Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
Projekta ID
22-TA-2697
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
08.09.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts (grozījumi)
Iebildums
Likumprojekta "Grozījums Pacientu tiesību likumā" (turpmāk - projekts) spēkā stāšanās noteikums paredz, ka tas stāsies spēkā vienlaicīgi ar Valsts aizsardzības dienesta likumu. Vēršam uzmanību uz to, ka juridiski korekti nav paredzēt, ka normatīvais akts stājas spēkā vienlaicīgi ar citu normatīvo aktu. Ņemot vērā minēto, lūdzam paredzēt tādu spēkā stāšanās termiņu, kas nodrošinās, ka projekts stājas spēkā pēc Valsts aizsardzības dienesta likuma vai arī vienlaikus ar to, piemēram, paredzot gan likumprojektā "Valsts aizsardzības dienesta likums", gan projektā noteiktu spēkā stāšanās datumu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Likumprojekts (grozījumi)
Iebildums
Projekta pants paredz izteikt jaunā redakcijā Pacientu tiesību likuma 10. panta piektās daļas 13. punktu, kas noteiks, ka pēc rakstveida pieprasījuma un ārstniecības iestādes vadītāja rakstveida atļaujas saņemšanas informāciju par pacientu ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas sniedz Aizsardzības ministrijai un Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādēm – karavīru un zemessargu, kā arī valsts aizsardzības dienestā iesaucamo, profesionālā un Zemessardzes dienesta kandidātu veselības stāvokļa izvērtēšanai. Savukārt Pacientu tiesību likuma 10. panta 5.3 daļas pirmais teikums paredz, ka minētajā rakstveida pieprasījumā norāda pamatojumu, kāpēc pieprasīta informācija par pacientu, kā arī nepieciešamo datu apjomu. No minētā izriet, ka par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā atbildīgajai institūcijai būs jāsagatavo minētie rakstveida pieprasījumi par liela skaita jauniešu veselības stāvokli īsā laika periodā, savukārt ārstniecības iestādes vadītājam būs jādod minētā rakstveida atļauja par liela skaita jauniešu veselības stāvokļa informācijas nodošanu Aizsardzības ministrijai un Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādēm, kā arī ārstniecības iestādēm šī informācija būs jāsniedz piecu darbdienu laikā. Vēršam uzmanību uz to, ka atbilstoši spēkā esošajam Pacientu tiesību likuma 10. panta piektās daļas 13. punktam vienlaicīgi nav nepieciešams pieprasīt un saņemt informāciju par lielu skaitu personu, tādējādi arī attiecīgajām institūcijām nav pārmērīgs administratīvais slogs. Savukārt atbilstoši projekta pantā paredzētajam paredzams augsts administratīvais slogs par valsts aizsardzības dienestu atbildīgajai institūcijai un potenciāli arī ārstniecības iestādēm, jo valsts aizsardzības dienestā vienlaicīgi tiks iesaukts liels skaits jauniešu. Ņemot vērā minēto, lūdzam izvērtēt iespēju vienkāršot nepieciešamās informācijas iegūšanas procesu, tādējādi nepalielinot iesaistīto institūciju administratīvo slogu.
Piedāvātā redakcija
-