Atzinums

Projekta ID
22-TA-3709
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
17.04.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam precizēt noteikumu projekta nosaukumu atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 90. un 91.punkta prasībām, tai skaitā ievērojot to, ka nosaukumu ar vārdiem "Noteikumi par" iesāk tikai retos izņēmuma gadījumos.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Tieslietu ministrija ņem vērā noteikumu projekta steidzamības pamatojumā norādītos 2021.gada 7.septembra Ministru kabineta sēdes  protokollēmuma Nr.60 32.& 5.punktu, proti, "Lai nodrošinātu Atveseļošanas fonda plānā noteikto termiņu ievērošanu un to ietvaros ar Eiropas Komisiju nepieciešamo dokumentu projektu saskaņošanu, pieņemt zināšanai, ka visi ar Atveseļošanas fonda plāna īstenošanu saistītie normatīvo aktu projekti, kā arī informatīvie ziņojumi izskatīšanai Ministru kabinetā tiek virzīti steidzamības kārtībā."

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Tieslietu ministrijas ieskatā minētais protokollēmums neatbrīvo ministrijas no pienākuma vērtēt attiecīgo normatīvo aktu steidzamības pamatojumu pēc būtības, proti, ņemot vērā Ministru kabineta 2021. gada 7. septembra noteikumu Nr. 606 "Ministru kabineta kārtības rullis" 55.2. apakšpunktā noteikto, ka steidzamības kārtību projektu saskaņošanā var piemērot tikai izņēmuma gadījumā, ja jautājumu nepieciešams risināt nekavējoties saistībā ar tādu valstij nelabvēlīgu seku iestāšanos, kas skar būtiskas sabiedrības intereses vai valsts starptautiskās, finanšu, ekonomiskās vai drošības intereses. Steidzamība jāpamato pēc būtības, norādot konkrētās nelabvēlīgās sekas. Par steidzamības pamatu netiek uzskatīts iepriekš laikus zināma uzdevuma izpildes termiņa kavējums.

Ievērojot minēto, kā arī ņemot vērā, ka noteikumu projekts paredz jaunu Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalsta shēmu un piedāvātais regulējums skar tostarp privātpersonu tiesības un pienākumus, informējam, ka šobrīd Tieslietu ministrija sniedz atzinumu iespēju robežās un patur tiesības izteikt papildus iebildumus noteikumu projekta atkārtotas saskaņošanas laikā.

 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam izvērtēt un nepieciešamības gadījumā precizēt, ņemot vērā noteikumu projekta anotācijā norādīto, ka mērķa grupas personas vai tās ģimenes locekļu (pirmās vai otrās pakāpes radinieka) īpašumā vai lietošanā esošs nekustamais īpašums (māja vai tās daļa, dzīvokļa īpašums vai tā daļa), kurā persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu. No noteikumu projekta 3.punkta redakcijas šobrīd nepērprotami neizriet, vai "dzīvokļa īpašums vai tā daļa" nozīmē, ka šādam dzīvoklim vai tā daļai jābūt personas vai tās pirmās vai otrās pakāpes radinieka īpašumā, vai arī šāds dzīvoklis vai tā daļa var būt arī šo personu lietošanā, piemēram, uz īres līguma pamata.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam izvērtēt un nepieciešamības gadījumā precizēt, ņemot vērā noteikumu projekta 10.punktā noteikto, ka "pasākuma Atveseļošanas fonda finansējums ir 3 400 000 euro [..]" un atsevišķiem projekta iesniedzējiem nav īpaši noteikts pieejamā finansējuma limits (ir noteikta "pašvaldības kvota", kas nosaka mērķa grupas personu skaitu attiecīgajā pašvaldībā). Ierosinām vārdus "no Atveseļošanas fonda finansējuma apmēra" aizstāt ar vārdiem "no projekta iesniedzējam pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma apmēra" vai tamlīdzīgi.

Minētais attiecas arī uz noteikumu projekta 27.4.apakšpunktu.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam svītrot vai precizēt noteikumu projekta 29.3.apakšpunktu. Piemēram, ierosinām konkretizēt veicamās darbības un noteikt, ka šādas darbības tiek veiktas ar īpašnieka piekrišanu vai saskaņojot tās ar īpašnieku vai uz īpašnieka izsniegtas pilnvaras pamata.
Piedāvātā redakcija
-
6.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Tiesiskās skaidrības nolūkos lūdzam svītrot vārdu "indikatīvi".
Piedāvātā redakcija
-
7.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Aicinām svītrot frāzi "finansējuma saņēmējs pats vai īstenojot iepirkumu līgumus". Norādām, ka finansējuma saņēmēja tiesības veikt ieprikumus paredzēta tostarp noteikumu projekta 29.5.apakšpunktā. Turklāt frāze "īsteno iepirkuma līgumus" nav korekta, jo pasūtītājs nevis īsteno šādus līgumus, bet normatīvajos aktos noteiktā kārtībā iepērk būvdarbus, preces vai pakalpojumus.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam noformēt atsauci uz regulu saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu  Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 171. punkta noteikumiem, kā arī korekti izmantot pieteikto regulas nosaukuma saīsinājumu turpmākajās noteikumu projekta vienībās.

Minētais attiecas arī uz noteikumu projekta 29.13. un 29.14.apakšpunktu.
Piedāvātā redakcija
-