Atzinums

Projekta ID
22-TA-864
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
01.04.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt iespēju informatīvā ziņojuma projekta 4.4. papakšpunkta "Citi atbalsta pasākumi darba tirgus jomā aktīvās novecošanās situācijas uzlabošanai" apakštēmā "Sabiedrības integrācijas fonda aktivitātes" precizēt Eiropas Sociālā fonda projektam "Dažādības veicināšana" (Nr.9.1.4.4./16/I/001) lietoto saīsinājumu "Projekts", piemēram uz "9.1.4.4. projekts", ņemot vērā, ka informatīvā ziņojuma projektā ir minēti vairāki projekti un šāds saīsinājums var radīt pārpratumus.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam precizēt 8.4.1.SAM finansējumu atbilstoši 2016.gada 15.jūlija MK noteikumiem Nr. 474 ""Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.4.1. specifiskā atbalsta mērķa "Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci" īstenošanas noteikumi".
Piedāvātā redakcija
-
3.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam precizēt pasākuma “Atbalsta pasākumi gados vecāku nodarbināto iedzīvotāju spēju, prasmju un veselības stāvokļa veicināšanai” īstenošanas termiņu, ņemot vērā to, ka ESF projekta Nr.7.3.2.0/16/I/001 “Atbalsts ilgākam darba mūžam” īstenošana tika izbeigta ar 2020.gada 31.augustu.
 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam precizēt pasākuma “Darba vides un cilvēkresursu potenciāla izvērtējums komersantos un pašvaldību institūcijās” īstenošanas termiņu, ņemot vērā to, ka ESF projekta Nr.7.3.2.0/16/I/001 “Atbalsts ilgākam darba mūžam” īstenošana tika izbeigta ar 2020.gada 31.augustu.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam atrunāt informatīvā ziņojuma projekta 6.2. apakšsadaļā "Aktivitātes veselības jomā aktīvās novecošanās situācijas uzlabošanai" 9.2.4. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem” 9.2.4.1. pasākuma “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” un 9.2.4.2. pasākuma “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei” saīsinājumus, un tos korekti pielietot informatīvā ziņojuma projekta 8. sadaļā "Ziņojuma kopsavilkums un secinājumi".
Piedāvātā redakcija
-
6.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums

Lūdzam precizēt informatīvā ziņojuma projekta 3.tabulā "NVA īstenotie pasākumi 2019.-2021.gadā, kuros notika vecuma grupas 50+ iesaiste" norādīto informāciju attiecībā uz SAM un pasākuma lietojumu (piemēram, “SAM 9.1.1.1." (arī 7.1.1..; 9.1.1.2.; u.c.)). Vēršam uzmanību, ka visos gadījumos būtu jānorāda specifiskā atbalsta mērķa (turpmāk - SAM) vai pasākuma Nr., kur SAM Nr. sastāv no trīs skaitļiem, bet pasākuma Nr. no četriem skaitļiem. Piemēram, 9.1.1. specifiskā atbalsta mērķis "Palielināt sociālās atstumtības riskam pakļauto mērķa grupu, tostarp bezdarbnieku, tai skaitā nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku, iekļaušanos darba tirgū" (9.1.1.SAM), bet pasākuma gadījumā - 9.1.1.1.pasākums "Subsidētās darbavietas nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem" (9.1.1.1.pasākums). Papildus norādām, ka korekta specifiskā atbalsta mērķa (turpmāk - SAM) nosaukuma saīsinājuma secība ir: latviešu valodā - 9.1.1. SAM, savukārt angļu valodā - SO 9.1.1.

Piedāvātā redakcija
-
7.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Aicinām konkretizēt visā informatīvā ziņojuma projektā informāciju, papildinot sadaļu "Finansējums un tā avoti:" ar atsauci uz "darbības programmu "Izaugsme un nodarbinātība"".
Piemēram, 4.3.2.nodaļā "Atbalsta pasākumi bezdarbniekiem" apakšsadaļā "Ilgstošo bezdarbnieku aktivizācijas pasākumi" norādot:  1)"darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt sociālās atstumtības riskam pakļauto mērķa grupu, tostarp bezdarbnieku, tai skaitā nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku, iekļaušanos darba tirgū" 9.1.1.1. pasākuma "Subsidētās darbavietas nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem" finansējuma ietvaros.";
2) vai norādīt vispārināti  kā "Eiropas Savienības struktūrfondi" vai "Eiropas Sociālais fonds" un zemsvītras atsaucē likt saiti uz attiecīgajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka kārtību, kādā īsteno katru konkrēto specifisko atbalsta mērķi (turpmāk - SAM) un/vai pasākumu, t.sk. nosaka SAM/pasākumam pieejamo finansējumu.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Lūdzam precizēt informatīvā ziņojuma projektu, pie katra Eiropas Sociālais fonda (turpmāk - ESF) projekta minot gan tā numuru, gan nosaukumu. Piemēram, projekts Nr.9.1.1.1/15/I/001 “Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem”, projekts Nr.9.1.1.2/15/I/001 “Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem”, projekts Nr.7.1.1.0/15/I/001 "“Atbalsts bezdarbnieku izglītībai”, projekts Nr.9.1.1.3/15/I/001 “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”, projekta Nr. 7.1.2.2/16/I/001„Darba tirgus prognozēšanas sistēmas pilnveide”,  projekta Nr.7.1.2.1/15/I/001 "EURES tīkla darbība Latvijā", utt., tādējādi identificējot, par kura darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa un/vai pasākuma finansējumu tas tiek īstenots. Attiecīgi lūdzam precizēt arī informatīvā ziņojuma projekta sadaļu "Ziņojuma kopsavilkums un secinājumi", tādējādi nodrošinot informācijas izsekojamību.



Piedāvātā redakcija
-
9.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums

Lūdzam precizēt informatīvā ziņojuma projekta 4.3.nodaļas "Aktivitātes atbilstoši konceptuālajā ziņojumā konstatētajiem izaicinājumiem un to īstenošanas progress" 1.rindkopu, norādot ne tikai atsauci uz Eiropas Sociālā fondu (turpmāk- ESF), bet arī, norādot korektu fonda “Eiropas Sociālais fonds Plus” nosaukumu, ja tiek runāts par 2021.- 2027.gada plānošanas periodu, t.i. Eiropas Sociālais fonds Plus (turpmāk – ESF+). Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar EIROPAS PARLAMENTA UN PADOMES REGULA (ES) 2021/1060 (2021. gada 24. jūnijs), ar ko paredz kopīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu Plus, Kohēzijas fondu, Taisnīgas pārkārtošanās fondu un Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fondu un finanšu noteikumus attiecībā uz tiem un uz Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu, Iekšējās drošības fondu un Finansiāla atbalsta instrumentu robežu pārvaldībai un vīzu politikai1 tiek lietots termins "Eiropas Sociālais fonds Plus” nevis "ESF". Savukārt attiecībā uz 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmu "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskiem atbalsta mērķiem joprojām lietojams termins "Eiropas Sociālais fonds".

1  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R1060&from=LV%20
Piedāvātā redakcija
-
10.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Ziņojuma 4.punkta apakšpunktus nepieciešams norādīt atbilstoši ziņojuma satura apakšpunktiem. 
Piedāvātā redakcija
-