Atzinums

Projekta ID
22-TA-2394
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Darba devēju konfederācija
Atzinums iesniegts
23.09.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Latvijas Darba devēju konfederācija ir iepazinusies un augstu vērtē Ekonomikas ministrijas sagatavoto MK noteikumu projektu “Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2021. - 2027. gada plānošanas perioda darbības programmas 1.2. prioritārā virziena “Atbalsts uzņēmējdarbībai” 1.2.3. specifikā atbalsta mērķa “Veicināt ilgtspējīgu izaugsmi, konkurētspēju un darba vietu radīšanu MVU, tostarp ar produktīvām investīcijām” 1.2.3.2. pasākuma “Atbalsts tūrisma produktu attīstībai” īstenošanas noteikumi” (22-TA-2394).

Vienlaicīgi lai sasniegtu programmas izvirzītos mērķus, kā arī stimulētu tūrisma nozares attīstību un eksporta pieaugumu, LDDK izsaka šādus komentārus un iebildumus.

LDDK aicina izvērtēt iespēju organizēt projektu iesniegumu atlasi 3 kārtās. Lai mazinātu slogu projektu pieteicējiem, aicinām sadarbības tīklu projektu vērtēšanu veikt vairākās kārtās, sākotnēji veicot sadarbības tīkla radīto tūrisma produktu komercializācijas potenciāla, novitātes un eksportspējas, kā arī sadarbības tīkla potenciālās darbības ilgtspējas izvērtējumu, ko varētu veiktu LIAA, un tikai tie projekti, kas saņēmuši pozitīvu vērtējumu sākotnējā atlasē, sagatavotu iesniegšanai pilnu projekta iesniegumu CFLA izvērtēšanai.
Tāpēc, pamatojoties uz iepriekš minēto, LDDK iebilst pret 8.punkta redakciju, kas nosaka, ka CFLA organizē atklātu otrās kārtas projektu iesniegumu atlasi. LDDK aicina paredzēt iespēju LIAA veidot sākotnējo atlasi un sniegt pozitīvu atzinumu vai rekomendāciju potenciālajiem projektu iesniedzējiem.

LDDK aicina Iekļaut tiesību aktos regulējumu (vismaz papildinot anotāciju), kas atļautu saņemt finansējumu gan Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2021. - 2027. gada plānošanas perioda darbības programmas 1.2. prioritārā virziena “Atbalsts uzņēmējdarbībai” 1.2.3.2. pasākuma “Atbalsts tūrisma produktu attīstībai”, gan  Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1. reformu un investīciju virziena “Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A” 5.1.1.r. reformas ”Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija” 5.1.1.2.i. investīcijas “Atbalsta instruments inovāciju klasteru attīstībai” sadarbības tīklu programmas ietvaros, projektu pieteicējam nodrošinot, ka finansējums par aktivitātēm netiek saņemts dubultā.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
LDDK iebilst pret 2.2 punkta redakciju un aicina papildināt darījumu tūrisma skaidrojumu, iekļaujot tajā izstāžu organizēšanu, uzņemšanu  un apmeklēšanu.
 
Piedāvātā redakcija
Izteikt 2.2. punktu šādā redakcijā “2.2 darījumu tūrisms – tūrisma veids, kura mērķis ir darījumu kārtošana, komercdarbības jautājumu risināšana, piedalīšanās konferencēs, sanāksmēs un izstādēs, izstāžu apmeklēšana, konferenču, kongresu, semināru, samitu un izstāžu organizēšana un uzņemšana, kā arī dažādu citu korporatīvo pasākumu rīkošana un koordinēšana;
 
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
LDDK iebilst pret 20.3.apakšpunktu un aicina izvērtēt iespēju noteikt, ka dabas tūrisma, kultūras tūrisma, kā arī reģionālo sadarbības tīkla dalībnieku kopējais neto apgrozījums tūrismā vai saistītajās nozarēs vidēji pēdējo trīs gadu laikā ir ne mazāks kā 2,5 miljoni euro gadā vai 2,5 miljoni euro 2019.gadā. 
 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Iebildums
LDDK iebilst pret 20.4.apakšpunktu, kas nosaka kopējā sadarbības tīkla ieņēmumus no ārvalstu ceļotājiem, jo tie nav pierādāmi un netiek uzskaitīti, un aicina noteikt, ka ienākumi no ārvalstu ceļotājiem sadarbības tīkla ietvaros tiek uzskaitīti projekta īstenošanas laikā.
 
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Iebildums
Attiecībā uz 27.3 punktu LDDK vērš uzmanību, ka kulinārā tūrisma neatņemama sastāvdaļa var būt arī vietējo ražotāju produktu degustācijas, un lūdz to precizēt anotācijā.
 
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu projekts
Iebildums
LDDK iebilst pret 33.2.2. punkta redakciju un ierosina to izteikt šādā redakcijā:

 “33.2.2. pasākumu, konferenču un izstāžu organizēšana.”
 
Piedāvātā redakcija
 “33.2.2. pasākumu, konferenču un izstāžu organizēšana.”
7.
Noteikumu projekts
Iebildums
LDDK iebilst pret 42.5. punkta redakciju un ierosina to izteikt šādā redakcijā:
"42.5. pasākumu, konferenču un izstāžu organizēšanas izmaksas;”
 
Piedāvātā redakcija
42.5. pasākumu, konferenču un izstāžu organizēšanas izmaksas
8.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
LDDK aicina izvērtēt iespēju organizēt projektu iesniegumu atlasi 3 kārtās.
Piedāvātā redakcija
-