Atzinums

Projekta ID
22-TA-3695
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
09.01.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
2.1. Sabiedrības grupas, kuras tiesiskais regulējums ietekmē, vai varētu ietekmēt
Iebildums
Aicinām precizēt tekstu par ietekmi uz juridisko personu, ņemot vērā to, ka ietekme uz tiešās valsts pārvaldes iestādi (muzeju) jāatspoguļo anotācijas 7.sadaļā. 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Anotācija (ex-ante)
2.1. Sabiedrības grupas, kuras tiesiskais regulējums ietekmē, vai varētu ietekmēt
Iebildums
Lūdzam skaidrot, kāda ir projekta ietekme uz muzeja struktūrvienības “Profesora Aleksandra Bieziņa muzejs” darbiniekiem.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Ne Muzeju likums, ne Valsts pārvaldes iekārtas likums, ne Ministru kabineta 2010. gada 14. decembra ieteikumi Nr. 2 "Valsts pārvaldes iestādes struktūras izveidošanas kārtība" neparedz iestādes struktūrvienības - filiāles veidošanu un tādu terminu "filiāle" nelieto. Lūdzam skaidrot jēdziena "iestādes struktūrvienība - filiāle" tvērumu un tiesisko statusu vai nodrošināt nolikumā minētās tiešās pārvaldes iestādes - muzeja struktūras atbilstību minētajiem normatīvajiem aktiem (t.sk. precizējot nolikuma 9.punktu). Iestādei var būt patstāvīgas vai teritoriālas struktūrvienības. Piemēram, var veidot Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja (tiešās pārvaldes iestādes) tieši vai pastarpināti (caur augstākā līmeņa strukurvienību) iestādes vadītājam padotu struktūrvienību "Farmācijas muzejs" ar savu vadītāju. Parasti iestādes struktūru noteic iestādes reglamentā.

Vārds "filiāle" parasti tiek lietota attiecībā uz komersantiem, jo Komerclikuma 22.pants noteic (skaidri definē), ka filiāle ir uzņēmuma organizatoriski patstāvīga daļa, kura teritoriāli vai citādi nošķirta no galvenā uzņēmuma un kuras atrašanās vietā attiecīgā komersanta vārdā sistemātiski tiek veikta komercdarbība.
Piedāvātā redakcija
-