Atzinums

Projekta ID
24-TA-727
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
29.05.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts
Iebildums
Tieslietu ministrija uztur savu 16.05.2024 atzinumā izteikto iebildumu. 
Finanšu ministrija norāda, ka no Valsts civildienesta likuma 7. panta pirmās daļas 5. punkta izriet, ka uz ierēdņa amatu var pretendēt persona, kura nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai ir reabilitēta vai kurai ir noņemta vai dzēsta sodāmība, un šobrīd neesot pamata likumprojektā noteikt Nodokļu un muitas ierēdņiem no citiem ierēdņiem atšķirīgas prasības jeb šīs prasības noteikt atšķirīgas tās darbiniekiem.
Tieslietu ministrija uzskata, ka uz Nodokļu un muitas policijas ierēdņiem un darbiniekiem būtu attiecināmas tikpat stingras prasības, kādas ir paredzētas attiecībā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un pašvaldības policijā nodarbinātajiem proti: 
-saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma 5. panta piektās daļas 5.-7. punktu uz Biroja amatpersonas amatu (izņemot Biroja priekšnieku) var pretendēt persona, kura atbilst šādām obligātajām prasībām:5) nav sodīta par noziedzīgu nodarījumu (neatkarīgi no sodāmības noņemšanas vai dzēšanas); 6) nav notiesāta par noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda; 7) nav saukta pie kriminālatbildības, izņemot gadījumu, kad persona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata;
-saskaņā ar likuma "Par policiju" 21. panta pirmās daļas 2.-4. punktu par pašvaldības policijas darbinieku var būt persona, kura atbilst šādām prasībām: 2) nav sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas; 3) nav notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda; 4) nav saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot gadījumu, kad persona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata.

Nodokļu un muitas policijas darbiniekiem būtu izvirzāmas prasības par nesodāmību neatkarīgi no tā, vai sodāmība ir dzēsta vai noņemta, ņemot vērā, ka paredzētā Nodokļu un muitas policijas funkcija ir atklāt, novērst un izmeklēt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu un muitas lietu jomā (proti, veikt izmeklēšanu). Prasībām pret visām izmeklēšanas iestāžu amatpersonām ir jābūt vienādām, bet jebkurām atšķirībām un atkāpēm ir jābūt ļoti pamatotām.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Likumprojekts
Priekšlikums
Lūdzam papildināt anotāciju ar skaidrojumu, kas pamatotu nepieciešamību apstrādāt īpašu kategoriju datus, kā arī lūdzam norādīt informāciju par pasākumiem datu subjekta pamattiesību un interešu aizsardzībai. Ņemot vērā projekta anotācijā norādīto īpašu kategoriju personas datu apstrādes nolūku (novērst un izmeklēt iespējamos izdarītos noziedzīgos nodarījumus), minētajai personas datu apstrādei, piemērojami arī likuma “Par fizisko personu datu apstrādi kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā” (turpmāk – Policijas direktīvas likums) nosacījumi. Paskaidrojam, ka atbilstoši minētā likuma 8.pantam īpašu kategoriju personas datu (t.sk. veselības datu un informāciju par dalību arodbiedrībās) apstrāde ir atļauta, ja uz šādu apstrādi attiecas datu subjekta tiesību garantijas un personas datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu būtiskas datu subjekta vai citas fiziskās personas intereses. Līdz ar to, lai nodrošinātu projekta atbilstību Policijas direktīvas likumā noteiktajām personas datu apstrādes prasībām, nepieciešams papildināt anotāciju, norādot, kādu būtisku datu subjekta vai citas fiziskās personas interešu aizsardzībai Nodokļu un muitas policijai nepieciešams apstrādāt veselības datus un informāciju par dalību arodbiedrībās, vai šāda personas datu apstrāde ir samērīga un informāciju par pasākumiem datu subjekta tiesību garantiju nodrošināšanai.
 
Piedāvātā redakcija
-