Atzinums

Projekta ID
21-TA-808
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība
Atzinums iesniegts
15.03.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība atkārtoti  iepazinās ar Ministru kabineta noteikumu projekta „Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumos Nr. 264 „Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām”” sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumu (anotāciju) un tās pielikumu, un izsaka šādu priekšlikumu:

Lūdzam precizēt Ministru kabineta noteikumos Nr.264 "Noteikumi par profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas prasībām" 729. punktā minētos atsevišķās grupas "5312 Skolotāja palīgi" pamatuzdevumus. Piedāvajam pamatuzdevumus - palīdzēt bērniem apgūt skolas mācību priekšmetus un sadarbībā ar izglītības iestādi sniegt pedagoģisku atbalstu bērnam mācību priekšmetu apguvē izteikt kā vienu pamatuzdevumu šādā redakcijā: sadarbībā ar pirmsskolas izglītības pedagogu piedalīties pedagoga vadītā mācību procesā un nodrošināt atbalstu pedagogam kvalitatīvai pedagoģiskā procesa norisei. 

Pamatojums: Skolotāju palīgi nodrošina atbalstu pirmsskolas izglītības pedagogam kvalitatīvai pedagoģiskā procesa norisei, palīdz pirmsskolas izglītības pedagogam sasniegt pirmsskolas izglītības programmā noteiktos mērķus un uzdevumus, radīt emocionāli un fiziski drošu mācību vidi, atbalsta pirmsskolas pedagogus, gan palīdzot sagatavoties mācību procesam, gan piedaloties pedagoga vadītā mācību procesā, taču nepalīdz apgūt skolas mācību priekšmetus, jo pirmsskolas izglītības obligātais saturs, kas ietver vērtības un tikumus, caurviju prasmes un zināšanas, izpratni un pamatprasmes dažādās mācību jomās (valodu, sociālā un pilsoniskā, kultūras izpratne un pašizpausme mākslā, dabaszinātnes, matemātika, tehnoloģijas, veselība un fiziskā aktivitāte) ir veselums, ko īsteno rotaļnodarbībā kā integrētu mācību procesu dienas garumā.
 
Piedāvātā redakcija
729. Atsevišķās grupas "5312 Skolotāju palīgi" profesija un atbilstoši pamatuzdevumi:
– ēdināt, aprūpēt, mazgāt un ģērbt bērnus, ievērot bērnu dienas režīmu; veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību; nodrošināt bērna spējām atbilstošas radošās un sporta aktivitātes, saturīgu brīvā laika pavadīšanu; sadarbībā ar pirmsskolas izglītības pedagogu piedalīties pedagoga vadītā mācību procesā un nodrošināt atbalstu pedagogam kvalitatīvai pedagoģiskā procesa norisei