Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
22-TA-575
Atzinuma sniedzējs
Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna"
Atzinums iesniegts
15.07.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
Priekšlikums
Delna iesaka, ka par interešu konfliktiem informē Ministru kabineta locekli rakstveidā, lai var pienācīgi dokumentēt un vērtēt saņemto informāciju, kā arī vērtēt konsultatīvo darbinieku rīcību un godaprātu neziņošanas gadījumā.

Arī GRECO savā piektās kārtas novērtēšanas ziņojumā iesaka interešu konfliktus pienācīgi dokumentēt, uzskaitīt un arī informēt par tiem, kā arī piemērot sankcijas neziņošanas gadījumā un pārvērtēt sadarbību ar konkrēto konsultantu. 

Kā arī Delna iesaka apsvērt iespēju un papildināt grozījumus Ministru kabineta 2004. gada 18. maija noteikumos Nr. 495 "Noteikumi par Ministru kabineta locekļa ārštata konsultatīvā darbinieka statusu un kompetenci" ar atsevišķu punktu, proti, kādas sankcijas iestājas attiecībā pret konsultatīvo darbinieku, ja viņš nav atklājis interešu konfliktu. 
 
Piedāvātā redakcija
6.4. informē rakstveidā Ministru kabineta locekli, ja viņa paša vai viņa radinieku vai darījuma partneru personisko vai mantisko interešu vai ētisku apsvērumu dēļ viņa darbību objektivitāte un neitralitāte var tikt apšaubīta, un neuzņemas attiecīgā pienākuma vai konkrētā uzdevuma veikšanu, vai nekavējoties pārtrauc attiecīgā pienākuma vai uzdevuma izpildi, ja minētie apstākļi tiek konstatēti attiecīgā pienākuma vai uzdevuma izpildes laikā.