Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
22-TA-1809
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
29.07.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1. Tiesību akta projekta izstrādes nepieciešamība
Iebildums
Lūdzam papildināt anotāciju ar norādi, ka tiks veikti atbilstoši projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” vienošanās grozījumi, pagarinot projekta īstenošanas termiņu un paredzot papildu īstenojamās darbības.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Lūdzam svītrot anotācijas 1.3. sadaļas "Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi" apakšsadaļā "Risinājuma apraksts" norādīto informāciju, ka finansējuma pārdales apstiprinātas Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014. - 2020. gada plānošanas perioda Uzraudzības komitejā un Ministru kabinetā, virzot grozījumus darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" (turpmāk - DP). Vēršam uzmanību, ka noteikumu projektā ierosinātās finansējuma pārdales tiešā veidā netika virzītas ar iepriekš minētajiem DP grozījumiem. Lūdzam pārskatīt un atbilstoši precizēt norādīto informāciju arī citviet anotācijā.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Anotācijas 1.3.sadaļas apakšsadaļā “Risinājuma apraksts” kā papildu finansējuma avots noteikts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 5.4.3.2.pasākums “Kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās” (turpmāk - 5.4.3.2.pasākums), kura ietvaros ir izveidojies Kohēzijas fonda finansējuma atlikums, ņemot vērā, ka 2022.gada 17.martā 5.4.3.2.pasākuma projektu vērtēšanas komisija pieņēma lēmumu par trīs projektu iesniegumu noraidīšanu, jo tie neatbilda vērtēšanas kritērijiem. Ievērojot minēto, lūdzam papildināt anotāciju ar informāciju par nepieciešamajiem grozījumiem saistībā ar attiecināmā finansējuma apmēra samazinājumu Ministru kabineta 2016.gada 2.augusta noteikumos Nr.514 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.4.1.specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt un atjaunot bioloģisko daudzveidību un aizsargāt ekosistēmas” 5.4.1.1.pasākuma “Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve un rekonstrukcija Natura 2000 teritorijās” un 5.4.3.specifiskā atbalsta mērķa “Pasākumi biotopu un sugu aizsardzības labvēlīga statusa atjaunošanai” 5.4.3.2.pasākuma “Kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās” īstenošanas noteikumi”.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Anotācijas 1.3.sadaļas apakšsadaļā “Problēmas apraksts” norādītas papildu plānotās darbības projekta Nr.5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” īstenošanā. Lūdzam izvērtēt, vai ir nepieciešams atbilstoši papildināt Ministru kabineta 2016.gada 20.decembra noteikumu Nr.859 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.4.2.specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt vides monitoringa un kontroles sistēmas attīstību un savlaicīgu vides risku novēršanu, kā arī sabiedrības līdzdalību vides pārvaldībā” 5.4.2.2.pasākuma “Vides monitoringa un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības vides pārvaldībā veicināšana” īstenošanas noteikumi” 21 punktā ietverto atbalstāmo darbību uzskaitījumu.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Anotācija (ex-ante)
2. Tiesību akta projekta ietekmējamās sabiedrības grupas, ietekme uz tautsaimniecības attīstību un administratīvo slogu
Iebildums
Ņemot vērā, ka ir paredzēts veikt papildu darbības projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” ietvaros, lūdzam aizpildīt anotācijas 2.sadaļu, norādot ietekmi uz Valsts reģionālās attīstības aģentūru kā finansējuma saņēmēju un Latvijas Nacionālo botānisko dārzu kā sadarbības partneri.
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Vēršam uzmanību, ka potenciāla komercdarbības atbalsta sniegšana preču piegādātāju un pakalpojumu sniedzēju līmenī ir izslēdzama tikai tad, ja attiecībā uz šiem subjektiem tiek organizēts iepirkums, kas atbilst publiskā iepirkuma principiem, īstenojot konkurenci nodrošinošu, pārredzamu, nediskriminējošu un beznosacījumu konkursa procedūru (Eiropas Komisijas Paziņojuma par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107.panta 1.punktā minēto valsts atbalsta jēdzienu ((2016/C 262/01) 89.–96.punkts). Lūdzam attiecīgi precizēt normu, lai nodrošinātu, ka projekta ietvaros iepirkums (konkrēta pakalpojuma vai preču iegāde) jāveic saskaņā ar normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā, īstenojot atklātu, pārredzamu, nediskriminējošu un konkurenci neierobežojošu procedūru.
Piedāvātā redakcija
-
7.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūdzam redakcionāli precizēt anotācijas 1.3.sadaļas "Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi" apakšsadaļas "Risinājuma apraksts" pirmā teikuma ievaddaļu, norādot, ka papildu finansējumu iespējams novirzīt no darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 5.4.3.2.pasākuma "Kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās", ņemot vērā, ka anotācijā minētās finansējuma pārdales tiek rosinātas nevis jau ir noteiktas.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Aicinām precizēt anotācijas 1.3. sadaļas apakšsadaļā “Risinājuma apraksts” ietverto informāciju, norādot korektu tā pasākuma numuru, uz kuru paredzēts veikt finansējuma pārdali (skat. teikumu “5.4.3.2.  pasākuma KF finansējuma atlikuma 470 000 euro apmērā pārdale uz 5.4.3.2. pasākumu negatīvi neietekmēs 5.4.3.2. pasākuma ietvaros indikatīvi apstiprināmo projektu īstenošanu”).
Piedāvātā redakcija
-
9.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Anotācijas 1.3.sadaļas apakšsadaļā “Problēmas apraksts” minēts, ka projekta Nr.5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” īstenošanā finansējuma saņēmējs ir Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Aicinām attiecīgo informāciju norādīt arī anotācijas 1.3.sadaļas apakšsadaļā “Pašreizējā situācija”.
Piedāvātā redakcija
-
10.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
1. Lūdzam papildināt anotāciju ar informāciju par konkrētu plānoto projekta termiņa pagarinājumu, lai novērstu nepieciešamību projekta īstenošanas termiņa pagarinājumu virzīt ar atsevišķu informatīvo ziņojumu.

2. Vēršam uzmanību, ka grozījumu par neatbilstoši veiktiem izdevumiem rezultātā šobrīd 1.kārtas projektu kopsumma (tātad arī kopējā SAMP projektu kopsumma) ir mazāka par spēkā esošajā MK noteikumu 7. un 7.1 punktā norādīto. Palielinot finansējumu, lūdzam ņemt vērā aktuālās projektu summas.

3. Lūdzam papildināt anotāciju ar informāciju, kāpēc papildu darbību īstenošana projektā 5.4.2.2/17/I/002 un finansējuma palielinājums nerada SAMP ietvaros sasniedzamo rādītāju vērtību palielinājumu.
Piedāvātā redakcija
-
11.
Noteikumu konsolidētā versija
Priekšlikums
Ņemot vērā esošo 1.kārtas līgumu KF summu, palielinājums ir par 471 109 eur (anotācijā 470 000 euro). 
 
Piedāvātā redakcija
-