Atzinums

Projekta ID
22-TA-3686
Atzinuma sniedzējs
Datu valsts inspekcija
Atzinums iesniegts
27.09.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Vēršam uzmanību, ka šī norma paredz, ka finansējuma saņēmējs šo noteikumu 13.2. apakšpunktā noteiktās atbalstāmās darbības īstenošanas nolūkā veic personas datu apstrādi atbilstoši normatīvajiem aktiem par bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmu. Vienlaikus anotācijas 8.1.13.apakšpunktā skaidrots, ka NVA EURES pakalpojumu īstenošanas nolūkā veiks TA projekta 3. punktā norādītās mērķa grupas – darba meklētāju un bezdarbnieku (NVA klientu) identificēšanu un  uzskaiti atbilstoši TA projekta anotācijas 1.6. apakšsadaļā “Cita informācija” norādītajiem tiesību aktiem, apstrādājot tādu personas datus saturošu  informāciju, kuru reglamentē MK 2017. gada 28. marta noteikumi Nr. 172 “Bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmas noteikumi” (turpmāk – MK noteikumiem Nr.172). Proti, MK noteikumu Nr.172 6.1., 6.3. apakšpunkts un 7. punkts.
Mērķa grupas uzskaite ir nepieciešama, lai pierādītu, ka attiecīgais pasākums faktiski ir noticis un tajā ir piedalījušās atbilstošās mērķa grupas personas. Apstrādājamais personas datu apjoms ir uzskatāms par minimāli nepieciešamo iepriekš minētā uzdevuma izpildei. Dati par mērķa grupas dalību projekta atbalstāmajās darbībās tiks uzglabāti bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmā (turpmāk – IS BURVIS), atbilstoši kārtībai un nosacījumiem, kas ir atrunāti MK noteikumos Nr.172. Mērķa grupas personas, kuras ir NVA klienti, dalībai EURES pasākumos NVA piesaistīs, izmantojot IS BURVIS datus. Datu apstrāde tiks veikta saskaņā ar MK noteikumiem Nr.172.  
Datu valsts inspekcijas skatījumā no minētās normas un anotācijā ietvertā skaidrojuma nav iespējams secināt, kāds ir minimālais mērķa grupas personas datu apjoms, kuru būs nepieciešams apstrādāt finansējumu saņēmējam 13.2. apakšpunktā noteiktās darbības īstenošanai. Attiecīgi nav iespējams izvērtēt šīs normas atbilstību Vispārīgās datu aizsardzības regulas 5. panta 1. punktā noteiktajam pārredzamības un datu minimizēšanas principam. Ņemot vērā minēto, lūdzam precizēt noteikumu projekta 21.10. apakšpunktu vai anotācijas 8.1.13. apakšpunktā ietverto skaidrojumu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Noteikumu projekta 20. punkts paredz, ka šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētās atbalstāmās darbības īstenošanas un maksājuma pieprasījumu sagatavošanas nolūkā finansējuma saņēmējs vai tā piesaistīts pakalpojumu sniedzējs veic aģentūras nodarbināto atbilstības pārbaudi iesaistei mācībās un semināros, kā arī veic minēto personu identificēšanu un uzskaiti, norādot vārdu, uzvārdu, darba vietas e-pastu, personas kodu un citu personas datus nesaturošu informāciju, kas nepieciešama maksājuma pieprasījuma sagatavošanai.
Vienlaikus noteikumu projekta 21.9.1. apakšpunktā ir noteikt, ka finansējuma saņēmējs projekta īstenošanas un maksājumu pieprasījumu sagatavošanas nolūkā, veic šo noteikumu 3. punktā minētās mērķa grupas personu atbilstības pārbaudi, identificēšanu un uzskaiti iesaistei šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajos pasākumos, norādot vārdu, uzvārdu, darba vietas e-pastu, personas kodu un citu personas datus nesaturošu informāciju, kas nepieciešama maksājuma pieprasījuma sagatavošanai.
Ņemot vērā to, ka personas datu apstrādes nolūki, darbības un datu apjoms, ko veiks finansējuma saņēmējs projekta īstenošanas nodrošināšanai ir noteikts 21.9.1. apakšpunktā, ierosinām  noteikumu projekta 20. apakšpunktā svītrot norādi uz finansējuma saņēmēju.
Piedāvātā redakcija
-