Atzinums

Projekta ID
22-TA-3136
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
06.12.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam noteikumu projekta 29.2. apakšpunktā svītrot atsauci uz ICAO dokumentu "Kvalitātes nodrošināšanas rokasgrāmata instrumentālā lidojumu procedūru izstrādē" (Doc 9906). Vēršam uzmanību, ka normatīvajos aktos neietver atsauces uz prasībām, kas izriet no rokasgrāmatām, vadlīnijām un citiem rekomendējoša rakstura dokumentiem. Nepieciešamības gadījumā noteikumu projekta 29.2. apakšpunktā var ietvert atsauci uz Komisijas Īstenošanas regulas (ES) 2017/373 normām, kas regulē lidojuma procedūras validācijas kvalitātes prasības.
Savukārt informāciju par to, ka lidojumu procedūras validāciju nepieciešams izstrādāt, vadoties pēc ICAO dokumenta "Kvalitātes nodrošināšanas rokasgrāmata instrumentālā lidojumu procedūru izstrādē" rekomendācijām, aicinām norādīt noteikumu projekta anotācijā.
Piedāvātā redakcija
29.2. izstrādā lidojumu procedūras validāciju, kas sastāv no pamata validācijas un lidojumu validācijas.
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Noteikumu projektā paredzēti vairāki lēmumi (t.sk. starplēmumi), ko pieņem Civilās aviācijas aģentūra un Valsts akciju sabiedrība "Latvijas gaisa satiksme", tai skaitā, lēmums par lidojumu procedūras izstrādes iesniegumu (12. 13.punkts) un sekojošs lēmumu par iesniegumā sniegto priekšlikumu apstiprināšanu vai apstiprināšanas atteikumu (16.punkts), ekspertu grupas lēmums par lidojumu procedūras projektu (21.punkts), lēmums par lidojumu procedūras apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt lidojuma procedūru (38.punkts), lēmums neveikt izmaiņas publicētajā lidojumu procedūrā vai ierosināt jaunas lidojumu procedūras izstrādi (44.punkts), u.c.

Lūdzam tiesiskās skaidrības nolūkos papildināt noteikumu projekta anotāciju ar informāciju par to, kādā procesā šie lēmumi tiek pieņemti, tai skaitā, vai uz tiem attiecināmi likuma "Par aviāciju" 6.pantā noteiktie Civilās aviācijas aģentūras administratīvo aktu pārsūdzēšanas noteikumi. Gadījumā, ja minēto lēmumu pieņemšanā tiek piemērots administratīvais process, lūdzam pārliecināties, vai noteikumu projektā ietvertais regulējums, tai skaitā lēmumu prieņemšanas termiņi, atbilst Administratīvā procesa likumā noteiktajam, un nepieciešamības gadījumā precizēt noteikumu projektu, izslēdzot tiesību normas, kas nonāk pretrunā augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem.
 
Piedāvātā redakcija
-