Atzinums

Projekta ID
22-TA-249
Atzinuma sniedzējs
Iekšlietu ministrija
Atzinums iesniegts
12.09.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (turpmāk - anotācija) norādīts: "Šobrīd MK noteikumu Nr. 693 22. punktā ir norāde par to, ka informāciju par personas nāvi saņem no Iedzīvotāju reģistra. Ņemot vērā to, ka Iedzīvotāju reģistram, no 2021. gada 28. jūnija ir nosaukums - Fizisko personu reģistrs, kā arī ņemot vērā to, ka praksē ziņas par personas nāvi var saņemt no personas radiniekiem (iesniedzot dokumentus), kā arī, lai turpmāk izvairītos no MK noteikumu Nr. 693 grozījumiem, ja personu reģistram tiks mainīts nosaukums, MK noteikumu Nr. 693 22. punktā tiek veikti redakcionāli grozījumi.".
Vēršama uzmanība, ka 2021.gada 28.jūnijā ir stājies spēkā Fizisko personu reģistra likums, kas paredz, ka valsts institūcijas un amatpersonas veic vienotu fizisko personu identifikāciju un datu apstrādi vienotā fizisko personu reģistrācijas un uzskaites sistēmā – Fizisko personu reģistrā. Līdz ar Fizisko personu reģistra likuma spēkā stāšanos spēku zaudēja Iedzīvotāju reģistra likums, tādējādi, valsts informācijas sistēma “Iedzīvotāju reģistrs” izbeidza savu darbību. Vienlaikus norādāms, ka Fizisko personu reģistra likuma Pārējas noteikumu 1.1 punktā noteikts, ka līdz attiecīgu grozījumu izdarīšanai citos Latvijas Republikas normatīvajos aktos terminam "Iedzīvotāju reģistrs" atbilst termins "Fizisko personu reģistrs", tādējādi normatīvie akti netiek grozīti vienīgi, lai mainītu minētā reģistra nosaukumu.
Ņemot vērā minēto, precizēt anotāciju, sniedzot atbilstošu skaidrojumu par valsts informācijas sistēmas “Iedzīvotāju reģistrs” darbības izbeigšanos. Vienlaikus Iekšlietu ministrijas ieskatā anotācijā kā pamatojums MK noteikumu Nr. 693 22. punkta grozījumiem nebūtu norādāms aspekts -  "lai turpmāk izvairītos no MK noteikumu Nr. 693 grozījumiem, ja personu reģistram tiks mainīts nosaukums".
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Noteikumu projekta 11.15. apakšpunkts paredz, ka  šo noteikumu 7.29., 7.30., 7.31., 7.32. un 7.33. apakšpunktā minēto informāciju dienests saņem no procesa virzītāja. Jāņem vērā, ka noteikumu projekta 11.10. apakšpunktā jau noteikts, kādu informāciju dienests saņem no kriminālprocesa virzītāja (policijas, prokuratūras, tiesas). Saskaņā ar minēto apakšpunktu no kriminālprocesa virzītāja (policijas, prokuratūras, tiesas) un izlīguma gadījumā arī no izlīguma procesā iesaistītajām pusēm tiek saņemta šo noteikumu 7.20., 7.21. un 7.22. apakšpunktā minētā informācija.
Ņemot vērā, ka saskaņā ar juridiskās tehnikas prasībām normatīvā akta tekstu raksta vienotā stilistikā, izmantojot vienveidīgas vārdiskās izteiksmes un izklāstot to loģiskā secībā, precizēt noteikumu projektu, ievērojot konsekvenci terminu "procesa virzītājs" un "kriminālprocesa virzītājs" lietojumā un visu no procesa virzītājiem saņemamo informāciju norādīt vienā noteikumu projekta apakšpunktā.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Noteikumu projekta 22. punkts paredz, ka sistēmas arhīvā lietu glabā gadu pēc tam, kad no ir saņemtas ziņas par personas nāvi, bet ne ilgāk kā 100 gadu pēc personas dzimšanas.
Ņemot vērā, ka minētā punkta redakcija ir neskaidra, proti nav saprotams no kā tiks saņemtas ziņas par personas nāvi, lūdzam to attiecīgi precizēt.
Piedāvātā redakcija
-