Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC Informē, ka 2024. gada 17. maijā laikā no plkst. 00.00 līdz plkst. 03.00 tiks veikti plānoti LVRTC infrastruktūras uzturēšanas darbi. To laikā var būt īslaicīgi traucēti vai nepieejami LVRTC autentifikācijas rīki.
Projekta ID
21-TA-876
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
01.12.2021.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Ņemot vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu projekta 1.3.punktu Ministru kabineta 2021.gada 18.marta noteikumu Nr.171 pielikums “Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu maksas pakalpojumu cenrādis” tiek izteikts jaunā redakcijā, kā arī vairākiem pielikumā iekļautajiem maksas pakalpojumiem ir jāprecizē PVN piemērošana pēc būtības, lūdzam papildināt anotācijas I sadaļu ar skaidrojumu par PVN piemērošanu  Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Iebildums

Lūdzam korekti aizpildīt anotācijas 3.sadaļu, kolonnās „saskaņā ar valsts budžetu kārtējam gadam” un „saskaņā ar vidēja termiņa budžeta ietvaru” norādot Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta apakšprogrammā 02.01.00 „Profesionālās izglītības programmu īstenošana” un apakšprogrammā 03.11.00 “Koledžas” plānoto ieņēmumu no maksas pakalpojumiem un citu pašu ieņēmumu un izdevumu kopsummas nevis iepriekš minēto apakšprogrammu resursus un izdevumus kopā.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 5.3.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Neformālās izglītības programmas”, 5.4.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Kursi” un 5.5.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Semināri” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka minētajiem pakalpojumiem ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Vēlamies vērst uzmanību, ka līdzīgam pakalpojumam, ko sniedz Jēkabpils Agrobiznesa koledža (pielikuma I sadaļas 7.6., 7.7. un 7.8.apakšpunkts), Liepājas Jūrniecības koledža (pielikuma II sadaļas 4.4.apakšpunkts) un profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža" (pielikuma III sadaļas 5.6.apakšpunkts), PVN ir aprēķināts. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma IV sadaļas 5.3., 5.4. un 5.5.apakšpunktā minētajiem Rīgas Celtniecības koledžas sniegtajiem neprofesionālās izglītības pakalpojumiem un svītrot 6.atsauci pie 5.3., 5.4. un 5.5.apakšpunkta nosaukuma, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem neprofesionālās izglītības pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 4.2.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Iekārtu (piemēram, kafijas automāti) izvietošana koledžas telpās” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka minētajam pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Lūdzam atbilstoši precizēt PVN aprēķinu.
 
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 4.1.apapkšpunktā minētajam pakalpojumam “Telpu izmantošana citām personām” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka tādiem telpu nomas pakalpojumiem kā aktu zāles, sporta zāles, mācību auditorijas un datorklases iznomāšanas pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Vēlamies vērst uzmanību, ka līdzīgiem pakalpojumiem, ko sniedz Jēkabpils Agrobiznesa koledža (pielikuma I sadaļas 4.punkts) un profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža" (pielikuma III sadaļas 4.punkts), PVN ir aprēķināts. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma IV sadaļas 4.1.apakšpunktā minētajam Rīgas Celtniecības koledžas sniegtajam telpu izmantošanas pakalpojumam un svītrot 6.atsauci pie 4.punkta nosaukuma, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem telpu nomas pakalpojumiem.
 
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 2.2.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Dokumentu iesiešana (izglītojamiem)” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka dokumentu iesiešanas pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Vēlamies vērst uzmanību, ka līdzīgam pakalpojumam, ko sniedz profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža" (pielikuma III sadaļas 2.3.apakšpunkts), PVN ir aprēķināts. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma IV sadaļas 2.2.apakšpunktā minētajam Rīgas Celtniecības koledžas sniegtajam dokumentu iesiešanas pakalpojumam un svītrot 6.atsauci, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem dokumentu iesiešanas pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-
7.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 2.1.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Kopēšana un drukāšana (izglītojamiem)” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka kopēšanas un drukāšanas pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Vēlamies vērst uzmanību, ka līdzīgam kopēšanas un drukāšanas pakalpojumam, ko sniedz Profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža" (pielikuma III sadaļas 2.1., 2.2., 2.4.apakšpunkts), PVN ir aprēķināts. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma IV sadaļas 2.1.apakšpunktā minētajam Rīgas Celtniecības koledžas sniegtajam kopēšanas un drukāšanas pakalpojumam un svītrot 6.atsauci, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem kopēšanas un drukāšanas pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma IV sadaļas 1.2.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Veļas mašīnas izmantošana” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka minētajam pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Vēlamies vērst uzmanību, ka līdzīgam veļas mašīnas izmantošanas pakalpojumam, ko sniedz Jēkabpils Agrobiznesa koledža (pielikuma I sadaļas 1.2.apakšpunkts) un profesionālās izglītības kompetences centrs "Rīgas Tehniskā koledža" (pielikuma III sadaļas 1.3.apakšpunkts), PVN ir aprēķināts. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma IV sadaļas 1.2.apakšpunktā minētajam Rīgas Celtniecības koledžas sniegtajam veļas mašīnas izmantošanas pakalpojumam un svītrot 6.atsauci, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem veļas mašīnas izmantošanas pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-
9.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma II sadaļas 2.1.10.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Diplomdarbu ievākošana” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52.panta pirmās daļas 12.punktu. Norādām, ka diplomdarbu ievākošanas pakalpojumam ir jāpiemēro PVN standartlikme 21 procenta apmērā. Lūdzam atbilstoši precizēt PVN aprēķinu un svītrot 3.atsauci.
Piedāvātā redakcija
-
10.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma II sadaļas 2.1.8.apakšpunktā minētajam pakalpojumam “Dokumentu nosūtīšana ierakstītā vēstulē” ir norādīts, ka PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Informējam, ka minētajam pakalpojumam ir jāpiemēro PVN vispārējā kārtībā, proti, jāpiemēro standartlikme 21 procenta apmērā. Lūdzam atbilstoši precizēt PVN aprēķinu.
Piedāvātā redakcija
-
11.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Pielikuma II sadaļas 2.1.1. -2.1.7.apakšpunktā minētie Liepājas Jūrniecības koledžas arhīva dokumentu, izziņu sagatavošanas un izsniegšanas pakalpojumi Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir kvalificējami kā ar izglītības pakalpojumiem cieši saistītu pakalpojumu sniegšana, un tiem PVN nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52.panta pirmās daļas 12.punktu. Līdz ar to lūdzam svītrot 6.atsauci pie 2.1.apakšpunkta nosaukuma un pievienot 3.atsauci pie 2.1.1.-2.1.7.apakšpunkta nosaukuma.
Piedāvātā redakcija
-
12.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu projekta 1.3.punktu Ministru kabineta 2021.gada 18.marta noteikumu Nr.171 pielikums “Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu maksas pakalpojumu cenrādis” (turpmāk – pielikums) tiek izteikts jaunā redakcijā. Atbilstoši pielikuma II sadaļas 1.3.apakšpunktā iekļautajai informācijai, secinām, ka Liepājas Jūrniecības koledžas dienesta viesnīcas pakalpojumiem, kas sniegti citām personām, nav plānots piemērot pievienotās vērtības nodokli (PVN) saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmo daļu. Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5.pantu pakalpojumu sniegšana par atlīdzību ir ar PVN apliekams darījums. Izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs piemēro samazināto PVN likmi 12 procentu apmērā, kā to paredz Pievienotās vērtības nodokļa likuma 42.panta desmitā daļa. Lai gan maziem un vidējiem uzņēmējiem ar Pievienotās vērtības nodokļa 59.panta pirmo daļu ir mazināts administratīvais slogs attiecībā uz pienākumu reģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, tas nenozīmē, ka šo uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem par atlīdzību vispār nepiemēro PVN. Turklāt pielikuma I sadaļas 1.1.9., 1.1.10.1. un 1.1.10.2.apakšpunktā minētajiem līdzīgiem dienesta viesnīcas pakalpojumiem, ko sniedz Jēkabpils Agrobiznesa koledža, piemēro PVN 12 procentu apmērā. Līdz ar to lūdzam precizēt PVN piemērošanu pielikuma II sadaļas 1.3.apakšpunktā minētajiem Liepājas Jūrniecības koledžas dienesta viesnīcas pakalpojumiem un aizstāt 6.atsauci pie pakalpojuma nosaukuma ar 2.atsauci, tādējādi nodrošinot vienādu PVN piemērošanu Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo koledžu sniegtajiem dienesta viesnīcas pakalpojumiem.
Piedāvātā redakcija
-