Atzinums

Projekta ID
22-TA-2628
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
04.07.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Noteikumu projekta 3.2.1.apakšpunktā paredzēts, ka Ekonomikas ministrija nodrošinās pirmās nepieciešamības preču iegādi un to krājumu atjaunošanu.
Anotācijas 1.3.apakšsadaļā "Vai ir izvērtēti alternatīvie risinājumi?" norādīts, ka izvērtējot esošo modeli un modeli, kad krājumi tiek iegādāti valsts īpašumā un uzturēti centralizēti, secināts, ka lielāku drošību un mērķa sasniegšanu nodrošinās krājumu iegāde valsts īpašumā.
Atbilstoši anotācijas 1.3.apakšsadaļā "Risinājuma apraksts" norādītajam preces ir paredzētas valsts apdraudējuma gadījumā pārvietotajiem iedzīvotājiem, kuri tiek izmitināti pagaidu izmitināšanas telpās (izglītības iestādēs, kultūras iestādēs, sporta infrastruktūrā, u.t.t.), lai iedzīvotājiem būtu iespēja ievērot minimālās higiēnas normas.
Saskaņā ar Mobilizācijas likuma 4.panta trešās daļas 4.punktu mobilizācijas īstenošana ietver iedzīvotāju normētu apgādi ar pārtiku, rūpniecības un medicīniskajām precēm, nodrošināšanu ar neatliekamo medicīnisko palīdzību, sakaru, transporta un citiem pakalpojumiem valsts apdraudējuma gadījumā. Vienlaikus Mobilizācijas likuma 9.pantā dots deleģējums Ministru kabinetam izdot noteikumus, lai reglamentētu mobilizācijas plānošanu, sagatavošanu un īstenošanu, tai skaitā par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības precēm valsts apdraudējuma gadījumā, cita starpā nosakot tās pirmās nepieciešamības preces, ar kurām nodrošināmi iedzīvotāji valsts apdraudējuma gadījumā, un pirmās nepieciešamības preču izsniegšanas un izsniegšanas kontroles kārtību valstī (9.panta 6.1 daļas a) un b) apakšpunkti).
Ņemot vērā minēto, lūdzam anotāciju papildināt ar informāciju par Mobilizācijas likuma kā speciālā regulējuma normu piemērošanu attiecībā uz pirmās nepieciešamības preču, proti, valsts kustamās mantas, atsavināšanu (izsniegšanu) iedzīvotājiem valsts apdraudējuma gadījumā.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Priekšlikums
Lūdzam anotācijas 3.sadaļas 8.ailē, 2. un 2.1.punktā norādīt izdevumu samazinājumu 12 445 960 euro apmērā, vienlaikus svītrojot negatīvo finansiālo ietekmi 3., 3.1., 5. un 5.1.punktā, kā arī 6.2.punktā sniegto informāciju.
 
Piedāvātā redakcija
-
3.
MK sēdes protokollēmuma projekts
1. Pieņemt iesniegto Noteikumu projektu.
2. Valsts kancelejai sagatavot Noteikumu projektu parakstīšanai.
Priekšlikums
Atkārtoti lūdzam MK sēdes protokollēmuma projektā kā 2. punktu iekļaut tekstu:
Pieņemt zināšanai, ka izdevumi iedzīvotāju nodrošināšanai ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm valsts apdraudējuma gadījumā 2023. – 2025.gados ir uzskatāmi par vienreizējo pasākumu likuma “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” 5.panta 3.punkta izpratnē.
Šī brīža MK sēdes protokollēmuma projekta versijā šis punkts nav iekļauts, lai gan ir norādīts, ka Ministru kabineta protokollēmuma 2.punkts papildināts atbilstoši Finanšu ministrijas norādēm.
Piedāvātā redakcija
-