Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Nākamā kārtējā Valsts sekretāru sanāksme plānota š.g. 22.augustā.
Projekta ID
24-TA-1488
Atzinuma sniedzējs
Veselības ministrija
Atzinums iesniegts
03.07.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Sadaļā "Risinājuma apraksts" pie atbalsta pretendentam īstenojamiem pasākumiem paredzēt, ka izglītības satura un izglītojošo materiālu par veselīgu uzturu saskaņošana tiek veikta ar attiecīgās jomas pārstāvi, piemēram, uztura speciālistu vai dietologu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Aicinām sadaļā "Pašreizējā situācija" ietverto tekstu, kurā tiek raksturots maizes sastāvs, uzturvērtība un pozitīvās īpašības, veidot atsaucoties uz pierādījumos balstītu informāciju un zinātnisko literatūru (tai skaitā Latvijā veiktiem pētījumiem, piemēram, L.Meijas promocijas darbu, VM apstiprinātiem veselīga uztura ieteikumiem, u.c.) nevis atsevišķas biedrības tīmekļvietnē publicēto informāciju. Vienlaikus atbalstām SPKC veiktā pētījuma datu par maizes patēriņa biežumu, kā arī CSP sniegto datu iekļaušanu šajā sadaļā. 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
5. Atbalsta pretendents šo noteikumu 1. punktā minētajā periodā rudzu maizes programmā īsteno šādus pasākumus:
Priekšlikums
Aicinām iekļaut noteikumu projektā vai anotācijā skaidrojumu par kritērijiem - cik izglītības iestādēs atbalsta saņēmējam pilotprojektu nepieciešams īstenot, piemēram, norādot minimālo izglītības iestāžu skaitu, kurās plānoti programmas pasākumi. Šobrīd noteikumu projekts neizslēdz situāciju, kurā atbalsta pretendents šos pasākumus var īstenot vienā izglītības iestādē, saņemot noteikumu projektā paredzēto maksimālo atbalsta summu.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
5.1. izglīto pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārējās izglītības iestāžu 1.–9. klases izglītojamos par rudzu maizi kā Latvijas tradicionālo vērtību un uzturvielām bagātu pārtikas produktu, piemēram, rīkojot degustācijas, sagatavojot un publiskojot audio, video un citus materiālus par maizi kā tradicionālu un raksturīgu Latvijas pārtikas produktu un tā nozīmi uzturā, organizējot konkursus un spēles;
Priekšlikums
Aicinām precizēt, vai rudzu maizes programmā paredzētie izglītojošie pasākumi plānoti esošās mācību programmas ietvaros, vai tie tiks organizēti ārpus mācību stundām.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Sadaļā "Risinājuma apraksts" pie kritērijiem rudzu maizei, ko plānots izdalīt izglītības iestādēs, minēt arī atbilstību Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumu Nr. 172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem" prasībām, tādējādi plašāk skaidrojot noteikumu projekta 7.6. punktu.
Piedāvātā redakcija
Projekts noteic virkni prasību rudzu maizei, ko pasākumu laikā paredzēts izdalīt izglītojamiem, piemēram, maizei jābūt ražotai Latvijā un saskaņā ar tradicionālajām rudzu maizes receptēm, proti, jābūt noteiktai formai, noteiktam rudzu miltu saturam, ar dabīgo ieraugu vai plaucējumu. Šādi gatavotai maizei jāatbilst arī Ministru kabineta noteikumu par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem prasībām attiecībā uz pārtikas produktiem, ko izglītības iestādē atļauts izplatīt papildus kompeksajai un izvēles ēdienkartei.
6.
Anotācija (ex-ante)
8.1.11. uz veselību
Priekšlikums
Iesakām uzsvērt, ka rudzu maize var būt viens no produktiem, ko iekļaut veselīgā un sabalansētā uzturā, ievērojot normatīvo aktu par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem prasības. Veicinot pilngraudu produktu, tostarp rudzu maizes patēriņu, kā arī izglītojot par citiem veselīga uztura pamatprincipiem, iespējams saglabāt veselību un novērst atsevišķu slimību rašanos.
Piedāvātā redakcija
-