Atzinums

Projekta ID
23-TA-154
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
24.01.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Iebildums
Anotācijas 3. sadaļā ir norādīts, ka Ministru kabineta 2023. gada 13. janvāra sēdē (prot. Nr.2 1.§ “Informatīvais ziņojums par priekšlikumiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2023. gadam un budžeta ietvaram 2023.–2025.gadam”, 2.punkts) atbalstītais finansējums 682 393 euro apmērā ir nepietiekams Ministru kabineta 2021. gada 10. augusta rīkojuma Nr. 518 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” izpildei nepieciešamo pasākumu īstenošanai. Vēršam uzmanību, ka 2022. gadā izdevumu segšanai rīkojumā noteikto pasākumu īstenošanai faktiski no valsts budžeta līdzekļiem tika pieprasīts ievērojami mazāks finansējuma apmērs (mazāk par pusi) salīdzinājumā ar indikatīvi prognozēto finansējumu, kas tika norādīts sagatavotajos grozījumos Ministru kabineta 2021. gada 10. augusta rīkojumā Nr. 518 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Līdz ar to lūdzam pārskatīt un precizēt anotācijā iekļauto informāciju.
Piedāvātā redakcija
-
2.
MK sēdes protokollēmuma projekts
Iebildums
1. Ņemot vērā, ka ar Ministru kabineta 2023. gada 13.janvāra sēdes prot. Nr.2 1.§ “Informatīvais ziņojums "Par priekšlikumiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2023. gadam un budžeta ietvaram 2023.–2025. gadam” 2. punktu Iekšlietu ministrijai tika atbalstīts finansējums 682 393 euro apmērā  prioritārā pasākuma “Atlīdzības nodrošināšana amatpersonām (darbiniekiem) saistībā ar situāciju uz Latvijas Republikas - Krievijas Republikas un Baltkrievijas Republikas valsts robežas” īstenošanai, uzskatām, ka Iekšlietu ministrijai izdevumi, lai nodrošinātu ar Ministru kabineta 2021. gada 10. augusta rīkojuma Nr. 518 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” (turpmāk - rīkojums) noteikto pasākumu īstenošanu, primāri jāsedz atbalstītā finansējuma ietvaros, līdz ar to lūdzam svītrot Ministru kabineta protokollēmuma projekta (turpmāk - protokollēmums) 3. punktā norādīto: “bet to nepietiekamības gadījumā – no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 2023. gadā” un 4. punktu.

2. Atbilstoši Ministru kabineta 2023. gada 13.janvāra sēdē Iekšlietu ministrijai atbalstītajam finansējumam ir svītrojams arī protokollēmuma 5. un 6. punkts, jo Iekšlietu ministrijas iesniegtajā starpnozaru prioritārā pasākuma pieteikumā “Ārkārtas situācijas pagarināšana saistībā ar Latvijas Republikas–Baltkrievijas Republikas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu” (kurš daļēji tika iekļauts atbalstītajā prioritārajā pasākumā) bija norādīts finansējums arī Veselības ministrijai. Attiecīgi jautājums par papildu finansējuma nodrošināšanu Veselības ministrijai ir jārisina budžeta izpildes procesā, iesaistītajām ministrijām savstarpēji saskaņojot savstarpējā transferta pieprasījumu un normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniedzot Finanšu ministrijā, vienlaikus papildinot anotācijas 3.sadaļu ar attiecīgo informāciju.

3. Ja rīkojuma izpildei Iekšlietu ministrijas budžetā paredzētais finansējums ir nepietiekams, Iekšlietu ministrijai ir jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par aktuālo situāciju uz Latvijas Republikas – Baltkrievijas Republikas valsts robežas un iespējamiem risinājumiem par turpmāku finansējuma nodrošināšanu šim mērķim, iekļaujot atbilstošu punktu protokollēmumā.
Piedāvātā redakcija
-