Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
23-TA-2928
Atzinuma sniedzējs
"Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācija"
Atzinums iesniegts
02.04.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
11. pielikuma 6. punkts. Izglītības iestāde var mainīt mācību stundu skaitu kursā, nesamazinot to vairāk par 20 procentiem no šā pielikuma tabulā kursam noteiktā stundu skaita. 12. pielikuma 7. punkts. Izglītības iestāde var mainīt mācību stundu skaitu kursā, nesamazinot to vairāk par 20 procentiem no šā pielikuma tabulā kursam noteiktā stundu skaita.
Iebildums

Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācija kategoriski iebilst par iespējamību, ka Valsts aizsardzības mācība (turpmāk - VAM) var tikt ieviesta uz Latviešu valoda stundu skaita rēķina.

Jaunajā noteikumu projekta grozījumu redakcijā VAM iekļaušanai izglītības saturā noteikumu projektā, kā iepriekš, tiek piedāvāti divi varianti. Viens no variantiem joprojām paredz, ka VAM var tikt īstenots ārpus izglītojamo slodzes, bet otrs variants, kas ir izteikts jaunā redakcijā, šobrīd paredz iespēju samazināt mācību stundu skaitu citos mācību kursos par 20%. Šie grozījumi joprojām paredz iespēju, ka VAM var tikt ieviests uz Latviešu valodas I un II stundu skaita rēķina, jo, kā zināms, par Sports un veselība iestājas Veselības ministrija.

LVLSA iebilst pret iespēju, ka noteikumu grozījumu rezultātā var tikt samazināts mācību priekšmeta Latviešu valodas I un II stundu skaits. LVLSA neiebilst pret mācību kursa VAM ieviešanu, tomēr kategoriski neatbalsta minētā mācību priekšmeta ieviešanu uz latviešu valodas I un II mācību stundu rēķina, ņemot vērā valstī īstenoto Vienota skola pieeju, kas paredz pāreju uz mācībām tikai un vienīgi valsts valodā. Nav pieļaujams, ka tiktu samazināts latviešu valodas apguvei nepieciešamais stundu skaits skolu izglītības programmās, vēl vairāk tiktu samazinātas mācību stundas, kas paredzētas jauniešu izglītošanai dzimtajā valodā; valoda un teksti palīdz izzināt un saprast pašiem sevi; dzimtā valoda ir citu valodu apguves pamats. Valoda, literatūra un folklora palīdz labāk iepazīt tautas kultūrvēsturisko mantojumu, kultūrvidi un sabiedrību. Latviešu valoda ir gan pamatskolas, gan vidusskolas beigšanas eksāmena priekšmets, kā arī mūsu identitātes saglabātāja, tāpēc aicinām noteikumu projektā iekļaut redakciju, ka, izmantojot variantu, kad VAM tiek ieviests samazinot mācību stundu skaitu, citos mācību kursos par 20%, netiek pieļauta iespēja samazināt Latviešu valoda mācību stundu skaitu. Izsakām viedokli, ka VAM īstenojams laikā ārpus mācību stundām. 

 
Piedāvātā redakcija
-