Atzinums

Projekta ID
22-TA-2567
Atzinuma sniedzējs
Pārresoru koordinācijas centrs
Atzinums iesniegts
13.09.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.2. Mērķis
Iebildums
1. Lūdzam precizēt anotācijas 1.2. sadaļu Mērķa apraksts, norādot, ka 2021. gada peļņa tiek sadalīta - Rīkojuma projekts paredz, ka kapitālsabiedrība, sadalot 2021.gada peļņu,  72,1% jeb 3 338 432 euro izmaksā dividendēs, no kurām 67,2% jeb 3 109 472 euro  ieskaita valsts budžetā, bet 4,9% jeb 228 960 euro novirza deleģētā uzdevuma - Loģiskā vienotā datu centra (turpmāk – LVDC) projekta uzturēšanas, izmaksu segšanai 2023. gadā.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
2. Lūdzam precizēt anotāciju, papildinot to ar tabulu par ar Ministru kabineta rīkojumiem atstāto peļņu, tās izlietojumu un atlikumu uz katra pārskata perioda beigām un 31.08.2022. Parauga tabula "Pelnas-izlietojuma-parskats.xlsx" tiks nosūtīta atsevišķi, jo to nav iespējams pievienot Tiesību aktu portālā.
3. Lūdzam arī pārskatīt frāzes "nesadalītās peļņas" (kā arī atbilstošā locījumā) lietošanu, jo valsts kapitālsabiedrības katru gadu pieņem lēmumu par peļņas sadali, tādēļ peļņa ir sadalīta vai būtu sadalāma un var tikt atstāta LVRTC rīcībā attīstībai, nevis atstāta nesadalīta. 
Norādām, ka valsts kapitālsabiedrību peļņas sadales problemātika tika izskatīta Ministru kabineta (turpmāk – MK) 2021. gada 6.jūlija sēdē – (protokols Nr.51, 80.§)  informatīvais ziņojums "Par valsts kapitālsabiedrību rīcībā atstātās peļņas atspoguļošanas kapitālsabiedrības bilances posteņos problemātiku un risinājumiem". Ir apstiprināti grozījumi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā (28. pants. “Prognozējamās un dividendēs izmaksājamās peļņas daļas noteikšanas kārtība valsts kapitālsabiedrībās, to atkarīgajās kapitālsabiedrībās un meitas sabiedrībās, publiskas personas kontrolētās kapitālsabiedrībās, publiski privātajās kapitālsabiedrībās, kurās valsts ir dalībnieks (akcionārs), un to meitas sabiedrībās”) un izdoti Ministru kabineta 2022.gada 25.janvāra noteikumi Nr.72 "Kārtība, kādā tiek prognozēti, noteikti un veikti maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu".
Piedāvātā redakcija
-
3.
Anotācija (ex-ante)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Priekšlikums
1. Lūdzam arī apsvērt dividenžu procentuālā apjoma pielielināšanu, jo nav skaidra RRTS projekta realizācijas nākotnes vīzija un uzskatām, ka visiem finanšu resursiem šī projekta realizācijai nav jābūt uzkrātiem LVRTC kontā. Šāda finanšu iesaldēšana nerada pārliecību par pārdomātu valsts resursu izmantošanu.
Piedāvātā redakcija
-