Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
Projekta ID
21-TA-1737
Atzinuma sniedzējs
Biedrība "Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera"
Atzinums iesniegts
03.06.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (turpmāk – LTRK) ir iepazinusies ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto noteikumu projektu “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena “Energoefektivitātes uzlabošana” 1.2.1.2.i. investīcijas “Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē un pētniecības un attīstības aktivitātes (t.sk. bioekonomikā))” 1.2.1.2.1.i. apakšinvestīcijas “Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā (ietverot pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu siltumapgādē)” īstenošanas noteikumi” (turpmāk – Noteikumu projekts).
Noteikumu 24.1 punkts nosaka, ka pirmo 4 nedēļu laikā, iesniedzot aizdevuma pieteikumu sabiedrībā “Altum”, atbalsta saņēmējam uz atbalsta piešķiršanas brīdi jāatbilst šādiem nosacījumiem: viena no komersanta darbības nozarēm ir apstrādes rūpniecība, komersants vai komersanta saistītās personas eksportē vismaz 51% no saražotā, vai komersanta eksporta apjoms pēdējā noslēgtā finanšu gada laikā ir vismaz 1 000 000 euro. Aicinām minēto 4 nedēļu vietā noteikt 2 nedēļas pieteikuma iesniegšanas termiņu valsts atbalstam, lai nekavētu programmā paredzēto aktivitāšu ieviešanas un būvniecības sezonu.
Vienlaikus norādām, ja atbalsta programmas mērķis ir dot priekšroku eksportējošiem uzņēmumiem, kā priekšrocību piešķirot pieteikšanās iespēju 4 nedēļu laikā tikai eksportējošiem uzņēmumiem, bet ja piemēram, eksportējošs uzņēmums  palaiž garām pieteikšanās termiņu, tad tam nav nekādu priekšrocību pret citiem pieteikuma iesniedzējiem. LTRK aicina izvērtēt iespēju ļaut pieteikties visiem pretendentiem vienlaicīgi, savukārt, eksportējošiem uzņēmumiem piešķirt papildus punktus, ja šāds risinājums nav atbalstāms, lūdzam sniegt argumentāciju, kādēļ tā nevarētu darīt.
LTRK lūdz sniegt skaidrojumu par Noteikumu projekta 25.8 un 25.12.punktiem, kādēļ mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai vai ari ēkai kurā ir šīs abas nozares, netiek dota iespēja saņemt atblastu energoefektivitātes uzlabošanai? Tirdzniecības nozare rada gan CO2, gan patērē enerģiju, kā rezultātā sniedzot atblastu arī mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecibai nav saskatāma pretruna ar atbalsta programmas mērķi - veicināt ieguldījumus uzņēmējdarbības energoefektivitātes paaugstināšanā, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju attīstībā un energoresursu racionālā izmantošanā, samazinot negatīvo ietekmi uz vidi un klimata pārmaiņām, kā arī uzlabojot komersantu produktivitāti, konkurētspēju un eksportspēju, un veicinot virzību ilgtspējīgas un videi draudzīgas uzņēmējdarbības attīstības virzienā.
 
Piedāvātā redakcija
Noteikumu projektā kā prioritāte ir noteikta eksportējošie uzņēmumi, vienlaikus aicinām sniegt atbalstu arī mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai, saglabājot noteiktās prioritātes. LTRK lūdz rast iespēju paredzēt atbalstu mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai, ņemot vērā, ka nav Komisijas regula, kas būtu noteikusi ierobežojumus attiecībā uz šīm nozarēm.LTRK norāda, ka nepieciešams kā obligātu pienākumu finansējuma piešķīrējam sniegt skaidrojumu un pamatojumu finansējuma piešķiršanas atteikumam, kuram būtu jābūt pamatotam ar pretendenta neatbilstību skaidri noteiktiem kritērijiem