Atzinums

Projekta ID
22-TA-2778
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
27.09.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Anotācijas 1.3.apakšsadaļas “Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi” norādīts, ka “Lai nodrošinātu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izbūvi Latvijā, Ekonomikas ministrija, Ministru kabineta uzdevumā, apzināja iespējas izveidot potenciālo nacionālās sašķidrinātās dabasgāzes termināli un projektus. Ņemot vērā sākotnēji apkopoto informāciju un iesniegtos investoru projektus, kā arī, lai varētu pieņemt objektīvu lēmumu par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu vienam terminālim, kas atbilst Latvijas nacionālajām interesēm ekonomiskā, tehniskā, tiesiskā, valsts drošības un drošuma aspektā, ar Ministru kabineta 2022. gada 7. jūnija nolēmuma, piesaistot neatkarīga konsultanta, padziļināti veikt risku analīze (due dilligence) par Skultes sašķidrinātā dabasgāzes termināla un Kundziņsalas sašķidrinātās dabasgāzes terminālu projektie. Kā neatkarīgais konsultants tika piesaistīts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “PricewaterhouseCoopers”.”
2022.gada 23.septembrī Finanšu ministrijā saņemts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “PricewaterhouseCoopers” pētījums “Risku pētījums par sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā” (turpmāk – pētījums) (uz 91 lapas angļu valodā).
Ņemot vērā pētījuma apjomu un saturu, t.sk., risku analīzi un iespējamo ietekmi uz tautsaimniecību un budžetu, Finanšu ministrija šobrīd nevar sniegt kvalitatīvu un izvērtētu atzinumu par projektu, jo pētījuma izvērtēšanai ir dots nesamērīgi īss laiks.
Norādām, ka pētījumā sniegtā Informācija būtu iekļaujama likumprojekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (anotācijā), lai likumdevējam un sabiedrībai kopumā būtu skaidrs priekšstats par likuma mērķi.
Piedāvātā redakcija
-