Atzinums

Projekta ID
24-TA-672
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
16.05.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
40.9. finansējuma saņēmēja darbiniekiem, kas iesaistīti gala labuma guvēju pieteikumu vērtēšanas procesā, parakstīt šo noteikumu pielikumu esošo objektivitātes, konfidencialitātes un interešu konflikta neesības apliecinājumu, ka nepiedalīsies gala labuma guvēju pieteikumu izvērtēšanā interešu konflikta situācijā. Apliecinājumu paraksta pirms gala labuma guvēju pieteikumu izskatīšanas un vērtēšanas. Apliecinājumu finansējuma saņēmējs glabā atbilstoši Regulas Nr. 2018/1046 132. pantam un šo noteikumu 61. punktam;
Priekšlikums
Lūdzam precizēt projektu, nosakot viennozīmīgu apliecinājuma glabāšanas termiņu. Saskaņā ar Regulas Nr. 2018/1046 132. panta 1. punktu saņēmēji glabā grāmatvedības uzskaiti un apliecinošos dokumentus piecus gadus pēc atlikuma maksājuma saņemšanas vai, ja šāda maksājuma nav, pēc darījuma. Savukārt, šī projekta 61. punktā noteikts, ka finansējuma saņēmējs un gala labuma guvējs nodrošina informācijas pieejamību 10 gadus, skaitot no atbalsta piešķiršanas dienas. Ņemot vērā, ka saskaņā ar projekta 40.9. apakšpunktu apliecinājumu finansējuma saņēmējs glabā atbilstoši Regulas Nr. 2018/1046 132. pantam un šo noteikumu 61. punktam, kuri nosaka atšķirīgus glabāšanas termiņus, viennozīmīgai izpratnei lūdzam precizēt projektu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
40.12. izstrādāt rīku www.business.gov.lv pie gala labuma guvēja atbalsta pieteikuma iesniegšanas gala labuma guvēja digitālās intensitātes novērtēšanai.
Priekšlikums
Lūdzam anotācijā skaidrot, kā rīks www.business.gov.lv palīdzēs gala labuma guvēja digitālās intensitātes novērtēšanai. Papildus norādām, ka rīks www.business.gov.lv jau šobrīd ir funkcionējošs, attiecīgi lūdzam anotācijā skaidrot, kas tieši finansējuma saņēmējam rīkā www.business.gov.lv ir jāizstrādā. 
Piedāvātā redakcija
40.12. izstrādāt rīku www.business.gov.lv pie gala labuma guvēja atbalsta pieteikuma iesniegšanas gala labuma guvēja digitālās intensitātes novērtēšanai.
3.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūdzam salāgot anotācijas 1.3.8. sadaļas tekstu ar projektā ietverto tiesisko regulējumu. Anotācijas 1.3.8. sadaļā noteikts, ka [..] pēc informācijas sistēmas saņemšanas no Sodu reģistra, Finansējuma saņēmējs informāciju par Fondu vadības likuma 22. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktajiem izslēgšanas nosacījumiem pārbauda VID un Valsts darba inspekcijā. Norādām, ka projektā nav iekļautas normas, kas nosaka iepriekš minētās personas datu apstrādes noteikumus. Tāpat vēršam uzmanību, ka kārtība, kādā izvērtē projekta iesniedzēja atbilstību Eiropas Savienības fondu 2021.–2027. gada plānošanas perioda vadības likuma 22. pantā minētajiem izslēgšanas noteikumiem, ir noteikta  Ministru kabineta 2023. gada 13. jūlija noteikumos Nr. 408 “Kārtība, kādā Eiropas Savienības fondu vadībā iesaistītās institūcijas nodrošina šo fondu ieviešanu 2021.–2027. gada plānošanas periodā”. Līdz ar to aicinām izvērtēt izslēgšanas nosacījumu kartības skaidrošanas, tai skaitā tabulas par tiesību normām, kas Sodu reģistrā pārbaudāmas elektronisko izziņu vajadzībām, nepieciešamību projekta anotācijas 1.3.8. sadaļā.   
Piedāvātā redakcija
-
4.
Anotācija (ex-ante)
8.1.13. uz datu aizsardzību
Priekšlikums
Ņemot vērā, ka projekta 40.9. apakšpunkts paredz finansējuma saņēmēja darbinieku, kas iesaistīti gala labuma guvēju pieteikumu vērtēšanas procesā, personas datu, proti, vārda un uzvārda, apstrādi, lūdzam aizpildīt anotācijas 8.1.13. sadaļu. Aicinām papildināt projekta anotācijas 8.1.13. sadaļu ar skaidru un saprotamu informāciju par projektā paredzēto personu datu apstrādi, norādot tiesisko pamatojumu personu datu apstrādei, proti, spēkā esošo ārējo normatīvo aktu (-us) un tā normu (-as), no kā ir izsecināma nepieciešamība apstrādāt personu datus projektā paredzētajā veidā, kā arī sniedziet īsu un kodolīgu skaidrojumu par paredzēto personu datu apstrādi – kādu datu subjektu un kādus tieši datus paredz apstrādāt projekts, kādos konkrētos nolūkos, datu glabāšanas termiņu un tā pamatojumu.
Piedāvātā redakcija
-