Atzinums

Projekta ID
23-TA-921
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
26.04.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Tieslietu ministrijā ir izskatīts Aizsardzības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 29. jūnija noteikumos Nr.606 "Noteikumi par karavīra, militārā darbinieka, zemessarga un Zemessardzes veterāna uzturdevas kompensācijas apmēru un izmaksāšanas kārtību”” (turpmāk – projekts) un par to izsakām šādus iebildumus.
Projekta 1.3. apakšpunktā paredzēto Ministru kabineta 2010. gada 29. jūnija noteikumos Nr.606 “Noteikumi par karavīra, militārā darbinieka, zemessarga un Zemessardzes veterāna uzturdevas kompensācijas apmēru un izmaksāšanas kārtību” (turpmāk – noteikumi) 1. punktu jaunajā redakcijā nepieciešams izteikt precīzi atbilstoši Valsts aizsardzības dienesta likuma (turpmāk – likums) 16. panta otrajā daļā esošajam pilnvarojumam, kas paredz Ministru kabinetam noteikt tikai uzturdevas kompensācijas apmēru, nevis tās izmaksāšanas kārtību vai citus nosacījumus, kādi ir citu likumu pilnvarojumos. Ievērojot minēto, lai noteikumu izdošanas pilnvarojums tiktu izteikts korekti, piedāvājam noteikumu 1. punktu izteikt ar vairākiem apakšpunktiem, tajā korekti norādot dažādus likuma pilnvarojumus.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Projekta 1.4. apakšpunktā paredzēto noteikumu 4.3 punkta otro teikumu par ierobežojumu uzturdevas kompensācijas saņemšanai piedāvājam svītrot, jo šāda norma neatbilst likuma pilnvarojumam. Papildus vēršam uzmanību, ka likuma 13. pants pietiekami konkrēti nosaka dienesta vietu un to var interpretēt kā noteiktu atrašanās vietu. Tādējādi ja saistībā ar dienesta pienākumiem valsts aizsardzības dienesta karavīrs tiks nosūtīts komandējumā uz citu vietu, šādas darbības varēs interpretēt kā ierobežojumu uzturdevas kompensācijas saņemšanai. Tāpat piedāvājam izvērtēt arī citas projektā paredzētās normas un, ievērojot likuma pilnvarojumu, piedāvātos grozījumus par uzturdevas kompensācijas izmaksas kārtību neveikt. Turklāt ir apšaubāma valsts aizsardzības dienesta karavīru iesaiste Goda sardzē pie Brīvības pieminekļa un Prezidenta pils, jo tie ir reprezentatīvi uzdevumi un neatbilst likumā noteiktajiem valsts aizsardzības dienesta mērķiem.
 
Piedāvātā redakcija
-