Atzinums

Projekta ID
22-TA-842
Atzinuma sniedzējs
Kaķu mīļotāju klubu asociācija "CFCA"
Atzinums iesniegts
21.05.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Iebildumus par esošo redakciju Kaķu mīļotāju klubu asociācija CFCA nosūtīja Zemkopības ministrijai 25.11.2023., taču tie nav ņemti vērā, kā arī nav skaidrots, kāpēc ir mainītas šobrīd spēkā esošās prasības par izstāžu būriem.
Atbilde nav saņemta līdz šim brīdim. 

Mēs ietilpstam starptautiskajā federācijā FIFe http://fifeweb.org/index.php, gada laikā Latvijā organizējam 6 līdz 7 starptautiskās izstādes, mūsi biedri piedalās gan citu valstu organizētajās izstādēs, gan pasaules izstādēs, tāpēc droši varam apgalvot, ka izmaiņas no vienas puses ir pārspīlētas (1) stiepļu būri ir pārspīlēta un dzīvniekiem traumatiska prasība, ņemot vērā, ka šie būri ir rūpnieciski ražoti un attālumu starp režģiem / stieplēm nav iespējams mainīt, tie nereti ir traumatiski dzīvniekiem (kaķēniem iesprūst galva starp režģiem, pieaugušie kaķi satraumējas uz stiepļu galiem), stiepļu būros, lai arī tie ir aptīti, piem., ar plēvi, izstādes apmeklētāji pamanās - iebāzt pirkstus, rokas, iemest "gardumus" vai medikamentus (tabletes), bet no otras puses - vienkāršotas, jo (2) jaunajā redakcijā būriem vairs nav jābūt dezinficētiem, bet vienkārši "tīriem".

Turklāt jaunu būru iegāde vai individuāla pasūtīšana ražotājiem ir finansiāli ietilpīgs process. Piemēram, lai uz tuvāko paredzēto izstādi mūsu organizācija varētu nodrošināt FIFe prasībām atbilstoša izmēra būrus visiem izstādes dalībniekiem, zemākās izmaksas būru iegādei ir 77,90 EUR x 150 būri = 11 685.00 EUR (cenas no https://www.zoocentrs.lv/buri-un-nozogojumi , minimālais būra izmērs 50x50x50 cm).
Papildus jārēķinās ar būru uzglabāšanas, pārvadāšanas un montāžas / demontāžas izdevumiem, kas izmaksas ievērojami sadārdzina.

Pasaulē, t.sk. arī Latvijā, jau vairāk nekā desmit gadus tiek lietoti dzīvniekiem daudz drošāki būri. Šos būrus nenodrošina izstādes organizētājs, bet gan pats dzīvnieku īpašnieks. Būros netiek ievietoti citu audzētāju dzīvnieki, tādejādi minimizējot iespējamo infekciju izplatīšanos.
Populārākie ir ASV ražotie Sturdi izstāžu būri https://sturdiproducts.com/collections/pop-up-kennels taču iespējamas arī citu ražotāju alternatīvas.

Piedāvājam punkta pirmo teikumu atstāt iepriekšējā (šobrīd spēkā esošo noteikumu) redakcijā.
Piedāvātā redakcija
Kaķus izstāda dezinficētos būros, kuru platība atbilst kaķu fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām. Būra trīs sienas, ja nepieciešams, ir nodalītas, un būra grīdai ir segums. Būrī pastāvīgi atrodas vai periodiski ievieto trauku ar dzeramo ūdeni un kaķa tualeti.