Atzinums

Projekta ID
23-TA-838
Atzinuma sniedzējs
Valsts kanceleja
Atzinums iesniegts
21.04.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Konceptuālā ziņojuma projekts
Iebildums
Lūdzam skaidrot iespējas koriģēt pārejas grafiku uz jauno valsts naftas drošības rezervju pārvaldības modeli formā, kas neradītu papildus valsts nodevas slogu uz degvielas cenām 2024. un 2025.gadā, salīdzinājumā ar esošo modeli, piemēram, iegādājoties lielāku naftas drošības rezervju īpatsvaru 2027. un 2028.gadā. 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Konceptuālā ziņojuma projekts
Iebildums
Lūdzam skaidrot Konceptuālā ziņojuma 12. lpp. norādīto iespēju “lemt par [Possessor] esošās darbības nesadalītās peļņas daļēju novirzīšanu drošības rezervju iegādei” kontekstā ar valsts kapitālsabiedrību peļņas izlietošanas tiesisko regulējumu.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Konceptuālā ziņojuma projekts
Iebildums
Atbilstoši Konceptuālā ziņojuma ievaddaļai viens no Konceptuālā ziņojuma sagatavošanas mērķiem ir, lai Latvijas drošības rezervju plānošanā būtu izvērtēti aģentūras izveides scenāriji nacionālā līmenī. Kā piedāvātais risinājuma variants paredzēts  īstenot aģentūras modeli ar Possessor kā turpmāko drošības rezervju pārvaldītāju.  Valsts kanceleja norāda, ka ar Konceptuālo ziņojumu tiek piedāvāta jauna forma  valsts funkcijas īstenošanai, kā arī valsts kapitālsabiedrībai (Possessor)  ir plānots deleģēt jaunu funkciju, un minēto lēmumu izskatīšanai un pieņemšanai ir būtiska efektivitātes mēraukla, pamatojot, ka piedāvātais risinājums ir efektīvākais funkciju īstenošanas veids. Konceptuālajā ziņojumā ir ietverta sadaļa par jaunā drošības rezervju pārvaldības modeļa finansiālo ietekmi, kā arī ziņojuma saturā ir ietvertas atsevišķas norādes uz vienā publiskotā pētījuma un divos nepubliskotos pētījumos izdarītiem secinājumiem, kas lielā mērā varētu attiekties uz citām valsts kapitālsabiedrībām, kam ir izveidota padome. Ņemot vērā minēto, lūdzam papildināt Konceptuālo ziņojumu ar izvērstu informāciju par plānotā risinājuma (funkcijas nodošana Possessor) finansiālajiem ieguvumiem, tādejādi pamatojot, ka piedāvātais risinājums ir ekonomiski izdevīgākais funkcijas īstenošanas nodrošināšanai.
Piedāvātā redakcija
-