Atzinums

Projekta ID
22-TA-1973
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
04.07.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Rīkojuma projekta anotācijā norādīts, ka NĪVKIS nekustamajam īpašumam reģistrēts lietotājs - Apvienības Apsardze Rīgas un teritoriālo nodaļu pārvalde, šis ieraksts nav aktuāls un pēc nekustamā īpašuma pārņemšanas un  īpašuma tiesību reģistrācijas valstij būs nepieciešams veikt nepieciešamās darbības minētā ieraksta par nekustamā īpašuma lietotāju dzēšanai NĪVKIS.
Tieslietu ministrija lūdz skaidrot iespējamo rīcību arī attiecībā uz šādiem ierakstiem zemesgrāmatas nodalījumā un NĪVKIS un kā (kurš un kurā procesa posmā) tos nepieciešamības gadījumā koriģēs:
1. No Vidzemes rajona tiesas Alūksnes pilsētas zemesgrāmatas nodalījuma Nr.100000347157 izriet, ka nekustamā īpašuma Merķeļa ielā 3, Alūksnē, Alūksnes novadā, ar kadastra Nr.36010304829, sastāvā ir zemes gabals un nedzīvojamā ēka ar kadastra apzīmējumu 3601 030 4829 001, savukārt NĪVKIS reģistrēts, ka būve ar kadastra apzīmējumu 3601 030 4829 001 ir dzīvojamā māja. Lūdzam sniegt skaidrojumu par minēto datu nesakritību, kā arī to, vai minētie dati tiks laboti, tajā skaitā, par to, kurš un kurā procesa stadijā to veiks.
2. No NĪVKIS datiem redzams, ka zemes vienībai noteikts lietošanas mērķis – Valsts aizsardzības nozīmes objektu, drošības, policijas, ugunsdzēsības un glābšanas, robežsardzes un soda izciešanas iestāžu apbūve, bet būves lietošanas veids ir biroja ēka.
Saskaņā ar Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumu Nr.496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība” 2. pielikumu, kurā norādīti nekustamo īpašumu lietošanas mērķu klasifikācijas struktūra un paskaidrojumi, Valsts aizsardzības nozīmes objektu, drošības, policijas, ugunsdzēsības un glābšanas, robežsardzes un soda izciešanas iestāžu apbūve ir apbūvēta zemes vienība, uz kuras esošo ēku galvenais lietošanas veids ir "Citas, iepriekš neklasificētas ēkas", ja tās tiek izmantotas kā soda izciešanas iestāžu ēkas, aizsardzības spēku, policijas un ugunsdzēsības dienestu ēkas un kazarmas, – zeme zem šīm ēkām un ar tām saistītām palīgēkām, kā arī šo teritoriju iekšējā transporta, apkalpojošo inženierkomunikāciju, būvju uzturēšanai izmantojamās zemes, zeme zem automašīnu novietošanas laukumiem un garāžām.
Neapbūvēta, bet apgūta zemes vienība, kas saskaņā ar likumīgi uzsākto izmantošanu, teritorijas plānojumu vai detālplānojumu paredzēta šāda rakstura ēku apbūves vajadzībām, tai skaitā vietējas nozīmes inženierkomunikāciju un būvju, kā arī apbūves labiekārtošanas elementu izbūvei.
Ievērojot minēto un to, ka būvju lietošanas veidiem jāatbilst zemes lietošanas mērķim un atļautajai izmantošanai, Tieslietu ministrija lūdz skaidrot, vai zemes vienības lietošanas mērķis un būves lietošanas veids atbilst šā brīža faktiskajai situācijai un, vai nav rosināma to maiņa atbilstoši minētajiem Ministru kabineta noteikumiem, ievērojot arī apstākli, ka nekustamais īpašums izsolē tiks pārdots privātpersonai, kura nekustamo īpašumu nevar izlietot atbilstoši šā brīža lietošanas mērķim.
 
Piedāvātā redakcija
-