Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
Projekta ID
22-TA-639
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Pašvaldību savienība
Atzinums iesniegts
28.02.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts
Iebildums
Civilās aizsardzības komisijām jau sagaidot un izmitinot personu, jārēķinās ar nepieciešamo atbalstu, piemēram, vides pieejamība personām ar funkcionāliem traucējumien, nepieciešams iIzteikt šādā redakcijā:
Piedāvātā redakcija
Uzņemšanas centri un izmitināšanas vieta informē sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas par izvietotajām personām ar funkcionāliem traucējumiem un sociālajiem riskiem.
2.
Likumprojekts
Iebildums
Precizēt (3)  punktu , jo  saskaņā ar normatīvajiem aktiem Civilās aizsardzības komisijas   ir tikai  koordinējošas un konsultatīva institūcijas kompetence 
Piedāvātā redakcija
Civilās aizsardzības komisijas koordinē mitināšanas vietās esošo Ukrainas iedzīvotāju vajadzības un sadarbībā ar pašvaldības sociālo dienestu nodrošina sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu sniegšanu.
 
3.
Likumprojekts
Iebildums
Lūdzam precizet (2) punktu
 
Piedāvātā redakcija
Faktiskie izdevumi par Ukrainas iedzīvotājiem sniegtajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību pašvaldībām tiek kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” ne retāk kā reizi ceturksnī.
4.
Anotācija (ex-ante)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Iebildums
Nepieciešams precizēt Anotāciju saistībā ar likumprojekta 5 panta (2) daļas un 7. panta (2) daļas redakcijām 
Piedāvātā redakcija

5.panta otrajā daļā noteiktais, ka  Ukrainas iedzīvotājam trīs kalendāra mēnešus no šā likuma 3.pantā minētās vīzas piešķiršanas brīža netiek piemērots pienākums izvērtēt ienākumus un materiālo situāciju sociālās palīdzības vai sociālo pakalpojumu saņemšanai var tikt pārskatīts un pagarināts atbilstoši aktuālajai situācijai.
5.panta otrajā daļā noteiktais atbalsts ietver arī mājokļa pabalstu, kas atbilstoši normatīvajos aktos tiek aprēķināts katrai konkrētai mājsaimniecībai, pamatojoties uz ienākumiem un izdevumiem par mājokli (formula). Gadījumos, kad Ukrainas iedzīvotājus uzņems mājsaimniecības, šis pabalsts būs iespējams mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem vai gadījumos, kad īrē mājokli. Anotācijā vai vadlīnijās (ja tādas plānots izstrādāt) jāatrunā, kā (kāda daļa, proporcija) tiek attiecināts uz atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem un iekļaujams pieprasījumā no LNG.
atbilstoši 7.panta otrajā daļā noteiktajam faktiskie izdevumi par Ukrainas iedzīvotājiem sniegtajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību pašvaldībām tiek kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” ne retāk kā reizi ceturksnī, taču pie masveida Ukrainas iedzīvotāju ieplūšanas un intensīva atbalsta apjoma, it sevišķi kādā atsevišķā pašvaldībā, pašvaldība ir tiesīga pieprasīt līdzekļu kompensāciju arī biežāk.


 
5.
Likumprojekts
Priekšlikums
Lūdzam papildināt likumprojektu ,kas regulētu risinājumu par visa veida pakalpojumu pieejamību cilvēkiem no Ukrainas saistībā ar Covid - 19 sertifikātu neesamību
Piedāvātā redakcija
-