Atzinums

Projekta ID
22-TA-1876
Atzinuma sniedzējs
Satiksmes ministrija
Atzinums iesniegts
23.08.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
28.07.2022. Digitālās drošības uzraudzības komiteja (turpmāk – DDUK) atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" iniciatīvu par 2019.gadā paziņotās Latvijas elektroniskās identifikācijas shēmas atjaunošanu – šī procesa ietvaros ES mērogā tiks paaugstināts “eParaksts mobile” uzticamības līmenis ES mērogā no “būtiska” uz “augstu”. Darbus pie elektroniskās identifikācijas shēmas atjaunošanas plānots pabeigt līdz 2022.gada beigām, tāpēc lūdzam VARAM noteikt pārejas periodu, pēc kura minētie MK noteikumi stājās spēkā, piemēram, no 01.02.2023., tādējādi izvairoties no situācijas, kurā kādam no nacionālajiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem nacionālā un Eiropas Savienības mērogā noteikti dažādi uzticamības līmeņi. 
Papildus informējam, ka saskaņā ar DDUK lēmumu Aizsardzības ministrijai uzdots uzdevumus veikt grozījumus MK noteikumos Nr.560 “Noteikumi par kvalificēta un kvalificēta paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzēja un tā sniegtā pakalpojuma tehniskajām un organizatoriskajām prasībām”, nosakot prasības, kādām jāatbilst elektroniskās identifikācijas līdzeklim, lai to paziņotu ar “augstu” uzticamības līmeni – autentifikācijas sertifikāts jāuzglabā ierīces līmenī drošajā izpildes vidē.  
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam VARAM sniegt skaidrojumu, kas šo noteikumu kontekstā tiek klasificēts kā “neveiksmīgas autentifikācijas mēģinājums”, proti, vai šajā kategorijā tiks iekļautas tādas autentifikācijas sesijas, kurās pats lietotājs ir izvēlējies nepabeigt autentifikācijas procesu vai tikai gadījumos, kad autentifikācijas process netiek pabeigts sakarā ar faktoriem, kas ir ārpus lietotāja kontroles (piem. tehniskas kļūdas).
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam precizēt Ministru kabineta noteikumu projekta 9. punktu, aizstājot tekstu “valsts informācijas sistēmu savietotāja koplietošanas personas identifikācijas risinājumu” ar tekstu “vienoto pieteikšanās moduli”.
Piedāvātā redakcija
-