Atzinums

Projekta ID
23-TA-785
Atzinuma sniedzējs
Iekšlietu ministrija
Atzinums iesniegts
12.12.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Priekšlikums
Lai nodrošinātu  tiesību akta projekta 23-TA-785 “Preču un pakalpojumu piekļūstamības prasības” 23.punktā  paredzēto atbildēšanu uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma numuru "112", izmantojot tos pašus sakaru līdzekļus, ar kuriem izsaukums ir saņemts un nodrošinātu sinhronizētu balsi un tekstu, tajā skaitā reāllaika tekstu un vispusīgās sarunas funkcionalitāti, IeM Informācijas centram būs jāievieš atbilstoši tehniskie risinājumi, kas viennozīmīgi radīs ietekmi uz valsts budžetu. Tāpat mobilo sakaru operatori Latvijas tirgū nepiedāvā integrētus reāla laika teksta un videozvanu pakalpojumus, tāpēc mobilo sakaru operatoru izdevumi šādu risinājumu ieviešanai savos tīklos šobrīd nav zināmi un ir precizējami.  Tehniski šādu pakalpojumu ieviešana ir komplicēta, kas prasīs zināmu izpēti, citu valstu pieredzes pārņemšanu un aktivitātes tehnisko risinājumu ieviešanā gan Informācijas centra uzturētās 112 infrastruktūras ietvarā, gan iespējams mobilo sakaru operatoru tīklos. Tādējādi, radīsies papildus IeM Informācijas centra budžeta izdevumi, kas iekļaujami anotācijā, vismaz šādās pozīcijās:

2024.gadā:
Konsultantu piesaisti situācijas analīzei par vispusīgās sarunas ieviešanas pieredzi atsevišķas citās Eiropas savienības dalībvalstīs, kā arī potenciālo tehnisko risinājumu iespējamību, to salīdzinājumu un izvēli, kas paredzēta Informācijas centram piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros.

2025.gadā:
Ārkārtas izsaukumu centrāles (ĀIC) iekārtu un programmnodrošinājuma darbības pielāgošanai vispusīgās sarunas funkcionalitātes nodrošināšanai:
-  Datu krātuves apjoma palielināšana – 4 papildus datu krātuves masīvi x 16 250 EUR = 65 000 EUR;
- Vienotās kontaktu centra platformas telefonijas infrastruktūras pielāgošana (t.sk. video serveris, programmēšana, protokolu konfigurēšana) - 45 000 EUR;
- Vienotās kontaktu centra platformas izsaukumu apstrādes programmatūras pielāgošanas izmaksas - 70 000 EUR;
- 112 lietotnes pielāgošana reāllaika teksta apstrādei – 15 000EUR

 
Piedāvātā redakcija
Ietekme uz Iekšlietu ministrijas budžetu 2025.gadā provizoriski 195 000 EUR