Atzinums

Projekta ID
21-TA-1737
Atzinuma sniedzējs
AS "Latvenergo"
Atzinums iesniegts
25.02.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Izsakām iebildumu pret MK noteikumu 1.1., 2.1., 2.3. un 18.punktā noteikto, ka atbalsts tiek sniegts kapitāla atlaides veida aizdevuma pamatsummas daļējai dzēšanai. Uzskatām, ka uzņēmumiem, kuriem ir stabila finanšu plūsma, atbalsts var nebūt nepieciešams lielākā apjomā kā kapitālatlaide, tāpēc lūdzam MK noteikuma punktos paredzēt, ka kapitālatlaidi piešķir aizdevuma pamatsummas pilnīgai vai daļējai dzēšanai, līdzīgi kā MK noteikumos "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena “Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas” 2.2.1.4.i. investīcijas “Finanšu instrumenti komersantu digitālās transformācijas veicināšanai” īstenošanas noteikumi".
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Izsakām iebildumu pret izmaiņām MK noteikumu projektā, kas veiktas salīdzinot ar Tiesību akta portālā sabiedriskajai apspriešanai  šī paša normatīvā akta iepriekšējo versiju (21-TA-1737), svītrojot atbalstu bezemisiju transportlīdzekļu un autoelektriekrāvēju iegādei juridiskajām personām. Ievērojot to, ka transporta sektors rada 28,5% no kopējā Latvijas siltumnīcefekta gāzu (turpmāk – SEG) emisiju apjoma, atbalsts bezemisiju transportlīdzekļu un autoelektriekrāvēju iegādei sniegtu būtisku atbalstu Latvijas SEG emisiju samazināšanas mērķu sasniegšanai. Piemēram, lai virzītos uz Eiropas Zaļā kursa ieviešanu, AS "Latvenergo" vēlas 2022. – 2023.gada periodā nomainīt vairāk kā 100 konvenciālo degvielu transportlīdzekļus, pārejot uz elektrotransportlīdzekļiem, uz vienu transportlīdzekli sasniedzot SEG emisiju samazinājumu indikatīvi 2,1 CO2 ekvivalenta tonnas apmērā. Pieejamais atbalsts ļautu uzņēmumam vēl vairāk palielināt bezemisiju transportlīdzekļu un autoelektriekrāvēju iegādes apjomu. Uzskatām, ka sniedzot atbalstu juridiskajām personām elektrotransportlīdzekļu īpatsvars Latvijā palielināsies daudz straujāk, jo gandrīz 3/4 no jaunajiem transportlīdzekļiem ir tieši juridisko personu iepirkumi. Tas kopumā ļaus daudz efektīvāk sasniegt SEG emisiju samazināšanas mērķus.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam papildināt MK noteikumu 26.punktā paredzētās attiecināmās izmaksas vai skaidrot, zem kura MK noteikumu apakšpunkta regulējuma iekļaujas energoefektīvāku ražošanas iekārtu vai ražošanas procesus nodrošinošo blakusprocesu iekārtu iegādes izmaksas, ja tās papildina esošo tehnoloģisko procesu tādā veidā, kas nodrošina siltumenerģijas vai elektroenerģijas zudumu samazināšanu. Uzskatām, ka šāds atbalsts palīdzētu nodrošināt lietderīgu enerģijas resursu izmantošanu, kā arī samazināt SEG emisijas. Piemēram,  tvaika tipa siltuma sūkņa uzstādīšana iekšējās dzesēšanas sistēmas un ūdens sildīšanas katla dūmgāzu zempotenciālā siltuma atgūšanai novērstu tiešos siltumenerģijas zudumus atmosfērā, konvertējot tos par lietderīgi izmantoto siltumenerģiju un nodrošinot daļēju dabas gāzes ūdens sildīšanas katlu jaudu aizstāšanu.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Iebildums
Lūdzam papildināt MK noteikumus vai skaidrot anotācijā, ka atbalsts MK noteikumu 26.5.apakšpunktā paredzēto iekšējo un ārējo individuālo un lokālo siltumtīklu un aukstumapgādes sistēmu rekonstrukcijai iekļauj atbalstu gan  tīklu, gan to elementu, piemēram, ūdens siltumtīklu piebarošanas tvertņu, energoefektivitātes uzlabošanai (piemēram, siltumizolācijas un apšuvuma atjaunošanai), kā arī apliecināt, ka MK noteikumu 26.5.apakšpunkts attiecas arī termoelektrocentrāļu siltumtīkliem. Uzskatām, ka šāds atbalsts nodrošinātu siltumenerģijas zudumu  un  SEG emisiju samazināšanu.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam MK noteikumu anotācijā skaidrot pieteikšanās kārtību (t.sk. norādot, vai atbalsts tiks sniegs pieteikumu iesniegšanas kārtībā vai tiks veikta projektu savstarpējā vērtēšana pēc noteiktiem kritērijiem), kā arī sniegt informāciju par provizoriskajām aizņēmumu likmēm. 
Piedāvātā redakcija
-