Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
21-TA-333
Atzinuma sniedzējs
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Atzinums iesniegts
06.05.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Likumprojekts (grozījumi)
Priekšlikums
       Anotācijas 1.3.punktā minētās problēmas Nr.2 risinājuma aprakstā norādīts, ka "[..] Ievērojot, ka teorētiski pastāv iespēja iepirkuma komisiju izveidot uz noteiktu laikposmu, kas pārsniedz pat vairākus gadus, institūciju iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēmas ietvaros ir nepieciešams paredzēt, ka pasūtītājs ne retāk kā reizi 12 mēnešos pārvērtē uz noteiktu laikposmu, kas pārsniedz 12 mēnešus, izveidotu iepirkuma komisiju kompetences atbilstības jautājumus un potenciālus interešu konflikta riskus. [..]".
        Pamatojoties uz to, ka ārējā normatīvajā aktā nav noteikts pienākums institūciju iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēmas ietvaros paredzēt iepirkuma komisijas, kas izveidota uz noteiktu laikposmu, pārvērtēšana, pastāv risks, ka anotācijā ietvertais pienākums netiks ievērots. Tādējādi daļēji tiks sasniegts anotācijā noteiktais mērķis - nodrošināt, ka pasūtītāja vadošās amatpersonas biežāk kā līdz šim pārvērtē, vai iepirkuma komisija ir kompetenta attiecīgā iepirkuma veikšanai un vai nav saskatāmi acīmredzami interešu konflikta riski.
        Ņemot vērā minēto, aicinām papildināt Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likuma 28.pantu, ietverot pienākumu pasūtītājam ne retāk kā reizi 12 mēnešos pārvērtēt uz noteiktu laikposmu, kas pārsniedz 12 mēnešus, izveidotas iepirkuma komisijas kompetences atbilstību un tās iespējamos interešu konflikta riskus.
 
Piedāvātā redakcija
Papildināt Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likuma 28.pantu ar ceturto daļu, nosakot, ka pasūtītājs ne retāk kā reizi 12 mēnešos pārvērtē uz noteiktu laikposmu, kas pārsniedz 12 mēnešus, izveidotu iepirkuma komisiju kompetences atbilstību un tās iespējamos interešu konflikta riskus.