Projekta ID
24-TA-1447Atzinuma sniedzējs
Veselības ministrija
Atzinums iesniegts
27.09.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots
Iebildumi / Priekšlikumi
Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Iebildums
Atkārtoti norādām uz nepieciešamību precizēt informatīvā ziņojuma pielikumā norādīto 9. problēmjautājuma risinājumu - "Izstrādāt skolēnu ilgtspējīgas ēdināšanas organizēšanas vadlīnijas (pilnveidot SPKC paraugēdienkartes)".
Vēršam uzmanību, ka Slimību profilakses un kontroles centra (turpmāk SPCK) tīmekļa vietnē publicēto paraugēdienkaršu izmantošana nav obligāta. Tās ir izstrādātas ar mērķi atvieglot sabiedrisko institūciju (ne tikai skolu) ēdināšanas pakalpojumu un ēdienkartes plānošanu, kā arī, lai sniegtu idejas jaunu, mūsdienīgu un dažādu maltīšu iekļaušanai iestādes ēdienkartē, veicinot veselīgus uztura paradumus.
Skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveides ietvaros ir plānots izstrādāt ēdināšanas organizēšanas vadlīnijas, kurās plānots ietvert arī norādi uz SPKC izstrādātajām paraugēdienkartēm, lai popularizētu to izmantošanu. Informējam, ka SPKC, lai apzinātu paraugēdienkaršu aktualizēšanas nepieciešamību, šī mācību gada sākumā veicis izglītības iestāžu ēdinātāju aptauju, kuras rezultāti norāda, ka neskatoties uz augsto informētību (78%) par SPKC izstrādātajām paraugēdienkartēm, t. sk. par to saturu un kur tās atrast, tās izmanto tikai 17% aptaujāto ēdinātāju.
Ņemot vērā ņemot vērā aptaujas datus un regulārās izmaiņas normatīvajā regulējumā, paraugēdienkaršu aktualizēšana nav izmaksu efektīvs pasākums. Papildus norādām, ka darba grupā tika apspriestas arī paraugēdienkaršu izstrādes un aktualizācijas relatīvi lielās izmaksas un norādīts, ka šī pasākuma izpildei ir nepieciešams papildu finansējums. Ja informatīvajā ziņojumā šobrīd tiek ietverta norāde, ka visi ietvertie pasākumi tiks īstenoti esošā budžeta ietvaros, nesaredzam iespēju nākamajā gadā īstenot šo pasākumu.
Vēršam uzmanību, ka Slimību profilakses un kontroles centra (turpmāk SPCK) tīmekļa vietnē publicēto paraugēdienkaršu izmantošana nav obligāta. Tās ir izstrādātas ar mērķi atvieglot sabiedrisko institūciju (ne tikai skolu) ēdināšanas pakalpojumu un ēdienkartes plānošanu, kā arī, lai sniegtu idejas jaunu, mūsdienīgu un dažādu maltīšu iekļaušanai iestādes ēdienkartē, veicinot veselīgus uztura paradumus.
Skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveides ietvaros ir plānots izstrādāt ēdināšanas organizēšanas vadlīnijas, kurās plānots ietvert arī norādi uz SPKC izstrādātajām paraugēdienkartēm, lai popularizētu to izmantošanu. Informējam, ka SPKC, lai apzinātu paraugēdienkaršu aktualizēšanas nepieciešamību, šī mācību gada sākumā veicis izglītības iestāžu ēdinātāju aptauju, kuras rezultāti norāda, ka neskatoties uz augsto informētību (78%) par SPKC izstrādātajām paraugēdienkartēm, t. sk. par to saturu un kur tās atrast, tās izmanto tikai 17% aptaujāto ēdinātāju.
Ņemot vērā ņemot vērā aptaujas datus un regulārās izmaiņas normatīvajā regulējumā, paraugēdienkaršu aktualizēšana nav izmaksu efektīvs pasākums. Papildus norādām, ka darba grupā tika apspriestas arī paraugēdienkaršu izstrādes un aktualizācijas relatīvi lielās izmaksas un norādīts, ka šī pasākuma izpildei ir nepieciešams papildu finansējums. Ja informatīvajā ziņojumā šobrīd tiek ietverta norāde, ka visi ietvertie pasākumi tiks īstenoti esošā budžeta ietvaros, nesaredzam iespēju nākamajā gadā īstenot šo pasākumu.
Piedāvātā redakcija
Izstrādāt skolēnu ilgtspējīgas ēdināšanas organizēšanas vadlīnijas un izvērtēt iespēju pilnveidot SPKC izstrādātās paraugēdienkartes.
