsmes pārtikas produkti. Ņemot vērā minēto, paraugēdienkaršu pilnveidošana negarantē precīzākas produktu apjomu prognozes un vienlīdzīgāku ēdināšanu dažādās pašvaldībās. Papildus informējam, ka tuvākajā laikā netiek plānota paraugēdienkaršu aktualizēšana, tādēļ lūdzam svītrot piedāvāto risinājumu, kas paredz pilnveidot paraugēdienkartes. 

Vietējas izcelsmes pārtikas produktu īpatsvars skolu ēdienkartēs ir atkarīgs no pieejamā finansējuma, izveidotās ēdienkartes un pārtikas produktu vai ēdināšanas pakalpojuma iepirkuma, tādēļ aicinām sadaļā 2.3. sniegto informāciju skatīt kontekstā ar ar šiem faktoriem. 

Lūdzam attiecīgi precizēt arī informatīvā ziņojuma pielikumu.
Piedāvātā redakcija

 
3.
Informatīvais ziņojums
Iebildums
Lūdzam informatīvā ziņojuma pielikumā katrai uzskaitītajai rīcībai norādīt vienu atbildīgo institūciju, kura koordinēs risinājuma virzību. Lai nodrošinātu procesu organizācijas efektivitāti, kādai no iesaistītajām pusēm jāuzņemas vadošā loma un jāiesaista pārējās puses plānošanā, diskusijās un lēmumu pieņemšanā.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam redakcionāli precizēt informatīvā ziņojuma pielikuma 3. virziena "Izglītības satura sasaiste ar ilgtspējīga un veselīga uztura jautājumiem" 19. pasākumā minēto nepieciešamo rīcību, attiecīgi precizējot arī informatīvo ziņojumu.
Vienlaikus aicinām izvērtēt piedāvātā risinājuma paplašināšanu, ņemot vērā, ka problēmā iezīmētas arī citas mērķa grupas - vecāki u.c.
Piedāvātā redakcija
Organizēt aktivitātes sociālajos tīklos skolas vecuma bērnu izglītošanai par veselīgu uzturu un aktuāliem tematiem skolēnu ēdināšanā.