Atzinums

Projekta ID
23-TA-2254
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
29.02.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Aicinām izvērtēt noteikumu projekta 22.punktā iekļauto atsauci uz noteikumu projekta 19.2.7.apakšpunktu, un ņemot vērā, ka noteikumu projekta 22.punkts paredz attiecināmās izmaksas, iekļaut šo normu pie noteikumu projekta 19.punkta, nevis kā 22.punktu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Atkārtoti vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) 2021/1060, ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu Plus, Kohēzijas fondu, Taisnīgas pārkārtošanās fondu un Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fondu un finanšu noteikumus attiecībā uz tiem un uz Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu, Iekšējās drošības fondu un Finansiāla atbalsta instrumentu robežu pārvaldībai un vīzu politikai, 64. panta 1. punkta "c" apakšpunkta "ii" punktu pievienotās vērtības nodoklis (PVN) ir attiecināms darbībām, kuru kopējās izmaksas ir vismaz 5 000 000 EUR (ieskaitot PVN) gadījumos, kad tas nav atgūstams saskaņā ar PVN reglamentējošiem valsts tiesību aktiem.
Ievērojot minēto un noteikumu projekta saskaņošanas procesā Izglītības un zinātnes ministrijas sniegto skaidrojumu, ka projektā plānoto darbību ietvaros tiks iegādātas tikai  tādas preces un saņemti tikai tādi pakalpojumi, kurus paredzēts izmantot tikai ar PVN neapliekamu darījumu nodrošināšanai (vispārējās izglītības satura nodrošināšana un apguve) un PVN nav atgūstams saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem PVN jomā, lūdzam papildināt noteikumu projekta 23. punktu aiz vārdiem "apakšpunktā ietvertajiem nosacījumiem" ar vārdiem "ja tas nav atgūstams atbilstoši normatīvajiem aktiem nodokļu politikas jomā", kā arī papildināt anotācijas 1.3. sadaļu ar atbilstošo skaidrojumu.
Piedāvātā redakcija
23. Pievienotās vērtības nodokļa maksājumi, kas tiešā veidā saistīti ar projektu, uzskatāmi par attiecināmām izmaksām saskaņā regulas Nr.2021/1060 64.panta 1.punkta “c” apakšpunktā ietvertajiem nosacījumiem, ja tas nav atgūstams atbilstoši normatīvajiem aktiem nodokļu politikas jomā.
3.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt vai visos 34.punkta apakšpunktos norādītais attiecas gan uz finansējuma saņēmēju, gan sadarbības partneri, piemēram, 34.4. apakšpunktā noteiktais, ņemot vērā, ka datortehnikas iepirkumu centralizēti veic finansējuma saņēmējs.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam papildināt 34.2.apakšpunktu ar atsauci uz 17.5.apakšpunktā minēto atbalstāmo darbību.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt, vai saskaņā ar noteikumu 34.punktu, 37. punkts nav attiecināms arī uz sadarbības partneri, kā arī izvērtēt iespēju precizēt 37.punkta redakciju, konkretizējot horizontālā principa “Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana” attiecināmību. Anotācijā norādīts, ka pasākuma pirmajai kārtai nav ietekmes uz horizontālo principu “Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana”, jo projekta ietvaros nav plānotas darbības, kas ir specifiskās un sekmē šī principa ievērošanu. [..] Vienlaikus horizontālā principa ievērošana tiks nodrošināta attiecībā uz publicitāti, personālu vai publiskajiem iepirkumiem..
Piedāvātā redakcija
-
6.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūdzam svītrot anotācijā informāciju par Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 24. jūnija Regulas (ES) Nr. 2021/1060 65.pantā atrunātajiem izņēmuma gadījumiem, ņemot vērā, ka skolu reorganizācija neatbilst 65.panta 1.daļā minētajam izņēmumam : "Gadījumos, kas attiecas uz MVU veikto investīciju vai radīto darbvietu saglabāšanu, dalībvalstis var samazināt pirmajā daļā noteikto termiņu līdz trim gadiem."
Piedāvātā redakcija
-
7.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūgums šo informāciju "Personāla  likmes aprēķins balstīts uz šādiem pamatprincipiem:
1) tas ir taisnīgs – personāla izmaksu likmes apmērs tiks piemērots vienādi visam finansējuma saņēmēja projekta vadības un īstenošanas personālam." papildināt arī ar sadarbības partnera  - Valsts izglītības satura centra īstenošanas personālu.
 
Piedāvātā redakcija
-