Atzinums

Projekta ID
23-TA-1390
Atzinuma sniedzējs
Iekšlietu ministrija
Atzinums iesniegts
15.06.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts
Iebildums
Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma VII nodaļa nosaka administratīvo atbildību par likumā noteikto ierobežojumu neievērošanu.
Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 119. panta pirmās daļas 5. punktu administratīvā pārkāpuma procesu nedrīkst uzsākt, bet uzsāktais process jāizbeidz, ja tiesību norma, kas nosaka administratīvo atbildību, vairs nav spēkā. Tāpat atbilstoši minētā likuma 257. panta 4. punktam nolēmumu par sodu izpildi izbeidz, ja likumā vai pašvaldību saistošajos noteikumos vairs nav paredzēta administratīvā atbildība par konkrēto pārkāpumu, ja vien attiecīgajā likumā nav noteikts citādi.
Norādāms, ka likumprojektā “Par Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma atzīšanu par spēku zaudējušu” (turpmāk – likumprojekts) nav rodams pārejas tiesiskais regulējums attiecībā par tām administratīvo pārkāpumu lietām, kuras joprojām tiek izskatītas, gan arī par tām administratīvo pārkāpumu lietām, kas ir nodotas brīvprātīgajai vai piespiedu izpildei.
Norādāms, ja likumprojektā netiek ietverts attiecīgs pārejas tiesiskais regulējums, administratīvo pārkāpumu procesi, kas uzsākti saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma attiecīgajiem pantiem, ir izbeidzami, kā arī ir izbeidzama administratīvo sodu izpilde.
Tomēr, lai nodrošinātu taisnīguma principa ievērošanu un Administratīvās atbildības likuma 1. pantā ietvertā mērķa sasniegšanu, Iekšlietu ministrijas ieskatā likumprojekts ir attiecīgi papildināms ar pārejas tiesisko regulējumu, kas novērstu norādīto.
Piedāvātā redakcija
-