Atzinums

Projekta ID
22-TA-2010
Atzinuma sniedzējs
Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija
Atzinums iesniegts
27.07.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
4. Lai reģistrētos taksometru vadītāju reģistrā, vadītājs iesniedz iesniegumu Autotransporta direkcijā. Iesniegumu var iesniegt elektroniski, aizpildot tiešsaistes formu informācijas sistēmas tīmekļvietnē www.atd.lv (e-pakalpojums) un norādot saziņai pasta un elektroniskā pasta adresi. Vadītājs apliecina savu atbilstību šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajai prasībai un, ja taksometru vadītāju reģistrā nav pieejama informācija par vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajai prasībai,  vadītājs atbilstību tai apliecina, iesniegumam pievienojot valsts valodas prasmi apliecinošu dokumentu. Ja vadītāja apliecība nav izsniegta Latvijā, iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.1.  un 3.3.  apakšpunktā minētajām prasībām.
Iebildums
VARAM uzsver, ka viena no valsts mēroga prioritātēm ir administratīvā sloga mazināšana iedzīvotājiem un iestādēm, un, lai sasniegtu minēto mērķi, ir izveidota oficiālā elektroniskā adrese, garantējot vienotu, drošu un uzticamu saziņas kanālu starp valsts iestādēm, privātpersonām un uzņēmējiem. Būtiski ir konsekventi nodrošināt vienotu oficiālo paziņojumu saņemšanas veidu, jo vairāku, dažādos tiesību aktos atšķirīgu paziņošanas veidu pastāvēšana rada grūtības gan tiesību normu piemērotājiem, gan personām, kuras tiesiskais regulējums ietekmē. 
Atbilstoši pastāvošajam tiesiskajam regulējumam oficiālās elektroniskās adreses jomā, kā arī citos privātpersonas saziņu ar publiskām iestādēm regulējošos normatīvajos aktos, personai ir tiesības izvēlēties, kādu saziņas veidu tā izmanto konkrētā ziņojuma saņemšanai vai konkrētā procesa ietvaros, par šo izvēli paziņojot iestādei, savukārt iestādei ir pienākums oficiālajai sarakstei izmantot tieši personas norādīto saziņas kanālu. Ievērojot minēto un ņemot vērā personas tiesību ievērošanas aspektu, jānodrošina sistēmiska pieeja un minētais princips jārealizē arī likumprojektā Sk., piemēram, Paziņošanas likumu, Iesniegumu likumu, Civilprocesa likumu. 
Vienlaikus atbilstoši OEAL 12.panta otrajā daļā noteiktajam, ja valsts pārvaldes iestāde elektronisko dokumentu nosūta, izmantojot valsts informācijas sistēmu, ir jānodrošina attiecīgās informācijas vai dokumenta pieejamība oficiālās elektroniskās adreses kontā. Savukārt, ja nav pausta griba izmantot citu saziņas kanālu un ir aktivizēta oficiālā elektroniskā adrese, pēc noklusējuma elektroniskai saziņai ir izmantojama oficiālā elektronisko adrese.
Ņemot vērā augstāk minēto, lūdzam likumprojektā paredzēt saziņai izmantot primāri oficiālo elektronisko adresi.
Piedāvātā redakcija
Lai reģistrētos taksometru vadītāju reģistrā, vadītājs iesniedz iesniegumu Autotransporta direkcijā. Iesniegumu var iesniegt elektroniski, aizpildot tiešsaistes formu informācijas sistēmas tīmekļvietnē www.atd.lv (e-pakalpojums) un norādot saziņai papildus pasta un elektroniskā pasta adresi, ja nav aktivizēta oficiālā elektroniskā adrese. Vadītājs apliecina savu atbilstību šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajai prasībai un, ja taksometru vadītāju reģistrā nav pieejama informācija par vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajai prasībai,  vadītājs atbilstību tai apliecina, iesniegumam pievienojot valsts valodas prasmi apliecinošu dokumentu. Ja vadītāja apliecība nav izsniegta Latvijā, iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.1.  un 3.3.  apakšpunktā minētajām prasībām.