Atzinums

Projekta ID
24-TA-916
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība
Atzinums iesniegts
26.04.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
2.1. vienā svešvalodā pēc izglītojamā izvēles:
Iebildums
Iebilstam par valsts pārbaudes darba svešvalodā noteikšanu par eksāmenu. Ņemot vērā, ka pamatizglītības ieguve ir obligāta, kā arī faktu, ka 9.klases centralizētie eksāmeni rezultāti tiek atspoguļoti sertifikātā un šie rezultāti kalpo kā konkursa atlases kritērijs izglītojamo uzņemšanai vidējās pakāpes izglītības programmās, valsts pārbaudes darbu svešvalodā noteikt kā centralizēto eksāmenu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
7.1.1. latviešu valodā – rakstu daļa – 2025. gada 27. maijā, mutvārdu daļa – 4., 5. un 6. jūnijā;
Iebildums
Iebilstam par tik lielu pārtraukumu (7 dienas) starp CE latviešu valodā rakstu daļu un mutvārdu daļu, turklāt 4.jūnijā vienlaicīgi ir CE latviešu valodā mutvārdu daļa un CE angļu valodā mutvārdu daļā. 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
8.2. augstākajā mācību satura apguves līmenī:
Iebildums
Profesionālo vidējo izglītības iestāžu un tehnikumu izglītojamiem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevarēja kārtot CE šo noteikumu 7.punktā noteiktajā laikā, arī noteiktajā papildlaikā nevarēs tos nokārtot, jo šajā laikā notiek kvalifikācijas eksāmeni. Augstākajā mācību satura apguves līmenī CE kārto 4.kursa audzēkņi, līdz ar to var rasties situācija, ka izglītojamais nevar sekmīgi ar diplomu pabeigt profesionālo izglītības iestādi (tehnikumu), jo nebūs kārtojis vienu vai otru eksāmenu.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
risinājuma apraksta trešajā rindkopā noteikt, ka "Pamatizglītības ieguve ir obligāta, 9.klases centralizēto eksāmeni rezultāti tiek atspoguļoti sertifikātā un šie rezultāti kalpo kā konkursa atlases kritērijs izglītojamo uzņemšanai vidējās pakāpes izglītības programmās, valsts pārbaudes darbi par pamatizglītības ieguvi ir noteikti kā centralizētie eksāmeni, izņemot starpdisciplināro valsts pārbaudes darbu, kurā ietverts sociālās un pilsoniskās, dabaszinātņu un tehnoloģiju mācību jomu saturs."
Piedāvātā redakcija
-