Atzinums

Projekta ID
23-TA-460
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Pašvaldību savienība
Atzinums iesniegts
16.06.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Ņemot vērā, ka pasākuma finansējums tiek dalīts pa statistiskajiem reģioniem, nav korekti izvirzīt nosacījumu projekta atbilstībai plānošanas reģiona attīstības programmai. Rosinām Noteikumu projekta 5. punktu izteikt šādā redakcijā:
“5. Pasākuma ietvaros atbalsta pašvaldību attīstības programmās paredzētos projektus degradētajās vēsturiskajās kūdras ieguves teritorijās, rūpnieciskajās teritorijās, kā arī esošajās un jaunajās uzņēmējdarbības attīstības teritorijās (turpmāk – uzņēmējdarbības teritorijas).”
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Rosinām Noteikumu projekta 7. punktu izteikt šādā redakcijā
“7. Pasākuma mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbības publisko infrastruktūru, mazinot negatīvas sociālekonomiskās sekas pārejas uz klimatneitrālu ekonomiku visvairāk skartajos reģionos, rūpnieciskajās teritorijās un esošās vai jaunās uzņēmējdarbības teritorijās, novēršot turpmāku teritoriju degradāciju.”
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
Attiecībā uz Noteikumu projekta 10.2. apakšpunktu:
lūdzam sniegt skaidrojumu apzīmējumam “pilnas slodzes ekvivalenti/gadā”.
norādām, ka Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1.1.3.i. investīcijas "Investīcijas uzņēmējdarbības publiskajā infrastruktūrā industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos" noteikumos tika paredzēts izveidot 328 jaunas darba vietas un kopējais pieejamais finansējums bija 80 milj. EUR jeb 243 902 EUR no Atveseļošanas un noturības mehānisma par vienu darba vietu. Pamatojoties uz iepriekš minēto, ierosinām līdzīgu pieeju piemērot arī šajā pasākumā, paredzot Taisnīgas pārkārtošanās fonda finansējumu uz vienu darbavietu 233 554 EUR, paredzot samazināt sasniedzamo rādītāju.
Pamatojoties uz iepriekš minēto, rosinām Noteikumu projekta 10.2. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:
“10.2. programmas rezultāta rādītāju – komersantu, kuri guvuši labumu no attīstītās publiskās infrastruktūras, izveidotās darbavietas – vismaz 211 pilnas slodzes ekvivalenti/gadā, tai skaitā par Taisnīgas pārkārtošanās fonda finansējumu, kas pieejams līdz 2025.gada 31.decembrim – vismaz 197 pilnas slodzes ekvivalenti/gadā; ”
 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Iebildums
Aicinām ievērot vienlīdzīgu un taisnīgu pieeju attiecībā uz rādītāju vērtību attiecināmību, nosakot 1500 metru distanci neatkarīgi no teritoriālās vienības, līdz ar to lūdzam Noteikuma projekta 11.4. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:
“11.4. ir radušās projekta iesniedzēja noteiktajā uzņēmējdarbības teritorijā vai ārpus projekta iesniedzēja noteiktās uzņēmējdarbības teritorijas līdz 1500 metriem nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros (pilsētās) un līdz 1500 metriem novadu teritorijā ārpus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem, ja komersants pamato ārpus uzņēmējdarbības teritorijas radīto rādītāju sasaisti ar savu saimniecisko darbību, ko tas veic uzņēmējdarbības teritorijā. Informāciju norāda projektam pievienotajā kartogrāfiskajā materiālā.”
Atbilstošas korekcijas nepieciešamas veikt arī Noteikuma projekta 32.3. apakšpunktā (skatīt 7. punktu).
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Iebildums
Ņemot vērā faktu, ka pašvaldībās komercdarbības veicināšanā un attīstībā nozīmīgu ieguldījumu sniedz biedrības un nodibinājumi, kas dibināti ar mērķi veicināt uzņēmējdarbību pašvaldībās, rosinām Noteikumu projekta 23.5. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:
“23.5. šo noteikumu 22.1. apakšpunktā minētās pašvaldības kapitālsabiedrību, biedrību vai nodibinājumu, kas veic pašvaldības deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi vai ir noslēgusi pakalpojumu līgumu par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu.”
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu projekts
Iebildums
Atbilstoši LPS iebildumiem nepieciešams veikt korekcijas arī Noteikumu projekta apakšpunktos Nr. 32.1.8., 32.2.2. , 32.3.5., 47.1.
Piedāvātā redakcija
-
7.
Noteikumu projekts
Iebildums
Interpretācijas riska mazināšanai, aicinām Noteikuma projekta 30.3. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:
“30.3. uzņēmējdarbības mērķiem paredzēto ēku jaunbūve, pārbūve, restaurācija un ar to saistītās infrastruktūras būvniecība, izņemot ēkas, kurās paredzēta izmitināšana (NACE I sadaļa 55. nodaļa), fiziskās labsajūtas uzlabošana (NACE S sadaļa 96.04. klase) un izglītības pakalpojumi (NACE P sadaļa); ”
 
Piedāvātā redakcija
-
8.
Noteikumu projekts
Iebildums
Vēršam uzmanību, ka siltuma sezonālās uzkrāšanas baseini, kas uzkrāj siltuma enerģijas atlikumus no zaļās industrijas ražotnēm, ir būves, nevis sistēmas. Rosinām terminu “inženiertehniskā sistēma” aizstāt ar terminu “inženiertehniskās būves un sistēmas”, Noteikuma projekta 30.5. apakšpunktu izsakot šādā redakcijā:

“30.5. inženiertehniskās būves, sistēmas un iekārtas, kas uzkrāj vai ražo enerģiju no atjaunojamajiem energoresursiem;”
 
Piedāvātā redakcija
-
9.
Noteikumu projekts
Iebildums
Aicinām ievērot vienlīdzīgu un taisnīgu pieeju attiecībā uz rādītāju vērtību attiecināmību, nosakot 400 metru un 1500 metru distanci neatkarīgi no teritoriālās vienības.
Lūdzam Noteikuma projekta 32.3. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:
“32.3. ielu, ceļu, funkcionālo savienojumu un ar tiem saistītās infrastruktūras būvniecības, pārbūves vai atjaunošanas izmaksas projekta iesniedzēja noteiktajā uzņēmējdarbības teritorijā. Funkcionālais savienojums ir ielas vai ceļa posms, kas nepārsniedz divu kilometru garumu, līdz projekta iesniedzēja noteiktajai uzņēmējdarbības teritorijai un tā garumā neieskaita komersantam apsaimniekošanā nodoto ceļa posmu starp funkcionālo savienojumu un projekta iesniedzēja noteikto uzņēmējdarbības teritoriju. Funkcionālā savienojuma izmaksas ir attiecināmas arī tad, ja starp projekta iesniedzēja noteikto uzņēmējdarbības teritoriju un funkcionālo savienojumu ir ielas vai ceļa posms, kas nav garāks par 400 metriem nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros (pilsētās) un 400 metriem novadu teritorijā ārpus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem, izņemot gadījumu, kad funkcionālais savienojums ir vienīgā alternatīva nokļūšanai no projekta iesniedzēja noteiktās uzņēmējdarbības teritorijas līdz publisko ceļu tīklam vai funkcionālais savienojums ir turpinājums tās pašas ielas vai tā paša ceļa posmam, kas nav garāks par 1500 metriem nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros (pilsētās) un 1500 metriem novadu teritorijā ārpus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem. Tai skaitā attiecināmas izmaksas ir:”
 
Piedāvātā redakcija
-