Atzinums

Projekta ID
22-TA-1745
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
28.06.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Konceptuālā ziņojuma projekts
Priekšlikums
Ņemot vērā pašvaldībām noteikto autonomo funkciju – sniegt palīdzību iedzīvotājiem  dzīvokļu jautājumu risināšanā, nesaskatām pietiekamu pamatojumu noteikt minēto funkciju   kā valsts funkciju  attiecīgi izveidojot jaunu valsts kapitālsabiedrību, kas šo funkciju veiktu centralizēti visiem valsts reģioniem izņemot Rīgas un Pierīgas plānošanas reģionus. Lūdzam skaidrot vai VARAM šādā gadījumā nesaskata funkciju dublēšanos.
Bez tam, ziņojuma 7.punktā “Ārvalstu pieredze mājokļu atbalsta sniegšanā iedzīvotājiem” abos minētajos piemēros, institūcijas, kas risina pieprasījumu pēc īres mājokļiem katras pašvaldības teritorijā un iedzīvotāju nodrošināšanā ar kvalitatīviem un pieejamiem īres mājokļiem ir pašvaldības uzņēmumi.

Ņemot vērā uz ziņojumā norādīto apstākli par iedzīvotāju zemo informētību par atbalsta instrumentiem mājokļu iegādei un izīrēšanai, lūdzam skaidrot vai kā viens no risinājumiem  nebūtu sniegt atbalstu iedzīvotāju informētības līmeņa paaugstināšanā par atbalsta instrumenta, kas ietverts likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” un paredz pašvaldībām iespēju sniegt palīdzību iedzīvotājiem kredītprocentu maksājumu segšanā. Savukārt, attiecīgi pašvaldībām no savas puses nodrošināt nepieciešamo normatīvo aktu normu iestrādi saistošajos noteikumos, paredzot pašvaldības budžetā attiecīgu pozīciju, informācijas saņemšanai.

Ievērojot ekonomiskās lietderības principu, skaidrot, kāpēc uzlabojot un pilnveidojot pašvaldību rīcībā jau esošos atbalsta instrumentus un novēršot administratīvos un normatīvos šķēršļus, kas kavē investīciju piesaisti zemo izmaksu īres mājokļu būvniecībā un tādejādi nodrošinot ilgtermiņa risinājumus mājokļu īres tirgus izveidi un stiprināšanu, nesaglabāt kā pašvaldību funkciju, bet veidot no valsts puses  jaunu  kapitālsabiedrību – Mājokļa Fonda  institūcija, kuras kapitāldaļu pārvaldību  nodrošinās trīs ministrijas – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Finanšu ministrija un Ekonomikas ministrija.
 
Piedāvātā redakcija
-