Atzinums

Projekta ID
23-TA-1200
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
25.05.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Rīkojuma konsolidētā versija
Priekšlikums
Lūdzam pārskatīt un samazināt 2023.gadam uzturēšanai paredzēto finansējuma apmēru, ievērojot, ka šobrīd ir jau maijs un nav pamatojuma paredzēt  finansējumu pilnam gadam.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Plānošanas dokumenta konsolidētā versija
Priekšlikums
Ar grozījumiem Ministru kabineta 2017. gada 30. augusta rīkojumā Nr. 466 "Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 27.0. versija)" Projekta aprakstā (kopsavilkums) kā projekta partneris norādīta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).
Vēršam uzmanību, ka projekta Nr.2.2.1.1/17/I/031 "Vienotās darba vides izveide visā Ekonomikas ministrijas resorā" ietvaros līgums par sadarbību starp finansējuma saņēmēju (Ekonomikas ministrija) un VARAM projekta īstenošanas ietvaros par iesaisti projekta īstenošanā līdz projekta īstenošanas termiņa beigām, kā arī projekta ietvaros sasniegto rezultātu uzturēšanā un saglabāšanā piecus gadus pēc projekta noslēguma maksājuma nav slēgts.
Ņemot vērā iepriekš minēto, aicinām izvērtēt šādu izmaiņu nepieciešamību un (ja attiecināms) anotācijā iekļaut skaidrojumu/pamatojumu šādu izmaiņu veikšanai. 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūdzam papildināt anotāciju ar informāciju par plānoto grozījumu nozīmi un pienesumu Latvijas kopējai izaugsmei un tautsaimniecības attīstībai, t.sk. pēc iespējas ilustrējot to ar izmērāmiem rezultātiem, ņemot vērā Finanšu ministrijas 2023.gada vēstulē Nr. 5.1-24/21/ 1076 “Par Eiropas Savienības fondu un Atveseļošanas fonda investīciju pienesumu tautsaimniecībai” ietverto aicinājumu. Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar MK 2021.gada 7.septembra noteikumu Nr.617 “Tiesību akta projekta sākotnējās ietekmes izvērtēšanas kārtība” 14.punktā noteikto, izstrādājot sākotnējās ietekmes novērtējumu (anotāciju), ir jāizvērtē arī normatīvā akta ietekme uz tautsaimniecību, norādot pēc iespējas izmērāmus rādītājus, kā arī novērtējot konkrētus aspektus par plānoto ieguldījumu sagaidāmo ietekmi un efektivitāti, t.sk. faktiski sagaidāmos rezultātus/uzlabojumus. Pienesumu tautsaimniecībai atspoguļo, piemēram, izmērāma ietekme uz makroekonomisko vidi, pienesums ekonomikas transformācijai, nozaru konkurētspējai, uzņēmējdarbības videi, nodarbinātībai, kā arī ietekme uz nozaru politikas mērķiem, Latvijas Nacionālajā attīstības plāna noteiktajiem mērķiem, u.c.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Priekšlikums
Ievērojot, ka likumā “Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam” Ekonomikas ministrijas budžetā nav paredzēts finansējums projekta "Vienotas darba vides izveide visā Ekonomikas ministrijas resorā" uzturēšanai, attiecīgi lūdzam anotācijas 3.sadaļā uzturēšanas izmaksas atspoguļot izmaiņu ailēs, kā arī aizpildīt 7.punktu, ņemot vērā, ka uzturēšanas izdevumu ietvaros ir paredzēts nodrošināt informācijas sistēmu drošības administratora amata vietu. Vienlaikus lūdzam pārskatīt un samazināt 2023.gadam uzturēšanai paredzēto finansējuma apmēru, ievērojot, ka šobrīd ir jau maijs un nav pamatojuma paredzēt  finansējumu pilnam gadam.
Piedāvātā redakcija
-